1. Ana Sayfa
  2. Araba Rehberi

2023 İnceleme: MINI Countryman Alınır mı? Nasıl Araba? Yorumlar, Yakıt, Özellikler

2023 İnceleme: MINI Countryman Alınır mı? Nasıl Araba? Yorumlar, Yakıt, Özellikler
0

MINI‘nin akıllara kazınan, kendine has tasarımı ile kompakt SUV modeli Countryman ile hem şehir içinde, hem de arazide dikkatleri çekiyor.


Sürücüye, yollarda ve arazilerde Go-Kart kullanım hissini yaşatmak isteyen ikinci jenerasyon MINI Countryman‘i inceledik. Eğer siz de 2023 yılında yeni bir araba almayı düşünüyor ya da arabanızı değiştirmeyi düşünüyorsanız, MINI Countryman ile ilgili hazırladığımız bu içeriği okuyabilirsiniz.


MINI Countryman‘in Türkiye’de iki farklı Twin Power Turbo motor seçeneği bulunuyor. Bunlardan benzinli olan motor, 136 bg ve 220 Nm güç üretirken, dizel olan motor ise 116 bg ve 270 Nm güç üretiyor. Ayrıca benzinli motoru, All4 dedikleri dört çeker olarak tercih edebilirsiniz.

MINI Countryman‘in teknik verilerine göz atalım.


Cooper Countryman

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 9.6
  • Azami Hız (km/sa): 202
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 5.5
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 126

One D Countryman

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 10.9
  • Azami Hız (km/sa): 190
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 4.1
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 109

Cooper Countryman ALL4

  • 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 9.8
  • Azami Hız (km/sa): 197
  • Ortalama Tüketim (l/100km): 6.1
  • Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 139

MINI Countryman‘in teknik verilerinde verilen ortalama tüketim değerlerine ulaşmanın çok zor olduğunu söylemeliyiz.

MINI Countryman‘i satın alırken, tercih edebileceğimiz dört farklı donanım paketi bulunuyor. Bu paketler; Türkiye PaketiSaltPepper ve JCW Chili.


Türkiye Paketi; Lastik basınç göstergesi, arka park sensörü, elektrokrom iç ayna, otomatik klima ve sis farları gibi standart denilebilecek özellikler yer alıyor.


PepperTürkiye Paketine ek olarak, tavan kaplamasındaki açma kapama butonlu ortam aydınlatması, şelale aydınlatması, dıştan kapı kolu aydınlatması ve MINI logo projeksiyonundan oluşan MINI Excitement paketi bulunuyor. Ayrıca anahtarsız kontrol girişi, spor deri direksiyon, ön kol desteği, otomobil renginde dikiz aynası kapakları ve 17 inç Imprint Spoke jantlar ekleniyor.


JCW Chili;  Türkiye PaketinevePepper paketine ek olarak John Cooper Works dış tasarım ve John Cooper Works iç tasarım paketini kapsıyor. Ek olarak, John Cooper Works spor deri direksiyon, performans kontrol sistemi, sportif arka tavan spoyleri, John Cooper Works aerodinamik kiti, antrasit tavan kaplaması, paslanmaz çelik pedallar ve ayak desteği, John Cooper Works marşpiyeller ve vites topuzu ve 18 inç John Cooper Works Thrill Spoke jantlar bulunuyor. Ayrıca istek üzerine ücretsiz olarak spor yürüyen aksam tercih edilebiliyor.

MINI Countryman‘e dışardan baktığımızda, eskisine göre daha modern bir tasarıma sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Countryman, eski kasasına göre 20 cm daha uzamış ve 4 mm alçalmış ve bagaj hacmi 450 litreye çıkmış. Bunun dışında, tasarım dinamikleştirilmiş ve eski tasarımına göre göze daha hoş gözüküyor. Eski tasarımın kaba ve fazla kaslı olması, birçok kişinin kafasında soru işaretleri oluşturmuştu.

Aracın arka tasarımından bahsedecek olursak, dik bir şekilde konumlandırılmış bagaj ve arka stoplar bir MINI klasiği.En alt tarafta difüzör görünümlü küçük bir plastik ve pakete göre egzoz görünümü yer alıyor. Eskisinden farkı ise daha büyük aydınlatma araçları ve daha geniş krom çerçevelerin kullanılması diyebiliriz.

Countryman‘in içine baktığımız zaman, alışık olduğumuz ve diğer modellerde de kullanılan MINI‘nin etrafı ışıklı multimedya ekranı dikkatleri çekiyor. Tuş yardımıyla renk değiştirilebiliyor ve yaklaşık on iki farklı renk bulunuyor. Kullanılan direksiyon simidi ve göstergeler ise diğer MINI modellerindekinin aynısı olmasına rağmen, araca sportif bir görüntü katıyor. Orta panelde bulunan tuşlar, spor bir otomobildeymişsiniz hissi veriyor.


Ek olarak, aracın içinde kullanılan plastik oldukça yumuşak ve kaliteli bir otomobil hissi veriyor. Aracın iç kısmında cam tavanın iki parça yerine, komple tek parça olarak cam tavan olması araca daha da bütünlük katabilirdi ve görsel açıdan aracı daha da zenginleştirebilirdi. Tabi iki parça kullanılmasının en büyük sebebinin, güvenlik amaçlı olduğunu düşünüyoruz.

Arka tarafa geçtiğimiz zaman, koltukların içeri doğru, göçük konumlandırılmasından dolayı oldukça rahat ve uzun boylu kişiler rahatlıkla oturabilir yani bir MINI olmasına rağmen aracın diz ve baş mesafesinin oldukça tatminkar seviyede olduğunu belirtebiliriz. Bunun dışında, arkada hava menfezlerinin ve kol dayamanın olması da sınıfına göre bir avantaj yaratıyor. Ek olarak, geniş cam yüzeyleri sayesinde oldukça ferah bir şekilde seyahat etmek mümkün.

Araçta üç adet farklı mod bulunuyor; GreenMID ve Sport. Kullanım tarzınıza göre kendinize en uygun modu seçebilirsiniz. Green, yakıt tasarrufu sağlarken, gaz ve direksiyon tepkileri oldukça yumuşak olan bir mod. MID, normal kullanımlar için ideal, gaz ve direksiyon tepkileri biraz daha sert. Sport ise, hızlı kullanımlar için, gaz ve direksiyon tepkilerinin en sert olduğu mod.

Biz MINI Cooper Countryman‘in 1.5 motorlu benzinli modelini kullanma fırsatı bulduk. Kullandığımız araçta Türkiye Paketi bulunuyordu. Türkiye Paketinde birçok teknolojik sistemin eksik olduğunu söyleyebiliriz. Araç şehir içi kullanım için gayet yeterli bir güce sahip, ancak ani kalkış ve hızlanmalarda, torkun az olmasından dolayı ağır kaldığını söyleyebiliriz.


Buna rağmen kullanılan şanzımanın vites geçişleri oldukça iyi. Aracı kullanırken, kaliteli ve zevkli bir sürüş hissi veriyor. Otomobilin sert olmasına rağmen, herhangi bir rahatsızlık vermiyor. Aracın en büyük artısı ise, hafif arazide veya bozuk yollarda sunduğu performans.

Yol tutuşuyla akıllarda kalan MINI, bu ikinci jenerasyon Countryman‘in viraj kabiliyetinin de çok üst düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Kesinlikle bu MINI‘yi kullanırken, tıpkı bir Go-Kart (Karting) aracı kullanıyor gibisiniz. Virajlar oldukça eğlenceli bir hale gelip, dağ yollarından çıkmak istemiyorsunuz.

Bu sınıftaki bir araçtan mükemmel bir konfor beklememek lazım, ancak MINI Countryman‘e konforlu diyebiliriz. Küçük çukur ve tümsek gibi engebelerden rahatlıkla geçerken, bu engebelerin çaplarının artmasıyla, araç süspansiyonları yetersiz kalıyor ve yolcuları rahatsız ediyor.

MINI‘nin yalıtımına değinecek olursak, bu kutu gibi tasarımdan ötürü, 80-100 km hızdan sonra rüzgar sesi geliyor. Yol ve motor gürültüsü ise araç kabininde neredeyse duyulmuyor. Kısacası yalıtım ve konforun sınıfına göre iyi bir seviyede olduğunu söyleyebiliriz.

Audi Q2BMW X1 ve Mercedes GLA gibi oldukça premium modellerin rakibi olan MINI Countryman, farklı tasarımıyla, tarz sahibi olmak isteyen, sürüş hissine önem veren alıcılar için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Bu avantajlarına rağmen sunduğu bagaj hacmi ve pahalı yedek parçalarıyla alıcılarını düşündürüyor.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap