1. Ana Sayfa
  2. Araba Rehberi

2023 Güncel: Ağır Hasarlı Pert Araç Alınır mı? Nedir? Uzman Yorumları ve Detaylı İnceleme

2023 Güncel: Ağır Hasarlı Pert Araç Alınır mı? Nedir? Uzman Yorumları ve Detaylı İnceleme
0

Sevgili Araba Teknik takipçileri, herkese merhaba! Bugün sizlerle ağır hasarlı araç, otomobil alınır mı, ağır hasarlı araç ne demek, kasko ve sigortası nasıl oluyor detayları ile 2023 güncel şekilde aktaracağız.

Öncelikle temel bir soruyu cevaplayarak başlayalım; Ağır hasarlı araç nedir?

Ağır hasarlı pert araç demek, karıştığı kaza neticesinde ekonomik olarak hasarı yapılsa da artık fabrika çıkış fiyatını yakalayamayacak araç demektir. Yani ağır hasarlı arabalar ekonomik olarak değerlerini, aynı yıl, aynı modeldeki arabalara göre daha az bir değere sahiptir.

Burada pert araba ile resmi olarak perte, hurdaya çıkarılmış arabaların farkından da bahsetmek gerekiyor. Ülkemizde yükselen ikinci el araba fiyatları ve eskiden gelen geleneksel söylemler neticesinde pert araba aslında ağır hasarlı ve tekrar trafiğe çıkabilecek araçları işaret etmektedir. Trafik Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı’nın belirlediği kurallara göre de aldığı hasar nedeniyle yeniden trafiğe çıkamayacak araçlar için bir kanun bulunur. Bu araçlar hurdaya çıkarılmış araçlar olarak sınıflandırılır.

İkinci el araba ve yedek parça fiyatlarının yükselmesi ile birlikte özellikle son model araçların çeşitli hasarları çok pahalı bir şekilde onarılmaktadır. Bazı araçların kaportası 500 TL iken bazı araçların 20 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu da herhangi bir kaporta hasarının 20 bin TL’ye kadar işlenmesine neden olabiliyor.

Tabii burada basit bir kaporta masrafı çok sıkıntı yaratmaz, teknik serviste veya özel bir serviste onarılması aracın sürüşünü veya dengesini bozmayacağı için problem yaratmaz.

Ağır hasarlı araçlarda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

  • Ağır hasarlı araçlarda airbag patlamış ve yenisi veya daha kalitesizi ile değiştirilmiş ise,
  • Şaşesinde ciddi oynama olduysa ve ağır kaynak gerektirdiyse,
  • Aracın aerodinamik yapısı bozulduysa ağır hasarlı araçlar sıkıntı yaratır.

Bunu şöyle düşünebilirsiniz. Şase sistemi araçların iskelet sistemi gibidir. Ağır bir şekilde hasar alan araçlarda şasenin koptuğu veya kaynak aldığı yerler aracın normal sürüşü esnasında aracın o yöne çekmesine(rot-balans yapılmamış araçlar da sağa sola çekebilir, iyi ayırt etmek gerekiyor.) neden olabilir. Airbag farklı bir kazada patlamayabilir veya hafif bir dokunmada da patlayabilir. Bu tamamen yapan ustanın becerisine ve yerine yerleştirilen ürüne bağlıdır.

Ağır kaza yapan araçlar eğer akordiyon gibi bozulmaya uğradıysa veya takla attıysa sıkıntı yaratır. Aracın çekiş yönü ve ani hızlanmalardaki reaksiyonu kötü olacaktır ki bu da ağır kazalara yeniden davetiye çıkarabilir. Bir aracın takla atması nedeniyle aracın üst kısmındaki direkler oynayacağı için aracın aerodinamiği bozulacak ve sürüş tehlikeleri yaratacaktır.

Yukarıdaki görselde aracın en önüne kadar uzanan direkler, kaput açıldığında kendini hemen belli eder, bu direklerin birleştiği noktalardaki kaynak hataları veya izlerine bakmak gerekir.

Ağır hasarlı araç nasıl anlaşılır?

Bir aracın ağır hasarlı olup olmadığına ilişkin gözle en kolay seçme yöntemi bagajın açılıp, bagajdaki düz demir alt parçanın kontrol edilmesidir. Arkadan ağır hasar alan araçlarda bu parçalarda fabrika çıkışı gibi bir düzeltme yapılamaz. Parçanın da değiştirilmesi çok zordur çünkü gövde ile doğrudan bağlantılıdır. Araçların ön kısmı kazalara karşı daha oynak iken arka kısımlardaki hasarlar trafik kazasının riskini daha kolay absorbe edebilmek için daha dayanıklıdır. Malum hikayelere dayanarak arkadan hasar alan araçlarda çok bir gövde oynaması veya gözle hasar görmek daha zordur. Ancak 2018 model bir Jetta ile bile önden hafif bir kaza yapsanız aracın ön kısmı hemen farlardan itibaren parçalanmaya başlar. Bu hasarın o bölgede bir akordiyon gibi toplanıp sürücüye ulaşmadan kazayı o noktada bitirmenin temel otomotiv üretim endüstirisi mantığına dayanmaktadır.

Bunun dışında ağır hasarlı araçlarda ön kaputun açılması ile birlikte şase noktalarındaki kaynak yapılmış mı ona bakılır, zaten bu noktalarda ustalar genellikle hasarı örtmek için sadece kaynak yaparlar ve kaynak kısmı da pürüz, çıkıntı ve boya itibarıyla kendini hemen belli eder. Gözle baktığınızda kaynak yapıldığı hemen fark edilir. Bu durumda araca hemen ağır kazalı diyemeyiz ancak şüphe oluşturan etmenler arasında yer alır.

Bir diğer ağır hasarlı araç kontrol yöntemi ise tavanda taklaya bakmaktır. Tavan fitillerini mümkünse kaldırıp kaynak izi aramak da önemlidir. Bu noktada tavan fitilleri kalktığında eğer kaynak izi varsa araç muhtemelen takla atmıştır ve üst kısım yeniden birleştirilmiştir. Bu araçlardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Aşağıdaki video da oldukça faydalı bilgiler içeriyor.

Peki iyi güzel ama ağır hasarlı pek çok araç ilanı var, ağır hasarlı araç alınır mı?

Güvenilir teknik servislerde işlem görmüş, airbag sıkıntısı olmayan, işini çok iyi yapan ekspertiz firmalarından olur not almış ağır hasarlı araçları tercih edebilirsiniz. Yukarıda belirttiğim gibi kaporta veya boya masrafı, hatta değişen sağ sol ön kapılar bile bir engel teşkil etmeyebilir. Zira günümüzde artık araba yan aynalarının 4 bin hatta 10 bin liraya kadar çıktığı bir ekonomik devirde yaşıyoruz. Dolayısı ile bunlara dikkat etmek gerekiyor.

Bu arada ağır hasarlı araçlarla ilgili aşağıdaki videoyu da izlemenizi tavsiye ediyoruz çok güzel ipuçları ve detaylar veriyor;

 

Yazımızı okuduğunuz için teşekkürler :)

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap