1. Ana Sayfa
  2. Araba Rehberi

2023 İnceleme: Volkswagen Passat Alınır mı? Nasıl Araba? Yorumlar, Yakıt ve Özellikler

2023 İnceleme: Volkswagen Passat Alınır mı? Nasıl Araba? Yorumlar, Yakıt ve Özellikler
0

Ülkemizde oldukça ilgi çeken Volkswagen’in D sınıfındaki temsilcisi Passat, ülkemizde de çok tercih ediliyor. 


Biz de bu sebepten dolayı Volkswagen Passat’ı sizler için her yönüyle incelemeye çalıştık. Eğer siz de 2023 yılında yeni bir araba almayı düşünüyor ya da arabanızı değiştirmeyi düşünüyorsanız, Seat Leon ile ilgili hazırladığımız bu içeriği okuyabilirsiniz. Seat Leon alınır mı, nasıl araba, yorumlar, yakıt tüketimi ve teknik özellikler…


Volkswagen Passat ülkemizde 6 farklı motor seçeneğiyle satışa sunuluyor. Bu motorlar 1.4 lt. TSI 125 bg1.4 lt. TSI ACT 150 bg1.6 lt. TDI 120 bg2.0 lt. TDI 150 bg2.0 lt. TDI 190 bg ve son olarak 2.0 lt. TDI 240 bg olarak satışa sunuluyor. Bu motorların hepsini DSG otomatik şanzıman kombinasyonuyla satın alabilir. Ayrıca bu motorlardan 1.4 lt. TSI 125 bg ve 1.6 lt. TDI 120 bg olanları manuel olarak seçmeniz de mümkün. Ek olarak 2.0 lt. TDI 240 bg olan modeli direk olarak 4 Motion, yani dört tekerlekten çekiş sistemi ile geliyor.

Şimdi ise Volkswagen Passat‘ın teknik verilerine göz atalım.


1.4 lt. TSI Manuel 125 bg

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 9.7
  • Azami Hız (km/sa): 208
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 5.3
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 123

1.6 lt. TDI Manuel 120 bg

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 10.8
  • Azami Hız (km/sa): 206
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 4.0
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 105

1.4 lt. TSI DSG 125 bg

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 9.7
  • Azami Hız (km/sa): 208
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 5.0
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 114

1.6 lt. TDI DSG 120 bg

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 10.8
  • Azami Hız (km/sa): 206
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 4.1
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 104

Volkswagen Passat 2023 Yorumları

Volkswagen Passat asıl olarak, üç farklı donanım seçeneğiyle satışa sunuluyor. Bu paketler Volkswagen grubundan alışık olduğumuz TrendlineComfortline ve Highline donanımlarıdır. Ek olarak 1.6 lt. TDI DSG modelini Impression paketiyle tercih edebilirsiniz. Trendline donanımında çok fonksiyonlu deri direksiyon, “Composition Colour” bilgi ve eğlence sistemi, LED stop lambaları, yan camlarda krom çıtalar, anahtarsız çalıştırma sistemi gibi belli başlı donanımlar yer alıyor. Impression paketinde ise “Composition Media” bilgi eğlence sistemi, 17 inç alüminyum alaşımlı jantlar, geri görüş kamerası, mobil bağlantı arayüzü “App-Connect” ve  %65 karartılmış arka ve arka yan camlar ile karşımıza çıkıyor.


Comfortline‘da ise “Composition Media” bilgi eğlence sistemi, 17 inçlik alüminyum alaşımlı jantlar, LED stop lambaları, telefon hazırlığı bluetooth ve üç bölgeli tam otomatik klima sistemi yer alıyor. Son olarak ta en üst donanım olan Highline paketinde ahşap iç dekor ve piano black orta konsol, 18 inçlik alüminyum alaşım jantlar, LED “High” stop lambaları, LED “High” ön farlar ve LED gündüz sürüş farları ve 14 yönlü elektrikli ayarlanabilir, hafızalı ön koltuklar, masaj fonksiyonlu sürücü koltuğu gibi başlıca özellikler yer alıyor.

Volkswagen Passat’ın ülkemizde bu kadar tercih edilmesinin bir nedeni de eskimeyen sade ama bir o kadar da şık tasarımı. Passat’a ön taraftan bakıldığında geniş ön panjurları ve bu panjurlarla birleşen far tasarımı dikkat çekiyor. Yan taraftan baktığımızda kapıya monte edilmiş yan aynalar ve geniş cam yüzeyi göze çarpıyor. Arka taraftan bakıldığında ise eskiye göre led stop lambaları dışında pek bir değişim olduğunu söyleyemeyiz.

Volkswagen Passat’ın sürüş koltuğuna geçtiğimiz zaman ise şık bir konsol sizleri bekliyor. Öncelikle havalandırma menfezlerinin bütün konsolla birleşimi, alışık olmadığımız bir görünüm, ancak araca premium bir görünüm kattığını söyleyebiliriz. Konsolun ortasında duran analog ekran ise bizce uyumu artırmış. Dokunmatik ekranda Volswagen grubundan alışık olduğumuz bir ekran yer alıyor, gayet kullanışlı ve dokunma hassasiyeti fena değil diyebiliriz. Onun altında ise klasik klima tuşları ve vites topuzu sizleri karşılıyor.


Vites topuzu görünümünün kaba ve eski olduğunu söylememek elde değil. İç mekan kalitesini artıran bir diğer etmen ise kullanılan direksiyon simidi, ele çok rahat oturuyor ve görüntüsü iç mekanla çok uyumlu olmuş. Değinmemiz gereken bir diğer özellik ise Highline paketle gelen dijital göstergelerin konumlandırılması, kullanımı ve çözünürlüğü oldukça iyi. Arka koltuğa geçtiğimiz zaman da sizleri gayet yeterli bir diz ve baş mesafesi bekliyor.

Gelelim Volkswagen Passat‘ın konforuna, konforu etkileyen en önemli şeylerden olan yalıtım, Passat‘ta oldukça iyi bir seviyede, yol ve rüzgar sesi 120 km’ye kadar hemen hemen duyulmuyor. Ancak rölantide motor gürültüsünün kabine sızdığını ve rahatsız ettiğini söyleyebiliriz. Konfor için önemli olan bir diğer etmen ise koltuklar, sizi gayet iyi sarıyor ve kalitesi de oldukça yerinde. Ancak Volkswagen Passat‘ın süspansiyon kalitesini pek beğenmedik çünkü, çukur ve tüksek gibi bozuk yollarda kabin içindekileri sarsıyor ve rahatsız ediyor.

Volkswagen Passat‘ın performasına gelecek olursak ülkemiz pazarı açısından oldukça avantajlı ve çok satılan 1.6 lt. TDI DSG modelini inceleme fırsatı bulduk. Bu motor 120 bg gücünde ve 1500-3250 gibi geniş bir devir aralığında 250 Nm tork üretiyor. Bu veriler göz önüne alındığında, boyutuna ve ağırlığına göre yetersiz gibi görünürken, 6 ileri DSG şanzımanın da katkısıyla, Passat hiç de fena ilerlemiyor. Şehiriçi hızlanmalar için gayet yeterli ancak performanslı kullanımda güç yetersiz kalıyor. Daha iyi bir performans beklentisi olanlar için 1.4 lt. TSI 150 bg ve 2.0 lt. TDI 190 bg veya 240 bg seçenekleri daha uygun olacaktır.

Tabi 1.6 lt. TDI motorun amacı yakıt verimliliği, fabrika verisine göre 100 km’de 4.1 lt yakan Volkswagen Passat, bizim kullanımımızda 100 km’de 6.2 lt yaktı. Bizce boyutuna ve 1.5 tonluk ağırlığına göre bu değer gayet makul bir seviyede.


ACT teknolojisine de değinmek isteriz. 1.4 lt. TSI150 bg motorla gelen ACT sistemi, yani silindir kapatma sistemi çok iyi çalışıyor. Araç ile ilerlerken, gazdan ayağınızı çektiğiniz zaman belli hızlarda dört silindirli olan araç, iki silindirini kapatıyor ve iki silindirle yola devam ediyor böylece yakıt tasarrufu yapmayı sağlıyor. Eğer gaza biraz fazla basarsanız, saliselerle birlikte yeniden dört silindire geçiyor. Bu geçişleri hissetmek mümkün değil açıkçası, bu da bu sistemin ne kadar iyi çalıştığını gösteriyor.

Volkswagen Passat‘ı virajlı dağ yollarında kullandık. Araç virajlardan kusursuz bir şekilde çıkmasını biliyor. Passat‘ı ne kadar zorlasanız da, ESP‘yi devreye sokabilmek oldukça güç. Volkswagen Passat‘ın bu kadar iyi yol tutabileceğini düşünmüyorduk, açıkçası bizi şaşırtmayı başardı. Hele bir de 4 Motion modelini kullanmak oldukça keyifli olsa gerek.

Gelelim fiyat performans oranına, Ford Mondeo ve Renault Talisman gibi ciddi rakipleri bulunan Volkswagen Passat, yol tutuşu ve iç mekandaki kalitesi ile ön plana çıkıyor. Geride kaldığı nokta ise konfor. Biraz daha konfor beklentisi olanlar için Ford Mondeo ve Renault Talisman tercih edilebilir.


Açıkçası premium segmentteki 2.0 lt. dizel motorlarıyla hemen hemen aynı fiyatta olan Passat, düşündürücü bir hamle yapmış. Ancak 1.4 lt. ve 1.6 lt. motorlar aracın sunduklarına göre gayet uygun bir fiyat etiketine sahip, çünkü C sınıfı kompakt araçlar bile 400 bin TL civarında seyrediyor. Ayrıca Volkswagen Passat‘ın ikinci eldeki pazarı da oldukça kuvvetli.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap