1. Ana Sayfa
  2. Araba Rehberi

2023 İnceleme: Honda Civic Alınır mı? Nasıl Araba? Yorumlar, Özellikler, Yakıt Tüketimi

2023 İnceleme: Honda Civic Alınır mı? Nasıl Araba? Yorumlar, Özellikler, Yakıt Tüketimi
0

Herkese merhaba, bugün sizler için baştan aşağı yeniden tasarlanan, onuncu nesil Honda Civic‘i inceledik.


Honda CivicC segmentinde gerek tasarımıyla, gerek fiyatıyla sınıfının en iddialı araçlarından biri olarak yer alıyor. Eğer siz de 2023 yılında yeni bir araba almayı düşünüyor ya da arabanızı değiştirmeyi düşünüyorsanız, Honda Civic ile ilgili hazırladığımız bu içeriği okuyabilirsiniz.


Honda Civic‘in tercih edebileceğiniz üç farklı motor seçeneği bulunuyor; 1.6 lt. SOHC i-VTEC1.5 lt. DOHC VTEC Turbo ve 1.6 lt. DOHC i-DTEC1.6 lt. SOHC i-VTEC Benzinli, 125 bg ve 152 Nm gücünde, manuel veya otomatik olarak tercih edilebiliyor. 1.5 lt. DOHC VTEC Turbo Benzinli182 bg ve 220 Nm gücünde, yalnızca otomatik olarak bulunuyor. 1.6 lt. DOHC i-DTEC Dizel120 bg ve 300 Nm gücünde, manuel versiyonu yer alıyor.

Honda Civic motorlarının teknik verilerine göz atalım.


1.6 lt. SOHC i-VTEC Benzinli Otomatik/Manuel

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 11.6 – 10.7
  • Azami Hız (km/sa): 196  205
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 6.7 – 7
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 153 – 160

1.5 lt. DOHC VTEC Turbo Benzinli Otomatik

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 8.1
  • Azami Hız (km/sa): 200
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 6
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 138

1.6 lt. DOHC i-DTEC Dizel Manuel

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 10
  • Azami Hız (km/sa): 202
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 3.4
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 91

2023 Honda Civic Yorumları

Ülkemize Honda Civic, dört farklı donanım seçeneğiyle geliyor. Bu donanım çeşitleri PremiumEleganceExecutive ve RS olarak isimlendiriliyor.


Premium donanım en boş diye tabir ettiğimiz paket ancak yine de LED gündüz yanan farlar, 5 inçlik dokunmatik multimedya ekranı, otomatik klima, elektrikli katlanır yan aynalar, Bluetooth ve hız sabitleyici gibi birçok donanım mevcut.


Elegance donanımında ise Premium donanıma ek olarak yağmur sensörlü silecekler, açılabilir cam tavan (Sunroof), 16 inçlik alüminyum jantlar, ısıtmalı ön koltuklar ve ön-arka park sensörü gibi gayet dolu özelliklere sahip.


En dolu paketlerden biri olan Executive donanımında renkli gösterge paneli, deri koltuklar, LED ön farlar, anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi, 7 inçlik dokunmatik ekran, navigasyon ve çift taraflı otomatik klima sizleri karşılıyor.


Son olarak aracın dışında ve içinde sportif algıyı yükselten RS donanımı sunuluyor. Bu donanımda 17 inçlik alüminyum alaşımlı jantlar, siyah ön ızgara, direksiyon kulakçıklar, bagaj spoiler’ı, renkli gösterge paneli ve alaşımlı pedaller ile araç çok daha dinamik bir hale geliyor.

Otomobile önden baktığımızda, sportif ve aynı zamanda da güçlü bir görüntü ile karşılaşıyoruz. Bunun en büyük sebeplerinden biri, yer alan krom ön panjurun, farların üstüne doğru devam etmesi bir bütünlük yaratıyor. Buna ek olarak ön kaputun orta kısmının şişik olması, aracın daha dinamik bir görüntüye sahip olmasına yardımcı oluyor. Eski tasarımından bir diğer önemli farkı ise, araç eskisine göre daha geniş ve daha alçak, bu da aracın daha da sportif hale gelmesini sağlamış.


Araca yandan baktığımız zaman, en çok dikkatimizi çeken, C sütununun bittiği yerde, bagaj kapağının oldukça az bir yer kaplaması, aracın coupe’lara benzemesine neden olmuş. Arka tarafa baktığımız zaman, Civic‘i temsil eden “C” şeklindeki stop lambaları dikkat çekiyor. Ön ve yan tasarımı çok beğenmemize rağmen, arka tasarımı çok beğendiğimiz söylenemez. Stop lambalarının şeklinden ve boyutundan dolayı çok beğenemedik.

2018 Civic i-DTEC Diesel

Aracın iç kısmına geçtiğimizde, karşımızda üç kollu, çok fonksiyonlu spor bir direksiyon yer alıyor. Orta panelde bulunan 7 inçlik multimedya ekranının çözünürlüğü ve dokunmatiği ve hassasiyeti iyi seviyede. Malzeme kalitesine gelirsek, üst tarafta bulunan malzemelerin kalitesinin arttığını söyleyebiliriz. Üst tarafta kullanılan yumuşak plastik, alüminyum parça ve dikiş efekti verilmiş parçalar gayet hoş görünüyor. Ancak altlara doğru indiğimizde, sert plastik malzemelerin yer aldığını görüyoruz.


Arka tarafa geçtiğimiz zaman, oldukça geniş bir diz mesafesi bulunuyor. Ancak baş mesafesi için aynı şeyi söylemek pek de mümkün değil. C sütunun alçalarak devam etmesinden dolayı, özellikle uzun kişiler arka tarafta rahat edemeyebilirler. Bunun dışında ortada bulunan şaft tünelinin geniş olduğundan, ayaklarınızı üzerine koymanız mümkün. Genel olarak baktığımızda Civic‘in iç tasarımı rakiplerinden bir adım daha önde diyebiliriz.

Honda Civic’in konforu hiç de fena değil. Hafif bozuk ve engebeli yollarda gayet rahat bir biçimde seyahat edebiliyorken, bu engebelerin çapının artmasıyla, aracın süspansiyonları yeterince sönümleyemiyor ve rahatsız etmeye başlıyor. Ancak bu sınıftaki beklentiyi karşılıyor diyebiliriz.


Konforu etkileyen bir diğer önemli faktör ise yalıtım, gayet başarılı bir izolasyonla karşılaştığımızı söyleyebiliriz. Honda Civic 120-130 km hıza kadar herhangi bir yol veya rüzgar sesi almıyor. Sadece 5000-5500 devirden sonra, motor gürültüsü kabine sızıyor ancak çoğu Honda Civic kullanıcılarını rahatsız etmeyecektir.

Gelelim Honda Civic’in yol tutuşuna, Honda, sürüş keyfiyle öne çıkan bir marka olduğu için bu modelde de kullanıcıların yüzünü güldürmeyi başarıyor. Öncelikle direksiyon hissiyatı çok iyi, yoldaki en ufak detayları direksiyonda hissedebiliyorsunuz. Böylece direksiyon size virajlarda güven veriyor. Şase ise gayet sert bir yapıda olduğu için üzerine düşen görevi fazlasıyla yapıyor, böylelikle asfaltta Honda Civic’i çizgisinden çıkarmak oldukça güç bir hale geliyor.

Peki ya performans, biz 1.5 lt. benzinli 182 bg gücündeki ve 220 Nm torka sahip CVT otomatik şanzımanlı ve 1.6 lt. dizel 120 bg gücündeki ve 300 Nm torka sahip manuel şanzımanlı modelleri kullanma fırsatı bulduk. Benzinli motora bakacak olursak performans verilerinin çok iyi olduğunu belirtmeliyiz, motor çok canlı bir yapıda ancak CVT şanzıman her ne kadar geliştirilmiş olsa da, bu gücü biraz baltalamış gibi görünüyor. Vites geçişleri hızlı ama bir DSG hızı maalesef yok. Ancak yine de çoğu kullanıcı için yeterli ve performanslı olduğunu söyleyebiliriz. 1.6 lt. dizel ise kısa oranlı ve oldukça kullanışlı manuel şanzımanıyla rakiplerine göre gayet keyifli ve oldukça tasarruflu bir hale gelmiş.

Farklı kullanıcı kitlelerine hitap eden motor seçenekleriyle, hem spor araç severler için, hem de günlük kullanım için uygun bir araç. Açıkçası fiyat ve performans oranına baktığımızda, sınıfının belki de en iyisi olabilir. Güç ve daha sportif bir araç isteyenler ise RS‘i tercih edebilir. Aracı agresifleştiren RS modelini çok beğendik. Civic‘in hafifleştirilmesi için kaportasının inceltilmesi, göçük sorunu olup olmayacağı ile ilgili kafalarda soru işareti bırakıyor.


Honda Civic‘in en büyük rakipleri Ford FocusRenault Megane ve Skoda Octavia. Rakipleriyle karşılaştırdığımızda, rakiplerinden daha sportif ve daha yüksek bir güce sahip. Ancak yakıt tasarrufu konusunda ise tam tersi diyebiliriz. Biz Civic’in sportif ve agresif tasarımını oldukça beğendik ve bu fiyatlara alınabilecek en iyi araçlardan biri olduğunu düşünüyoruz. 

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap