1. Ana Sayfa
  2. Araba Rehberi

2023 İnceleme: Volvo XC90 Alınır mı? Nasıl Araba? Yorumlar, Yakıt, Özellikler

2023 İnceleme: Volvo XC90 Alınır mı? Nasıl Araba? Yorumlar, Yakıt, Özellikler
0

Yeni tasarım anlayışıyla ve güvenliğiyle adından sıkça söz ettiren VolvoXC90 modeliyle de markanın amiral gemisi olmayı başardı diyebiliriz. 


Özellikle son dönemde giderek artan SUV talebiyle, Volvo XC90 dikkatleri üzerine çekiyor.

Eğer siz de 2023 yılında yeni bir araba almayı düşünüyor ya da arabanızı değiştirmeyi düşünüyorsanız, Volvo XC90 ile ilgili hazırladığımız bu içeriği okuyabilirsiniz.


Volvo XC90 ülkemizde iki motor seçeneğiyle satışa sunuluyor. Bu seçeneklerin ilki D5, 2.0 litrelik dizel motor, tam 235 bg güç ve 480 Nm torka sahip. Bir diğeri ise T8 olarak adlandırılan, elektrikli motor destekli 2.0 litrelik benzinli motor, tam 390 bg güç ve 400 Nm tork üretirken, elektrikli motor da 233 kw gücünde. İki motor seçeneği de dört tekerlekten çekiş sistemi ve tam otomatik şanzıman ile satışa sunuluyor. Hybrid olan model de full elektrik modun da 40 km yol katedilebiliyor, bunun da çoğu şehir içi kullanım için yeterli bir menzil olduğunu söyleyebiliriz.

D5 AWD 7-Koltuk

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 7.8
  • Azami Hız (km/sa): 220
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 6
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 158

T8 Twin Engine AWD 7-Koltuk

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 5.8
  • Azami Hız (km/sa): 230
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 2.8
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 63

T8 Twin Engine AWD 4-Koltuk

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 5.8
  • Azami Hız (km/sa): 230
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 2.6
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 59,

Araca ön taraftan baktığımız zaman, Volvo‘nun, “Thor’un Çekici” denilen şık ve modern bir far tasarımı hemen göze çarpıyor. Ortada kocaman bir ön ızgara ve onun içinde büyük bir Volvo logosu bulunuyor. Farların ve ön ızgaranın alt taraflarında da hava girişleri bu şık tasarıma eşlik ediyor. Yan taraftan bakıldığında ise bu büyük SUV, geniş çamurluk, kapı yüzeyi ve camlarıyla heybetli, bir o kadar da dinamik görünüyor.


Arka tarafa baktığımız da Volvo‘dan alışık olduğumuz ince, uzun ve dik stopları bizi karşılarken, alt tarafta bulunan iki adet geniş egzoz çıkışı da, bizi aracın heybetine bir kez daha hayran bırakıyor. Kısacası VolvoXC90 tasarımı için her ayrıntıyı göz önüne alarak, sürüşü daha kolay, daha eğlenceli ve daha az stresli sürüş sağlıyor.

Malzeme kalitesi bir Volvo‘dan beklenildiği gibi gayet iyi hissettiriyor. Kullanılan deri ve plastikler oldukça yumuşak ve modern bir görüntü katıyor. Kibar ve sade bir direksiyon yer alıyor. Koltuklar sizi gayet iyi sarıyor ve derisi oldukça kaliteli bir hissiyat veriyor. Dikiz aynasının çerçevesiz olması da, araca farklı bir hava katıyor.


Ortada tablete benzer dev bir ekran yer alıyor. Bu ekranın çözünürlüğü ve dokunmatik hassasiyeti çok iyi düzeyde. Ancak, klima, multimedya ve araç bilgileri gibi her özelliği, bu ekrandan dokunmatik olarak ayarlamak oldukça karışık geliyor ve alışmanız biraz zaman alıyor. Yine de direksiyon üzerinden birçok özelliği rahatlıkla kumanda edebiliyorsunuz. Kadranlar da dijital olarak sunulmuş ve içeriye oldukça modern bir hava katıyor.

Elinizin hemen altında kristalimsi bir motor çalıştırma düğmesi yer alıyor ve çok şık görünüyor. Üst tarafında klasik bir vites topuzu kullanılmış. Vites topuzunun yanında ise eşyalarınızı rahatça koyabileceğiniz açılıp, kapanabilen bir göz bulunuyor.

Arkada sunulan yaşam alanı ise gerek diz, gerek baş mesafesi gayet yeterli ve ferah hissettiriyor. Hatta en arka yani 6. ve 7. yolcunun oturduğu yerde bile bu ferahlık devam ediyor. Tabi bu ferahlıkta geniş cam yüzeylerinin de payı çok büyük. Ayrıca arka tarafta bulunan klima kontrolleri dijital ve dokunmatik. Bu da modern ve şıklığı artıran bir etmen.

7 kişilik olmasından dolayı bagaj kompakt bir C segmenti bagaj boyutunda, yani araca göre çok küçük kalıyor ancak son iki koltuğu yatırınca devasa bir yükleme alanı ile karşılaşıyorsunuz. Kısacası Volvo XC90, hiç olmadığı kadar büyük, modern ve şık bir SUV.

Volvo XC90, dört farklı donanım seçeneğiyle tercih edilebiliyor. Tabi konu Volvo XC90 olunca, öncelikle standart donanımlardan bahsetmemiz gerekiyor. Bu donanımlardan bazıları, elektrikli açılan bagaj kapağı, dört bölgeli elektronik klima, katlanır aynalar, 8 inç sürücü ekranı, adaptif hız sabitleyici, Pilot Assist, park yardım pilotu ve park yardımı ön ve arka, ısıtmalı ön koltuklar, bagajda 12 volt priz gibi, çoğu markanın opsiyonel olarak koyduğu özellikler yer alıyor.

Donanım seçeneklerinin ilki olan Momentum‘da ise, 19 inç alaşım jant ve 235/55 lastik, standart ızgara “parlak” piyano siyahı, uni-deco kaplamalı deri direksiyon simidi, üç kollu, çapraz fırçalanmış alüminyum dekor kaplamalar yer alıyor. Inscription adı verilen donanım seçeneğinde ise 20 inç alaşım jant ve 275/45 lastik, Inscription ızgara, 12,3 inç sürücü ekranı ve çizgili ceviz dekor kaplamalar yer alıyor.


R-Design donanımı yani sportif görünüm için, 20 inç alaşım jant ve 275/45 lastik, R-Design ızgara, R-Design direksiyon simidi, uni-deco kaplamalı delikli deri, üç kollu ve metal kafes desenli alüminyum dekor kaplamalar yer alıyor. Son olarak daha premium donanım seçeneği olan Excellensa‘ta ise 21 inç alaşım jant ve 275/40 lastik ”Inscription” (opsiyonel), LED ön farlar, otomatik viraj fonksiyonlu, çizgili ceviz dekor kaplamalar ve panoramik sunroof sunuluyor.

Böyle premium ve havalı süspansiyonları bulunan bir SUV‘nin çok konforlu olmasını bekliyorduk, ancak bu pek de beklediğimiz gibi olmadı. XC90 çukur ve tümseklerden geçerken biraz rahatsız hissi veriyor. Tabi bunda 21 inçlik jant ve lastik kombinasyonunun etkisi olduğunu söyleyebiliriz ama yine de biz segmentine ve fiyatını göz önüne alırsak, Volvo XC90‘nın yeterince konforlu olduğunu söyleyemeyiz. Yalıtıma değinecek olursak rüzgar ve yol sesi yüksek süratlere kadar kabinde duyulmuyor. Ancak motor sesi düşük hızlarda kabin içinde duyuluyor.

Bu kadar büyük ve ağır bir SUV‘a göre yol tutuş gayet iyi bir düzeyde, bu tutuşta dört çeker sisteminin de payı büyük buna rağmen tabi ki de virajlarda yana yatmalar mevcut çünkü ağırlık merkezi yukarıda. Bunu biraz aşabilmek için, aracı Sport moda alarak, adaptif süspansiyonla ağırlık merkezini biraz aşağı çekmek ve aracın yol tutuşunu artırmak mümkün. Kısacası Volvo XC90 ne beklenenden fazla, ne de beklenenden az yol tutuyor.

Volvo Xc90‘nın performans verilerine bakacak olursak, 2.0 dizel motordan 235 bg güç ve 480 Nm tork üretiyor ve 0’dan 100 km hıza 8.6 saniye gibi iyi bir performans sunuyor. Kütlesini ve boyutunu göz önüne alırsak, etkileyici diyebiliriz. Bu hızlanmanın bir nedeni de 8 kademeli Geartronic isimli otomatik şanzımanın ve kullanılan motorun çok uyumlu hareket etmesi. Gaz pedalinin altında gücü ve torku her zaman hissedebiliyorsunuz, bu da size sollamalar ve şehir içi hızlanmalarda güven veriyor.

Volvo XC90, donanım seçenekleriyle, tasarım felsefesiyle, güvenlik sistemleriyle ve sunduğu kalite ile bu sınıfın beklentilerini karşılamayı başarıyorken, segmentini göz önüne aldığımız zaman konfor ve yalıtım anlamında başarısız diyebiliriz. 


Volvo XC90’ın alternatiflerini değerlendirecek olursak daha sportif beklentisi olanlar BMW X5‘i, daha fazla konfor beklentisi olanlar Audi Q7’yi ve daha premium ve  aynı zaman da off-road beklentisi olanlar ise Range Rover Sport‘u tercih edilebilir. Ancak uygun fiyatıyla ve bu üç rakibin de harman hali diyebileceğimiz Volvo XC90, kesinlikle göz önüne alınıp, alıcılar tarafından test edilmeli.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap