1. Ana Sayfa
  2. Araba Rehberi

2023 İnceleme: Mercedes E-Serisi Alınır mı? Nasıl? Teknik Özellikler, Yakıt, Yorumlar

2023 İnceleme: Mercedes E-Serisi Alınır mı? Nasıl? Teknik Özellikler, Yakıt, Yorumlar
0

Merhaba arkadaşlar, sizler için Mercedes‘in lüks D segmentinde yer alan, yeni E-Serisini tüm yönleriyle ele almaya çalıştık.


Ülkemizde yeni E-Serisi, dört farklı motor seçeneği ile satışa sunuluyor. Bu motorlar ülkemiz için uygun fiyatlı olan E180, 1.6 lt benzinli 156 hp gücünde ve 250 Nm torka sahip, Mercedes‘in yeni motorunun kullanıldığı E220 d 4MATIC, 2.0 lt dizel 194 hp gücünde ve 400 Nm torka sahip, E300, 2.0 lt benzinli 245 hp gücünde ve 370 Nm torka sahip ve son olarak E 350 d 4MATIC, 3.0 lt dizel 258 hp gücünde ve 620 Nm torka sahip modeli ile ülkemizde satışa sunuluyor. Biz bu motorlardan 2.0 lt dizel olanı yani E220 d 4MATIC‘i inceledik, motorun gayet sessiz ve ekonomik olduğunu söyleyebiliriz.

E-Serisinin teknik verilere göz atalım.


E180

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 8.9
  • Azami Hız (km/sa): 228
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 6.5
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 146

E300

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 6.2
  • Azami Hız (km/sa): 250
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 6.9
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 156

E220 d 4MATIC

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 7.5
  • Azami Hız (km/sa): 239
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 4.9
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 129

E350 d 4MATIC

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 5.9
  • Azami Hız (km/sa): 250
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 6.3
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 167

Ülkemizde E-Serisini 3 farklı paketle tercih edebilirsiniz. Bu paketlerle birlikte aracın içinde ve dışında bir takım değişimler meydana geliyor. Bunların ilki temel özelliklere sahip olan Avantgarde paketi. İkincisi ise isminden de anlaşıldığı gibi Exclusive paket, yani daha fazla premium görünen ve hissettiren bir paket. Son olarak da aracın daha sportif ve dinamik hale gelmesini sağlayan AMG paketi. Kullanıcı kendi zevkine ve tarzına göre bu paketlerden tercih edebilir.

Gelelim şanzımana, Mercedes 7G-Tronic isimli, 7 kademeli şanzıman kullanıyordu ancak bu şanzıman Mercedes’e yaraşır bir şanzıman değildi çünkü ilk gaz tepkisi ve vites geçişleri, ne DSG, ne de bir ZF kadar hızlı değildi. Ayrıca yakıt tüketimine de pek katkı sağlamıyordu, bu nedenlerden dolayı marka birçok eleştiriye maruz kaldı. Yeni E-Serisinde kullanılan 9G-Tronic şanzıman ile bu eleştirilere güzel bir cevap verdiğini söyleyebiliriz. İlk gaz tepkisi ve vites geçişleri kesinlikle daha iyi ve daha hızlı. Ayrıca şanzımanın 9 kademeli olmasıyla, yakıt tüketimi çok daha verimli hale getirilmiş, ancak bize göre geçiş hızı bakımından hala DSG veya ZF gibi şanzımanların bir tık gerisinde bulunuyor.

Öncelikle aracın dış tasarımının, daha önceki E-Serisi Mercedes‘lere göre çok daha sportif ve dinamik tasarım anlayışına sahip olduğunun düşüncesindeyiz. Yeni E-Serisine dışardan baktığımız zaman, C-Serisinden boyutları dışında pek ayrıştığını söylemek oldukça zor, ancak içerden baktığımız zaman markanın en lüks sınıfı olan S-Serisinden bir çok detay görmek mümkün.

Özellikle S-Serisinden bildiğimiz, iki tane 12.3 inç boyutunda, dokunmatik olmayan ekran ve ahşap kaplamalar çok hoş görünüyor. Bu iki ekran, ortadaki çevirmeli kumandadan veya direksiyon simidinden gayet kolay bir şekilde kumanda edilebiliyor. Konsolun alt tarafındaki piyano siyahı kaplamaları ve kumanda elamanları ise C-Serisiyle bire bir aynı. Piyano siyahı kaplamaların çok güzel göründüğünü söyleyebiliriz ancak çabuk çizilmesi ve parmak izi bırakması da negatif yönleri. Deri koltuklar da, E-Serisinden beklenildiği gibi, hem çok rahat, hem  de sürüş pozisyonunu kendinize göre iyi bir şekilde ayarlamanızı sağlıyor.

E220 d 4Matic AMG modelini kullanma fırsatımız oldu. Kullandığımız araç AMG paket olmasına rağmen, kütlesinden ve boyutundan dolayı araçta yana yatmalar meydana geliyor. Ancak dört tekerlekten çekiş sistemi gayet güzel bir şekilde görevini yerine getiriyor ve aracı çizgiye sokuyor. Buna rağmen yine de Mercedes kullanıcıları, aracın kolay bi şekilde yana yatmalarından pek hoşnut olmayacaklardır. Tabi adaptif süspansiyon opsiyonu satın alarak, aracın bu probleminden bir nebze de olsa kurtulmak mümkün çünkü adaptif süspansiyon ile sport modunda süspansiyonlar maksimum sertliğe gelerek maksimum yol tutuşu sizlere sunuyor.

Gelelim aracın konforuna, bildiğimiz gibi Mercedes denince akla ilk gelen konfordur. Hele bir de E-Serisindeysek uçan halı tabirini sıkça duyarız. Ancak AMG süspansiyonların sertliğinden dolayı, biz pek uçan halı konforunu hissedemedik. Tabi Exclusive ve Avantgarde paketleriyle, daha iyi bir konfor yakalamak mümkün. Kısacası iyi bir konfor beklentisi olanlar için, AMG paket uygun bir seçenek olmayacaktır.Ayrıca adaptif süspansiyon opsiyonunu ekleyince, standart süspansiyona göre konfor ayarının çok daha iyi olabileceğini söyleyebiliriz çünkü konfor modunda aracın süspansiyonları en yumuşak düzeye gelip sizlere en iyi konforu sunacaktır.

Mercedes mühendisleri, teknolojik anlamda E-Serisini bir hayli geliştirmişler. Şerit takip asistanı ve adaptif hız sabitleyicisiyle birlikte, Mercedes mühendislerinin belirttiği gibi yarı otonom bir sürüş elde edebilirsiniz. Yani keskin olmayan virajları araç kendiliğinden dönebiliyor ve hiç de tedirgin olmuyorsunuz. Ancak ülkemizdeki yollar ve şeritler ile bu sisteme ne kadar güvenilir sorusu akla geliyor açıkçası. Ayrıca çarpışma önlemi sistemi E-Serisinde standart olarak sunuluyor. Bu da güvenliğin artmasında bir etken.

Kısacası yeni E Serisi birçok noktada ilerlerken, bazı noktalarda geriye gitmiş. İlerlediği noktalar teknolojisi,  iç mekan kalitesi ve performansı. Geri gittiği noktalar ise konfor ve yol tutuşu diyebiliriz. Mercedes‘i Mercedes yapan konularda geriye gitmesi, çoğu Mercedes kullanıcısını bir hayli üzücek gibi görünüyor.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap