1. Ana Sayfa
  2. Araba Rehberi

2023 İnceleme: Nissan Qashqai Alınır mı? Nasıl Araba? Yorumlar, Yakıt ve Teknik Özellikler

2023 İnceleme: Nissan Qashqai Alınır mı? Nasıl Araba? Yorumlar, Yakıt ve Teknik Özellikler
0

Merhaba, bugün Türkiye’de en çok tercih edilen Crossover‘lardan biri olan Nissan Qashqai‘yi inceleme fırsatı bulduk.


Crossover sınıfının dünyadaki öncüsü olan Nissan, yeni Qashqai ile dikkatleri üzerine çekiyor. Eğer siz de 2023 yılında yeni bir araba almayı düşünüyor ya da arabanızı değiştirmeyi düşünüyorsanız, Nissan Qashqai ile ilgili hazırladığımız bu içeriği okuyabilirsiniz.


Nissan Qashqai, bir adet benzinli ve iki adet dizel motor seçeneği ile sunuluyor. Dizel motorları 1.5 lt. dCi 110 bg gücünde ve 1.6 lt. dCi 130 bg gücünde, benzinli motor ise 1.2 lt. 115 bg gücünde. Nissan, Türkiye’de sadece iki motorunda X-Tronic yani otomatik şanzıman seçeneği sunuyor.

Qashqai‘nin teknik verilerine göz atalım.


1.2 lt. Manuel/Otomatik

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 10.6 – 12.9
  • Azami Hız (km/sa): 185 – 173
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 5.6 – 5.6
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 129 – 129

1.5 lt. dCi Manuel

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 11.9
  • Azami Hız (km/sa): 182
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 3.8
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 99

1.6 lt. dCi Manuel/Otomatik

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 10.5 – 11.1
  • Azami Hız (km/sa): 183 – 183
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 4.9 – 4.7
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 129 – 122

2023 Nissan Qashqai Yorumları

Ülkemizde Nissan Qashqai altı farklı donanım paketinde satışa sunuluyor. Bu paketlerden ilki olan Visia paketinde standart özellikler yer alıyor. Bu özelliklere örnek verecek olursak hız sabitleyici, start-stop sistemi, 17 inç alüminyum jantlar, yoku kalkış destek sistemi, manuel klima ve 5 inçlik gelişmiş sürüş yardım ekranı gibi özelliklerin yanı sıra Nissan Intelligent Mobility adı verilen içerisinde akıllı yol kontrolü, akıllı sürüş kontrolü ve aktif motor sistemi bulunuyor.


İkinci donanım olan Tekna‘da, Visia paketine ek olarak 7 inçlik dokunmatik ekran, navigasyon, geri görüş kamerası, çarpışma uyarı sistemi, şerit takip sistemi, otomatik klima, ön-arka park sensörü ve akıllı otomatik far asistanı gibi gayet dolu bir donanıma kavuşabilirsiniz.


Sky Pack paketinde ise Tekna paketine ek olarak anahtarsız giriş ve çalıştırma, panoromik cam tavan ve karartılmış arka camlar ile daha premium donanımlara kavuşmak mümkün.


Design Pack paketinde ise Tekna paketine ek olarak premium yan aynalar, 18 inç alüminyum jantlar, panoromik cam tavan ve gümüş renkli arka tampon ile daha sportif bir görüntü oluşturulabilir.


Platinum Premium Pack, yani en üst seviyesinde ise Sky Pack donanımına ek olarak, Nappa deri koltuklar, kör nokta uyarı sistemi, LED adaptif far sistemi, Bose Premium ses sistemi, akıllı çevre görüş sistemi ve yorgunluk algılama sistemi gibi üst düzey donanımlar mevcut. Bunlara ek olarak 19 inç jantlar ve akıllı park sistemi gibi özellikler yer alıyor.

The new Nissan Qashqai: premium crossover enhancements deliver outstanding new design, technology and performance

Qashqai‘ye dışardan baktığımızda, eski tasarımından çok daha farklı olduğunu söylememiz mümkün. Yeni Qashqai hem daha dinamik, hem de daha iri bir gövdeye sahip. Ön taraftan baktığımızda, V-Form ızgara adı verilen, “V” şeklindeki parça ön tarafta bütünlük sağlamış ve büyüyen 3D Nissan amblemiyle birlikte, aracın daha güçlü ve daha görünmesini sağlamış diyebiliriz.


Tasarım dışında, teknolojik olarak da birçok yeniliğin eklendiğini söyleyebiliriz. Bunlara örnek olarak, akıllı park sistemi, hareketli nesne algılama sistemi, şerit takip uyarı sistemi, akıllı çarpışma önleme sistemi, trafik işareti tanıma sistemi, kör nokta uyarı sistemi, akıllı motor freni ve akıllı sürüş kontrolü gibi özellikler bulunuyor.


Ön tampon eskisine göre baya bir farklılık gösteriyor ve eskine göre oldukça büyüdüğünü söyleyebiliriz. Gündüz LED farları ise eskisine göre daha büyümüş ve sis farları ise daha aşağıda konumlandırılmış. Araca yan taraftan baktığımızda ise büyüyen ön tampon dışında fark edilen, göze çarpan bir değişiklik yok gibi.


Arka tasarıma baktığımızda, gündüz LED farlarının daha fazla ortaya çıktığını ve içlerinin karartıldığını fark etmek mümkün. Onun dışında, eski tasarımından farklı olarak çok büyük bir değişikliğin yapıldığını söylemek güç. Daha dinamik ve sofistike bir tasarım ile karşımıza çıkan Nissan Qashqai‘nin ön tarafının çok kaba olduğu fikrindeyiz. Ancak eklenen teknolojik özellikleri çok beğendik.

Qashqai‘nin içine geçtiğimiz zaman, dikkatimizi ilk çeken, yeni direksiyon oldu. Direksiyonun alt kısmının “D” şeklinde olması ve sportif olması, aynı zamanda da ele güzel oturuşu sürücüye güzel bir his veriyor. Onun dışında aynı kadranları ve aynı multimedya sistemini kullanan Nissan‘ın değişiklik yapmaması çoğu kişiyi hayal kırıklığına uğrattı diyebiliriz.


Multimedya ekranı gayet iyi bir şekilde çalışmasına rağmen, sürekli olarak aynı ekranının kullanılması can sıkıcı bir durum. Bir diğer eksi ise cam tavan seçeneğiyle alınan araçlarda, cam tavanın açılmıyor olması. Arka tarafa geçtiğimizde, baş ve diz mesafesi oldukça iyi bir seviyede ve beklentileri karşılıyor. Ayrıca arka tarafta kol dayamasının bulunması rağmen, arka tarafta havalandırma olmaması şaşırtıcı. Biz genel olarak Qashqai’nin iç tasarımını beğendik.

İnceleme fırsatı bulduğumuz araç Nissan Qashqai 1.6 lt. dizel otomatik modeliydi. Nissan Qashqai’nin performansına gelecek olursak, 130 bg ve 320 Nm torka sahip olan dizel motor CVT şanzımanla kombine edilmiş. Kağıt üstündeki verilere bakıcak olursak, motorun ve arabanın 1492 kg’lık kütlesine göre gayet yeterli hatta performanslı olduğunu söyleyebiliriz.


Bu kombinasyonla Nissan Qashqai 0’dan 100 km hıza 11.1 saniyede çıkıyor. Sürüşe geçtiğimiz zaman ise CVT şanzımanın ani hızlanmalarda yetersiz kaldığını ve vites geçişlerinin biraz yavaş kaldığını fark ettik. Ancak yine de şehir içi kullanımlarda Nissan Qashqai sürücüsünü ve yolcuları yormuyor.

2023 Nissan Qashqai Tail Light 

Yakıt tüketimi ise bu sınıfa göre oldukça ekonomik. Fabrika verilerine göre karma yakıt tüketimi 100 kilometrede 5.3 litre, test sürüşümüzde ise yol bilgisayarının gösterdiği 7.4 litreydi. Bu kütleye ve hacme göre yakıt tüketimi gayet normal.

Eski nesline göre biraz sert bir süspansiyon kullanılmış. Bu da bildiğimiz gibi konforu negatif yönde etkileyen bir unsur. Ancak şehir içindenki çukur ve engebelerin üstünden gayet kolay bir şekilde geçiyor. Bu süspansiyon sertliğini daha çok derin çukurlarda ve yüksek tümseklerde ya da arazi kullanımlarında hissediyorsunuz.


Konfora etki eden bir diğer faktör ise yalıtım, Nissan Qashqai‘ de sınıfına göre fena sayılmayacak seviyede. 100-110 km hıza kadar rüzgar ve yol sesi kabine gelmiyor. Ancak aracın dizel olmasından dolayı motor sesinin kabine geldiğini söyleyebiliriz.

Nissan Qashqai‘nin sürüş dinamiklerine gelelim. Bu büyük kütleli araç virajların üstesinden gayet iyi bir şekilde geliyor, tabi bu iyi yol tutuşun bir nedeni de Nissan Qashqai‘nin sert odaklı süspansiyonlara sahip olması. Bu yüzden gövde salınımı sınıfına göre çok az bir seviyede. Aracın direksiyon hissiyatı da oldukça iyi. Böylece Qashqai‘yi çizgisinden çıkarmak oldukça güç bir hale geliyor, limitlerini aştığınız taktirde ise önden kaymalar sonrasında ESP devreye giriyor.

Son yıllarda SUVCrossover sınıfı büyük bir önem taşıyor çünkü kullanıcılar hem boyutları, hem de rahatlığı ile bu sınıfa yöneliyorlar. Nissan Qashqai de Türkiye’de en çok satılan Crossover modellerinden biri. Çok satmasının nedenleri ise tasarımı, yakıt tüketimi, Japon markası olması ve ikinci elinin kuvvetli olması gibi birçok sebep sayılabilir. En ciddi rakiplerine baktığımız zaman Ford KugaPeugeot 3008Skoda Kodiaq ve Opel Grandlanx modelleri ön plana çıkıyor. Nissan Qashqai yol tutuşu, yakıt verimliliği ve fiyatı ile bu sınıfta yine söz sahibi olacak gibi görünüyor.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap