Merhaba arkadaşlar sizler için Türkiye’de oldukça ilgi gören ve çok satılan Seat Leon‘u inceleme fırsatı bulduk. Seat Leon alınır mı? Nasıl araba?
Makyajlanan Seat Leon, dinamik tasarım anlayışı ve uygun fiyatı ile adeta gençler ve küçük aileler için ciddi bir alternatif olmaya devam edecek gibi görünüyor. Eğer siz de 2023 yılında yeni bir araba almayı düşünüyor ya da arabanızı değiştirmeyi düşünüyorsanız, Seat Leon ile ilgili hazırladığımız bu içeriği okuyabilirsiniz.
Ülkemizde Seat Leon, altı farklı motor seçeneği ile satışa sunuluyor. Bu motorlardan en yenisi ve giriş modeli olan 1.0 lt. EcoTSI benzinli, yalnızca DSG şanzıman ile satışa sunuluyorken, bu motor 110 beygir güç ve 200 Nm tork üretiyor. İkinci motor seçeneği ise daha önceden de bildiğimiz, 1.2 lt. TSI benzinli, 110 beygir güç üretirken, bu modeli otomatik ya da manuel vites seçeneği ile tercih edebilirsiniz.
Ek olarak 1.4 lt. TSI, 125 beygirlik benzinli motor manuel vites seçeneğiyle sunulurken, 1.4 lt. TSI ACT (silindir kapatma teknolojisi) motorda yalnızca DSG otomatik şanzımanla satışa sunuluyor. Dizel motor seçeneğinde ise sadece 1.6 lt. TDI motor görev alıyor ve 115 beygir güç üretiyor. Bu motoru da manuel veya otomatik şanzımanla satın almak mümkün. Son olarak da performans tutkunları için yaratılmış olan Leon Cupra‘da 2.0 lt. TSI benzinli motor, 300 beygir güç üretiyor.
Şimdi ise Leon‘un teknik verilerine göz atalım.
Haber İçeriği
1.2 lt. TSI 110 bg Manuel/Otomatik
- 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 9.9
- Azami Hız (km/sa): 194
- Ortalama Tüketim (l/100km): 4.9 – 5.0
- Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 114 – 114
1.0 lt. EcoTSI 115 bg Otomatik
- 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 10
- Azami Hız (km/sa): 202
- Ortalama Tüketim (l/100km): 4.4
- Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 102
1.4 lt. TSI 125 bg Manuel
- 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 9.1
- Azami Hız (km/sa): 203
- Ortalama Tüketim (l/100km): 5.2
- Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 120
1.4 lt. EcoTSI ACT 150 bg Otomatik
- 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 8.0
- Azami Hız (km/sa): 215
- Ortalama Tüketim (l/100km): 4.9
- Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 115
1.6 lt. TDI 115 bg Manuel/Otomatik
- 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 9.8
- Azami Hız (km/sa): 197
- Ortalama Tüketim (l/100km): 4.0 – 4.1
- Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 105 – 108
2.0 lt. TSI 300 bg Otomatik
- 0-100 km/sa Hızlanma (sn): 5.7
- Azami Hız (km/sa): 250
- Ortalama Tüketim (l/100km): 6.8
- Ortalama CO² Emisyonu (gr/km): 156
Seat Leon ülkemizde üç farklı donanım seçeneğiyle satışa sunuluyor. Bu donanım seçeneklerinin ilki olan Style, her ne kadar en boş paket gibi görünse de çoğu markaya göre gayet dolu bir paket olduğunu söyleyebiliriz. Bu pakette 16 inçlik alüminyum jantlar, katlanabilir yan aynalar, arka park sensörü, hız sabitleme sistemi, elektronik park freni, 5 inçlik dokunmatik ekran, 6 hoparlörlü (4 hoparlör + 2 tweeter) ses sistemi gibi özellikler yer alıyor.
İkinci paket olan Xcellence‘ta ise Style paketine ek olarak, 17 inçlik alüminyum jantlar, full LED ön arka farlar, sunroof, arka park sensörü, krom kaplı çift taraflı egzoz ucu, 8 hoparlörlü (4 hoparlör + 4 tweeter) ses sistemi, anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi, LED iç aydınlatma sistemi (sekiz renk) gibi özellikler sunuluyor.
FR donanımı yani en dolu pakette ise araç tamamen dinamik bir görüntüye kavuşuyor ve bu donanımda Xcellence‘a ek olarak FR tampon, FR süspansiyon, FR koltuk döşemesi ve sürüş modları (Eco, Normal, Sport, Kişisel) gibi özellikler yer alıyor.
Öncelikle Seat Leon’a dışardan baktığımız da dinamik bir tasarımla karşılaşıyoruz, sınıfının en sportif görüntüye sahip olan aracı diyebiliriz. Tabi bu sportiflikte yeni LED gündüz farların büyük bir payı var. Onun dışında genişleyen ön ızgara, geniş hava girişleri, ön kaputtaki kıvrımlar ve aynaların kapıya konumlandırılması da bu sportiflikte önemli bir pay sahibi.
Seat Leon‘un içerisine geçtiğimiz zaman dışarısına göre sıradan ve sade bir tasarım anlayışı var. Kabinin genelinde siyah plastik ve deri malzemeler kullanılmış, bu da içerde karanlık bir ortama sebep olmuş. Ne yazık ki kullanılan bu malzemeler sert ve kalitesiz hissettiriyor. Bu makyajlı kasada elektronik park freni kullanılmış, böylece eşya gözü hacmi artmış. Konsolun ortasında bulunan yeni multimedya ekranının çözünürlüğü gayet iyi ve dokunma hassasiyeti de fena değil.
Direksiyon simidi de ele çok iyi oturuyor ve üzerindeki tuşlarla yol bilgisayarını rahatlıkla kontrol edebiliyorsunuz. Başka bir göze çarpan detay ise ambiyans aydınlatması, sekiz farklı renk seçeneğiyle oldukça şık ve dinamik bir görüntü yaratıyor. Arka koltuklara oturduğumuz zaman ise geniş diz ve baş mesafesi ile yolcular gayet rahat bir şekilde seyahat edebilir. Ayrıca arkaya havalandırma kanalları konulmuş olması da bir artı yaratsa da, ortada kol dayama olmaması bir eksi yaratıyor.
Aracın performansını değerlendirecek olursak, vergi avantajı ile çok satacağını düşündüğümüz 1.0 lt. EcoTSI 115 beygir ve 200 Nm torka sahip DSG çift kavramalı şanzımanlı modelini inceleme fırsatı bulduk. Bu verilere baktığımızda 1150 kilogramlık bir araç için gayet yeterli olduğunu söyleyebiliriz.
0’dan 100 km’ye 9.6 saniyede çıkabilen bu model, bu verileriyle birçok 1.6 lt. dizele göre daha iyi bir performans verisi sunuyor. Tabi bu performansta DSG çift kavramalı şanzımanın hızlı ve sorunsuz çalışmasının etkisi büyük. Bu motorun bir negatif özelliği var, o da motor hacminin küçük ve benzinli olmasından dolayı alt devirlerinin biraz ölü olması, onun dışında ara hızlanmalar gayet iyi. Yine de daha fazla performans düşkünleri için 1.4 lt. TSI 150 bg‘lik versiyonu önerebiliriz.
Yakıt tüketiminden bahsedecek olursak, fabrika verisine göre bu model 100 kilometrede 4.4 litre benzin tüketiyor. Biz bu motorun üst devirleri sevmesinden dolayı, yakıt tüketiminin biraz yüksek olmasını bekliyorduk.
Ancak bu yeni motor 100 kilometrede 5.9 litre yakıt yakarak, bizi şaşırtmayı başardı. 100 km’de ortalama bir değer verecek olursak şehir içi 7.3 litre, şehir dışı 5 litre yakıt tüketebileceğini söyleyebiliriz. Neredeyse dizele yakın yakıt tasarrufu yapan bu motorda en büyük fark, şehir içinde dur-kalk trafikte ortaya çıkacaktır.
Konfor için aracın ilk önce yalıtım seviyesini inceledik. Yalıtım, segmentine göre gayet iyi bir düzeyde.Ama Volkswagen Golf‘le karşılaştırırsak belirli hızlarda yol ve rüzgar sesi aldığını söyleyebiliriz. Yolda giderken ise aracın süspansiyonları derin çukurlarda ve geniş engebelerde yetersiz kalıyor ve kabin içindekileri rahatsız ediyor. Ama sınıfını göz önüne alacak olursak Leon‘a kesinlikle konforsuz diyemeyiz.
Aracın dinamik görüntüsüne bakacak olursak Seat Leon‘un yol tutuşunun iyi olmasını bekliyorduk. Fakat bu pek de beklediğimiz gibi olmadı. Seat Leon uzun virajlarda başarılı olsa da, keskin virajlarda tedirgin ediyor çünkü araç hemen önden kaymaya başlıyor. Sonrasında ESP devreye giriyor ve aracı çizgiye sokmaya çalışıyor.
Bu segmentte tasarımıyla ve satış rakamlarıyla adını sıkça söz ettirmeyi başaran Seat Leon‘un birçok artısı ve eksisi bulunuyor. Artıları donanım zenginliği, kullanılan motorların performansı ve yakıt tüketimi; eksileri ise yol tutuşu, iç malzeme kalitesi ve yalıtım seviyesini diyebiliriz.
Bu sınıfta en büyük rakibi Volkswagen Golf ile aralarında motor ve donanım seçeneğine göre 20 ile 50 bin lira fiyat farkı var. Bizce aynı motor ve platforma sahip olan Golf yerine, dış tasarımı daha şık olan Seat Leon tercih edilebilir. Ancak daha fazla iç mekan kalitesi ve konfor beklentisi olanlar Golf‘ü tercih etmelidir. Bunun dışında Seat Leon‘un, Opel Astra, Hyundai i30, Honda Civic ve Renault Megane gibi modeller ile sıkı bir rekabeti bulunuyor.