1. Ana Sayfa
  2. Araba Rehberi

2023 GÜNCEL: Taksi Çıkması Araba Alınır mı? Albea, Linea, Toyota, Dacia, Hyundai Yorumlar ve İnceleme

2023 GÜNCEL: Taksi Çıkması Araba Alınır mı? Albea, Linea, Toyota, Dacia, Hyundai Yorumlar ve İnceleme
0

İkinci el araba alımında günümüzün en çok sorulan sorularından birisi “taksi çıkması araç alınır mı?” oluyor. Bugün sizler için taksi çıkması araba alınır mı, soruların nelerdir, kullananların yorumları nelerdir hep birlikte inceleyeceğiz.

Taksicilerde genellikle Fiat Albea, Fiat Linea, Hyundai Accent, Dacia Sandero-Stepway, Skoda, Volkswagen ve Toyota Corolla görüyoruz. Bununla birlikte dizel motor ağırlıklı çalışan taksiciler de mevcut. 2023 güncel yazımıza hoş geldiniz.

Neden bu modeller seçiliyor?
Birincisi maliyet. Satın alırken uygun fiyatlı olan bu araçların hem ikinci eli yüksek hem de yedek parçası muadillerine göre oldukça uygun. Ustası çok. Bu nedenle taksiciler tarafından tercih ediliyor. Bununla birlikte ticaride kullanmak üzere satın alırken yapılan toplu indirimler de bu modelleri taksiciler için cazip kılıyor.

Öncelikle şunu söylemek gerekiyor, sahibinden taksi çıkması araçların kilometresi bir hayli yüksek oluyor. Bu nedenle satın alacağınız araçlarda en az 350 bin km görüyoruz.

Bu araçlar 7 gün 24 saat mantığı ile çalışıyor ve sahibinden sitesinde neredeyse 1 milyon km’ye kadar taksi çıkması araçlar var! Peki bu ne anlama geliyor?

Öncelikle metal ve elektronik parçalar sürekli olarak çalışıyor. Siz taksi çıkması aracı satın aldığınızda evinizin önünde belirli sürelerle bekletmeye başladığınızda araçtaki metal yorgunluğu kendini göstermeye başlayacaktır.

Satın aldığınız aracı uygun fiyata alacağınız için oto ekspertize götürmekte tereddüt edebilirsiniz ancak mutlaka ve mutlaka bu araçları götürün. Sigortası ve kaskosu beklediğinizden yüksek çıkabilir çünkü Türkiye’de kaza yapılsa da sigortaya işletilmeyen pek çok kaza var! Aracın değerinin sadece taksi çıkması olması nedeniyle düşük olduğunu düşünmeyin. Bu araçların kaportası işlem görmüş olabilir, takla atmış olabilir, motoru bir hayli bitmiş ve ölmek üzere olabilir.

Taksi çıkması araçlarda hangi sorunlar görülür?
Metal yorgunluğu ve aracın sürüşü, hızlanması ile ilgili problemler taksi çıkması araçlarda sıklıkla görülür. Bununla birlikte araç ilk çalışmaya başladığında garip tepkiler verebilir, debriyaj ve baskı balata ile ilgili sorunlar görülebilir.

Taksi çıkması araba nasıl anlaşılır?
Otomobiller konusunda çok uzman değilseniz bir aracın taksi çıkması olup olmadığını, km’si ile oynanıp oynanmadığını pek anlayamazsınız. Ancak aracın geçmişe dönük muayene evraklarını isteyip muayene tarihlerindeki km’ye göre bir ön çıkarım yapma şansınız olabilir. Yaşı az ama km’si yüksek araçlar şirket veya taksi çıkması olabilir. Dikkat edin!

  • Sağlam ve tanıdık bir oto elektrik ve takoz ustasına aracı gösterin.


Şu videoyu da izleyebilirsiniz.

  • Dacia Sandero, Stepway; Toyota Corolla, Hyundai Accent, Fiat Albea ve Fiat Linea marka araçlarda araç kısa bir süre de takside çalışmış olabilir. Sokakta, yolda taksicilerde gördüğünüz marka ve modelleri alırken aracın geçmişini iyi karşılaştırın.
  • Uzun süreli taksiye çıkarılacak araçlar için boyama işlemi yapılıyor. Kapı içine, kaput içlerine bakın sarı boya var ise taksi çıkmasıdır.
  • Bir ekspertiz merkezinde şanzıman ve ABS beynine baktırın. Muayene km sonuçları ile karşılaştırın.

Taksi çıkması araçlarda motor problemleri nelerdir?
Bir aracın kaportası sağlam olmayabilir, bazı çürükler olabilir hatta kazalı olabilir. Ancak ve ancak motoru iyiyse o aracı satın almanızda çok sorun yoktur. Motor bir aracın kalbidir ve o kalp ne kadar sağlıklı çalışırsa o kadar iyi yürür, hareket eder. Taksi çıkması araçlardaki en büyük sorunlar motorda çıkmaktadır. Gün içerisinde yoğun kullanım ve metal yorgunluğu, parçaların hızlı eskimesi nedeniyle taksi çıkması araçlarda sıklıkla motor arızaları meydana gelir. Motorun ömrü hızlı bittiği için bu sefer araç rektefiye döngüsüne gider ve ortalama her 250-300 bin km’de bir rektefiye edilir. Sahibinden sitelerinde 450, 600 bin km arasındaki araçlarda genellikle “motor yeni rektefiye edildi, süper durumda” yazılır ancak durum pek öyle olmayabilir. İlanlarda bir defa rektefiye kelimesi geçer ancak motor 3 kez rektefiye edilmiş olabilir, aman dikkat!

Sonuç olarak Taksi çıkması araç satın alınır mı?
Aracın motoru önemli dedik. Çok güvenilir ve yakın birisinden alışveriş yapacaksanız aracın bütün geçmişini öğrenip, ekspertize gidip motorunun raporunu alır ve kaza geçmişine bakarsanız uygun fiyatı nedeniyle tercih edecekseniz taksi çıkması alabilirsiniz. Öteki türlü %50 ihtimaliniz var, araç ya sizi yarı yolda bırakmayacak, arıza vermeyecek ve rahatça süreceksiniz ya da sanayiden çıkmayacak ve ustalarda ahbap olacaksınız.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap