1. Ana Sayfa
  2. Araba Rehberi

2023 İnceleme: Subaru XV Alınır mı? Nasıl Araba? Yorumlar, Yakıt, Özellikler

2023 İnceleme: Subaru XV Alınır mı? Nasıl Araba? Yorumlar, Yakıt, Özellikler
0

Subaru, kendine has Japon tasarımı, atmosferik Boxer motor kullanmasıyla, pratik oluşuyla ve aynı zamanda en iyi 4 çeker sistemlerinden birine sahip olmasıyla diğer markalardan karakteristik olarak ayrılıyor. Subaru XV alınır mı? Nasıl araba?


Bugün kompakt SUV sınıfında bulunan yeni Subaru XV‘yi inceledik. Eğer siz de 2023 yılında yeni bir araba almayı düşünüyor ya da arabanızı değiştirmeyi düşünüyorsanız, Subaru XV ile ilgili hazırladığımız bu içeriği okuyabilirsiniz.


Subaru XV, Türkiye’de yalnızca tek bir motor seçeneği ve 4×4 ile satışa sunuluyor. 1.6 litre benzinli motora sahip olan Subaru114 bg güce ve 150 Nm torka sahip.

Subaru XV‘nin teknik özelliklerine bakalım.


Subaru XV 1.6i

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 13.9
  • Azami Hız (km/sa): 175
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 6.4
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 145

Fabrika verilerine göre ortalama tüketim 6.4 litre olmasına rağmen, bu değere ulaşmak oldukça zor.

2023 Subaru XV Yorumları

Aracı satın alırken, tercih edebileceğiniz üç farklı donanım paketi bulunuyor. Bunlar; XtraXtreme ve Xclusive.


Xtra pakette, LED arka farlar, ön sis farları, far yıkama, ısıtmalı yan aynalar, ön cam sileceği buz çözücüsü, gövde rengi yan aynalar, 17 inç alüminyum jantlar, ısıtmalı ön koltuklar, otomatik klima, turuncu dikişli iç kaplamalar, katlanabilir arka koltuklar, çok fonksiyonlu direksiyon simidi ve vites topuzu, Apple Car PlayBluetooth telefon tertibatı, USB girişi, standart çok işlevli ekran, 6.5 inç dokunmatik Starlink ekran, 4 hoparlörlü CD çalarlı müzik sistemi, DAB +, sürücü ve yolcu ön hava yastıkları, sürücü diz hava yastığı, sürücü / yolcu yan ve perde hava yastığı, Yokuş Kalkış Desteği (Auto Hold), Araç Dinamik Kontrol Sistemi (VDC), geriye katlanabilir pedal sistemi, ABS ve elektronik fren gücü dağıtım sistemi, Acil Fren Desteği (EBA), Çekiş Kontrol Sistemi (TCS), ISO-FIX çocuk koltuğu bağlantısı, X Mode, aktif tork yönlendirme ve önleyici güvenlik sistemi (EyeSight) bulunuyor.


Xtreme pakette, adaptif LED ön farlar, LED gündüz farı, LED arka farlar, ön sis farları, far yıkama, ısıtmalı yan aynalar, ısıtmalı elektrikli katlanır yan aynalar, ön cam sileceği buz çözücüsü, güneş korumalı arka camlar, gövde rengi yan aynalar, tavan rayları, 17 inç alüminyum jantlar, ısıtmalı ön koltuklar, Dual fonksiyonlu otomatik klima, turuncu dikişli iç kaplamalar, katlanabilir arka koltuklar, çok fonksiyonlu deri direksiyon simidi ve deri vites topuzu, Apple Car Play, geri görüş kamerası, alüminyum pedallar, ısıtmalı yan aynalar, Bluetooth telefon tertibatı, 4 adet USB girişi, 6.3 inç çok işlevli ekran, 8 inç dokunmatik Starlink ekran, 6 hoparlörlü CD çalarlı müzik sistemi, DAB +, sürücü ve yolcu ön hava yastıkları, sürücü diz hava yastığı, sürücü / yolcu yan ve perde hava yastığı, Yokuş Kalkış Desteği (Auto Hold), Araç Dinamik Kontrol Sistemi (VDC), geriye katlanabilir pedal sistemi, ABS ve elektronik fren gücü dağıtım sistemi, Acil Fren Desteği (EBA), Çekiş Kontrol Sistemi (TCS), ISO-FIX çocuk koltuğu bağlantısı, X Mode, aktif tork yönlendirme ve önleyici güvenlik sistemi (EyeSight) bulunuyor.


Xclusive pakette, adaptif LED ön farlar, LED gündüz farı, LED arka farlar, ön sis farları, far yıkama, ısıtmalı yan aynalar, ısıtmalı elektrikli katlanır yan aynalar, ön cam sileceği buz çözücüsü, güneş korumalı arka camlar, gövde rengi yan aynalar, elektrikli Sunroof, tavan rayları, 17 inç alüminyum jantlar, ısıtmalı ön koltuklar, Dual fonksiyonlu otomatik klima, turuncu dikişli iç kaplamalar, katlanabilir arka koltuklar, çok fonksiyonlu deri direksiyon simidi ve deri vites topuzu, hakiki deri döşeme, elektrokrom iç ayna, Apple Car Play, geri görüş kamerası, alüminyum pedallar, ısıtmalı yan aynalar, Bluetooth telefon tertibatı, 4 adet USB girişi, 6.3 inç çok işlevli ekran, 8 inç dokunmatik Starlink ekran, 6 hoparlörlü CD çalarlı müzik sistemi, DAB +, anahtarsız giriş ve çalıştırma, pin kodlu giriş sistemi, sürücü ve yolcu ön hava yastıkları, sürücü diz hava yastığı, sürücü / yolcu yan ve perde hava yastığı, Yokuş Kalkış Desteği (Auto Hold), Araç Dinamik Kontrol Sistemi (VDC), geriye katlanabilir pedal sistemi, ABS ve elektronik fren gücü dağıtım sistemi, Acil Fren Desteği (EBA), Çekiş Kontrol Sistemi (TCS), ISO-FIX çocuk koltuğu bağlantısı, X Mode, aktif tork yönlendirme, uzun far asistanı, kör nokta uyarı sistemi ve şerit değiştirme asistanı, geri manevra trafik uyarısı ve önleyici güvenlik sistemi (EyeSight) bulunuyor.

Kısaca önleyici güvenlik sisteminden (EyeSight) bahsetmek gerekirse, çarpışma önleyici frenleme, adaptif hız kontrolü, trafikte hareket uyarısı, çarpışma önleyici, gaz kontrolü, şerit ihlal uyarısı, dengeli sürüş uyarısı ve şeritte kalma asistanı bulunuyor.

Subaru XV‘ye dışardan ilk baktığımızda, oldukça benzer bir tasarım bizi karşılıyor. Ancak araca daha da yaklaşıp baktığımızda, detayların baya bir değiştiğini söyleyebiliriz. Ön tarafta kullanılan yeni panjur ve yeni far grubu, araca daha genç ve modern bir görüntü kazandırmış. Kaporta üzerinde bulunan kıvrımlar daha keskin ve bu sayede araç daha dinamik bir görüntüye sahip.

Arka tarafa geçtiğimizde ise stop lambalarının neredeyse tamamen değiştiğini görüyoruz. Yeni XV‘de iki parçalı stop lambaları kullanılıyor ve böylece aracın arkası daha agresif duruyor. Yeni Subaru XV, eskisine göre biraz daha geniş ve alçak görünüyor. Araca yan taraftan baktığımızda ise eskisiyle oldukça benzer olduğunu söyleyebiliriz.

Subaru XV‘nin içine geçtiğimizde, ufak değişikliklerin olduğunu söyleyebiliriz. Direksiyon simidinin tasarımının değiştiğini söyleyebiliriz. Yeni direksiyon simidi, ele oldukça iyi oturuyor ve kolay kullanım, kontrol sağlıyor. Orta panelde iki adet ekran yer alıyor. Bunlardan biri multimedya, telefon gibi sistemlerinin yönetildiği dokunmatik ekran, diğer dokunmatik olmayan, üst tarafta yer alan ise bilgi ekranı, menzili, sıcaklığı ve saati gösteriyor. Hava menfezlerinin tasarımı değiştirilmiş ve ekranın yan tarafına dikey olarak konumlandırılmış.


Araç içinde hamurumsu, yumuşak plastik kullanılmış ve araç içinin kalitesini arttırdığını söyleyebiliriz. Turuncu dikişli iç kaplamalar, aracın içine sportif ve güzel bir görüntü katmış. Kapı içlerinin tasarımı dikkatimizi çekti, ancak kullanılan karbon malzeme, oldukça basit ve kalitesiz, bu yüzden sonradan yapılmış gibi bir görünüm sağlıyor. Eskisinden farklı olarak, mekanik park freni yerine, elektronik park freni kullanılıyor. Aracın ön üst kısmında, iki adet kamera bulunuyor ve 35 derecelik açılarla, yoldaki araçlar, objeler hakkında sürücüyü bilgilendiriyor ve hatta gerektiğinde frenleyerek, duruyor.

XV‘nin arka tarafına geçtiğimizde, diz ve baş mesafesinin yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ortada bulunan şaft tünelinden dolayı ve bulunan kol dayamadan dolayı orta kısmın pek rahat olduğunu söyleyemeyiz. Özellikle iki kişinin seyahat etmesi için uygun olduğunun altını çizmeliyiz. Ayrıca arka tarafta hava menfezlerinin olmaması da arka taraftaki yolcular için dezavantaj.


Aracın bagajına değinmek gerekirse, bagaj hacmi 385 litre ve rakiplerine göre daha küçük bir bagaja sahip. Ayrıca tekerlek yuvalarının, bagaj hacmini kısıtladığını söyleyebiliriz. Bu düşük bagaj hacmine rağmen, araçta yedek lastik bulunmaması da dikkat çekiyor.

Subaru XV‘nin Xtreme paketli olan aracını inceleme fırsatı bulduk. XV‘de, 1.6 litre atmosferik Boxer motor bulunuyor. Aracın motoru, 116 bg gücüne sahip ve 150 Nm tork üretiyor. Aracın gücünün şehir içi kullanımda yeterli olduğu söyleyebiliriz. Ancak, kalkışlarda ve hızlanmalarda performansın yetersiz olduğunu söyleyebiliriz. Kullanılan tork konvertörlü şanzıman, sürüş keyfini olumsuz olarak etkiliyor. Bunun dışında aracı manuel olarak kullanmak mümkün değil.

XV‘de simetrik 4 tekerlekten çekiş sistemi bulunuyor. Bu sayede araç oldukça dengeli ve güven veriyor. Aktif tork yönlendirme sayesinde, virajlarda içerde kalan tekerlekler yavaşlatılıyor. Ayrıca Boxer motorda, silindirler yatay olarak, karşılıklı çalışıyorlar. Bu sayede ağırlık merkezini aşağıya çekmeye yardımcı oluyor.


Bunların hepsi bir araya gelince virajlarda kusursuza yakın ve güvenilir bir araç meydana geliyor. Buna ek olarak ilk defa XV modelinde kullanılmaya başlanan X Mode ise, arazi veya bozuk yollarda 40 km hıza kadar kendi geçebiliyor. Fabrika verilerinde 6.4 litre ortalama bir yakıt tüketiminin olduğu söylense de, bizim ortalama yakıtımız 8.7 litre civarındaydı.

XV‘nin konforuna gelecek olursak, süspansiyonların sertliğinden dolayı bozuk yollarda, çukur ve engebelerde oldukça sarsıntılı bulduk. Onun dışında, şehiriçi kullanımlar için gayet konforlu ve yol tutuşu iyi seviyede.


Aracın yalıtımını zayıf bulduk, kabin içerisine rüzgar sesi alıyor. Ayrıca motorun atmosferik ve güçsüz olmasından dolayı motor gürültüsü de rahatsız ediyor. Kısacası konfor ve yalıtım olarak Subaru XV‘yi pek beğendiğimizi söyleyemeyiz.

Eğer beklentiniz özgün bir tasarım, fazlaca güvenlik sistemi, başarılı bir 4×4 sistemi ve zengin donanım özellikleri ise Subaru XV, bu ucuz denilebilecek fiyatıyla sizin için biçilmiş bir kaftan. Ancak bu avantajlarının yanında konforun yetersiz olması, performans eksikliği ve yüksek yakıt tüketimi gibi  birçok dezavantajı var.


Subaru XV‘nin bu sınıfta en güçlü rakipleri Mazda CX3Honda HR-V ve Renault Captur. Rakipleriyle kıyasladığımız zaman yakıt verimliliği ve yalıtımıyla Mazda CX3 ön plana çıkarken, konfor açısından Honda HR-V tercih edilebilir. Renault Captur da ucuz yedek parça olanaklarıyla Subaru XV‘den ayrışıyor.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap