Merhaba arkadaşlar, bugün Dünya’da ve Türkiye’de en çok tercih edilen SUV araçlardan biri olan Dacia Duster‘ı inceledik. Dacia Duster alınır mı? Dacia Duster nasıl araba? Dacia Duster yorumları, yakıt tüketimi ve özellikler neler gelin birlikte bakalım.
Uygun fiyatı ve sağlamlığı ile kompakt SUV sınıfında her zaman olduğu gibi adından söz ettirmeyi başarıyor.
Eğer siz de 2023 yılında yeni bir araba almayı düşünüyor ya da arabanızı değiştirmeyi düşünüyorsanız, Dacia Duster ile ilgili hazırladığımız bu içeriği okuyabilirsiniz.
Yeni Dacia Duster, Türkiye pazarında dört farklı motor seçeneği ile sunuluyor. Bunlar, 1.6 lt. 16v 115 bg 4×2,1.2 lt. Tce 125 bg 4×2, 1.5 lt. dCi 90 bg 4×2, 1.5 lt. dCi 110 bg 4×2, 1.5 lt. dCi 110 bg 4×2, 1.5 lt. dCi 110 bg 4×4. Bunlardan yalnızca, 1.5 lt. dCi 110 bg 4×2 olan motorda EDC otomatik şanzıman kullanılırken, diğer motor seçeneklerinde ise yalnızca manuel şanzıman kullanılıyor.
Duster‘ın teknik verilerine bakalım.
Haber İçeriği
1.6 16v 115 bg 4×2 Benzinli Manuel
- 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 11.9
- Azami Hız (km/sa): 172
- Ortalama Tüketim (l/100km): 6.6
- Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 149
1.2 Tce 125 bg 4×2 Benzinli Manuel
- 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 10.4
- Azami Hız (km/sa): 177
- Ortalama Tüketim (l/100km): 6.2
- Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 138
1.5 dCi 90 bg 4×2 Dizel Manuel
- 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 13.8
- Azami Hız (km/sa): 158
- Ortalama Tüketim (l/100km): 4.4
- Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 115
1.5 dCi 110 bg 4×2 Dizel Manuel
- 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 11.8
- Azami Hız (km/sa): 171
- Ortalama Tüketim (l/100km): 4.4
- Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 115
1.5 dCi 110 bg 4×2 Dizel EDC Otomatik
- 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 11.9
- Azami Hız (km/sa): 171
- Ortalama Tüketim (l/100km): 4.5
- Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 116
1.5 dCi 110 bg 4×4 Dizel Manuel
- 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 12.4
- Azami Hız (km/sa): 169
- Ortalama Tüketim (l/100km): 4.7
- Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 123
2023 Dacia Duster Yorumları
Yeni Duster‘ı satın alırken, tercih edebileceğiniz iki farklı donanım paketi çıkıyor; Comfort ve Prestige. Dış görünüş açısından Prestige donanımın Comfort‘tan farkları; krom egzoz ucu, 16 inç alüminyum alaşımlı jantlar bulunuyor ve dış kapı kolları gövde rengiyle aynı geliyor. Aktif ve pasif güvenlik açısından, Prestige‘de yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon ve bel destek ayarı bulunuyor. Sürüş ve kontrol donanımları açısından Prestige‘de, Comfort‘ta olmayan arka park sensörü mevcut.
Prestige‘de görüş açısından, elektrikli yan aynalar ve konfor açısından sürücü tarafı tek dokunuşlu elektrikli ön camlar, elektrikli arka camlar yer alıyor, yolcu tarafı okuma lambası, arka 12v priz ve torpido gözü aydınlatması yer alıyor. Koltuklar ve iç görünüş açısından Prestige pakette, iç kapı kolları krom, kapı panoları üzerinde dekor çubukları platin gri olarak farklılık gösteriyor ve Comfort‘ta olmayan, ön koltuk arkalarında cepler, ön yolcu koltuğu altında saklama gözü, deri direksiyon simidi ve vites topuzu ve Prestige döşeme ile geliyor.
Açıkçası diğer markalardan farklı olarak, Duster‘ın iki paket arasındaki fiyat farkı yaklaşık 10 bin TL kadar. Bu yüzden biraz daha gösterişli ve kullanışlı bir araç isteyenlerin Prestige donanımını tercih etmesi daha uygun olacaktır.
Duster‘a dışardan baktığımızda, eski tasarımının üzerine konup, daha da geliştirildiğini söyleyebiliriz. Tasarımındaki en büyük değişim ise aracın biraz daha sportifleştirilmesi ve dinamikleştirilmesi diyebiliriz. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise bir çok Dacia‘nın farklı kitlelere hitap etmek istemesi. Yani yeni Duster, her yaştan insana hitap ediyor ayrıca kişisel veya ticari kullanım için de uygun.
Aracın tasarımına baktığımız zaman, eski Duster‘dan baya bir farklı olduğunu söyleyebiliriz. Ön tarafta yer alan kendine özgü ızgarası, LED farları ve yepyeni tasarımıyla dikkat çekiyor. Krom barlar, araca daha dinamik ve daha kaslı bir görünüm sağlıyor. Aracın ön lük çizgisi ve kaput yüksekliği arttırılmış ve farlar biraz daha yukarda konumlandırılmış.
Ön cam ileri alındığı için, araç biraz daha dinamik görünüyor. Bunun dışında çamurluklar daha belirgin bir hale getirilmiş. Yan taraftan baktığımızda, cam arasındaki çıtaların siyah olması bütünlük sağlamış diyebiliriz. Arkadan baktığımızda, arka stop lambaları Jeep Renegade ile oldukça benzer, sadece yerleştirilme yönleri farklı.
Aracın iç kısmına baktığımızda, büyük bir değişim olduğunu görüyoruz. Kullanılanmaya başlanan elektrik takviyeli direksiyon, hem biraz daha yumuşatılmış, hem de dar yollarda manevra kabiliyetini arttırmanıza yardımcı oluyor. Onun dışında gözümüze çarpan diğer bir detay ise, dijital klima kontrolleri ve piyano tuşları, araca daha kaliteli bir görünüm sağlıyor. Hemen üstünde yer alan multimedya sisteminin grafikleri ve dokunmadığı yeterli seviyede.
Onun dışında orta panelin en üstünde yer alan hava menfezleri, araç ile gayet uyumlu. Araç içinde sert plastik kullanılması, her ne kadar büyük bir dezavantaj olsa da, bu fiyatlardaki araçlar için normal diyebiliriz. Ama yine de eski Duster‘dan daha kaliteli olduğunu söyleyebiliriz.
Duster‘ın konforu ve ses yalıtımı açısından pek beğenmediğimizi söyleyemeyiz. Yaklaşık 100 km ile giderken bile, rüzgar sesi kabinde rahatlıkla duyuluyor ancak eskisine göre izolasyonu daha iyi hale getirilmiş. Onun dışında, çukurlu ve engebeli yollarda, araç sarsıntıyı kabine aktarıyor. Tabi şöyle bakmak lazım, bu fiyata alınan bir arazi aracının her açıdan mükemmel olması pek de olası değil.
Duster‘ın performansına değinmek gerekirse, biz 1.5 dCi 110 bg EDC şanzımanlımodelini kullandık. Bu motor Renault grubundan alışık olduğumuz, gerek performans, gerek yakıt tüketimi olarak kendini kanıtlamış bir motor. Ayrıca motor 260 Nm tork üretiyor, bu da hem performansa, hem de yakıt tüketimine katkı sağlıyor.
Vites geçişleri biraz yavaş olsa da, bu standartta bir araç için gayet yeterli. Onun haricinde fabrika verisine göre yakıt tüketimi 4.7 olan Duster‘da, biz test süresince 100 kilometrede ortalama 5.8 litre yaktık. Bu da yakıt verimliliği konusunda zaten iyi olan Duster‘ın bu neslinde de kullanıcıların cebini yakmayacağını gösteriyor.
Güvenlik konusuna değinecek olursak, önceki neslinde EuroNcap‘te 3 yıldız alan Dacia Duster, yeni neslinde de bir takım iyileştirmeler yapmasına rağmen, yine 3 yıldız alarak kafalarda soru işareti bırakıyor. Ancak hava yastığı sayısının arttırılması ve birtakım materyal değişimi aracı daha güvenli bir hale getirmiş.
Dacia Duster‘ı rakiplerinin önüne geçiren bir çok etki var. Bunlara değinecek olursak, Duster uygun fiyatıyla, arazi performansıyla, sağlamlığıyla ve ikinci el piyasasıyla dikkat çekiyor. Bu fiyat mertebesinde, Duster neredeyse rakipsiz diyebiliriz. Türkiye’de Dacia tarafından satılmasına rağmen, bazı ülkelerde Renault olarak Renault logosu ile satılıyor.