Çok sevgili Araba Teknik okuyucularımız, sitemize hoş geldiniz. Bugün sizlerle bize uzun süredir sorulan ve yerli üretim noktasında Türkiye’deki eski araçları inceleyen ve öneriler veren tek platform olarak TOFAŞ Şahin incelemesi ile birlikteyiz.
Tofaş Şahin, hemen hemen her Türk erkeğinin kalbinde yatan, bütçesi dar ise mutlaka düşündüğü, son dönem teknolojilere rağmen fiyatı, yedek parçası ve usta bolluğu ile halen trafikte gördüğümüz araçlar arasında yer alıyor.
Uzun süredir ülkemizde üretilmiş olması, yedek parça fiyatlarının mükemmel denilecek kadar cep yakmadığı Tofaş Şahin alınır mı sorularınıza sizler için cevap veriyoruz.
Tofaş Şahin ile ilgili öncelikle üzerine değinmek istediğimiz konu farklı motor seçeneklerinin olması. Gelin öncelikle tutulan motor nedir, ne gibi sıkıntılar çıkarabilir, hangi aralıklarda almak lazım onları inceleyelim.
TOFAŞ ŞAHİN motor seçenekleri;
- 1.4 (Üretim 1977 / 2001)
- 1.4 ie (Üretim 2000 / 2003)
- 1.6
- 1.6 ie (Üretim 1999 / 2003)
- S (Üretim 1993 / 1998)
- Şahin 5 vites (Üretim 1987 / 1996)
Haber İçeriği
Tofaş Şahin 1.4 Alınır mı?
Tofaş Şahin 1.4 motor seçeneği ile uzun yılar üretim bandında kalmıştır. Şahin S’e göre lüks diyebiliriz. 1400 motor, hidrolik direksiyon ile birlikte fabrika çıkışı jant kapaklıdır. Ayrıca çoğunlukla beyaz renkte üretilmiştir.
Tofaş Şahin 1.4 alınırken dikkat etmeniz gereken noktalar, artık çok az kalmış olsa da 250 bin kilometrenin altında bir araç almaya dikkat edin. Bu noktada yüksek kilometrelerde motor rektefiye ile uğraşabilirsiniz. Araç karbüratörlü olduğu için parçaları daha ucuzdur.
Tofaş 1.4 ie Alınır mı?
Fabrika çıkışı jant kapak ve hidrolik direksiyonludur. Enjeksiyonlu modeldir. Tofaş Şahin’ler içerisinde en az satılan modeldir. Hidrolik direksiyonu bulunmaktadır.
Kapı aynaları Şahin S ile aynıdır. Ön panjur ve ızgaralar ise Doğan SL ile aynıdır.
Tofaş Şahin 1.6 ie alınır mı?
Tofaş Şahin 1.6 ie enjeksiyonlu motora sahiptir. Geçmiş yıllarda taksicilerin bir numaralı tercihi olmuştur. Ne yazık ki her Şahin gibi ön camlar otomatik değildir ancak kullanıcıları zamanın teknolojisine ayak uydurarak otomatik cam ekletmiştir.
Yakıt tasarrufunun diğer modellere göre daha fazla olması nedeniyle en çok tutulan modellerden olmuştur. Bu noktada eski bir taksi çıkmasına denk gelmemek için mutlaka muayene notlarını incelemenizi tavsiye ederiz. Çok yüksek kilometrelerde araçlar karşınıza çıkabilir. Bu araçların metal yorgunluğu da oldukça fazladır. Fabrika çıkışı jant kapağı ve hidrolik direksiyonu vardır, içerideki konforu bir tık fazladır.
Tofaş Şahin S alınır mı?
1993-1998 yılları arasında üretilen Şahin S’ler ülkemizde en çok tutulan Şahin alt modelleri arasında yer almayı başarmıştır. Diğer seriler gibi daha çok beyaz renkte üretilmiştir. Bu araçlarda 1993’te Doğan’larda olduğu gibi Tempra motoru kullanılmaktadır. Yakıt tasarrufu iyidir. Bu noktada üretildiği yıllarda taksicilere yönelik sarı renkte üretildiğini de belirtelim. Hidrolik direksiyon bulunmamaktadır. 1997 yılı ve sonrasında kapı aynaları ve döşemeleri fabrikada değişmiştir ve merkezi kilit eklenmiştir. Kışın sizi en soğuk yerlerde bile araba içinde sıcak tutmayı başarabilir.
TOFAŞ Şahin alırken dikkat edilmesi gerekenler
- Son dönemde ikinci el araçlarındaki fahiş artış Şahin fiyatlarını da etkilemiştir. 20 bini geçen Şahin’ler görebilmekteyiz. Çoğu hidrolik direksiyonlu araçlarda direksiyon sertleşmiştir. Bu nedenle garaj arabaları hariç hidrolik anlamında yüksek performans beklemeyin.
- Araçlar yaşı itibarıyla pek çok kazaya karışmış gibi olabilir. Kaporta anlamında çok sağlam olmayan ve yeni teknolojilere kıyasla geride kalan araçların çürümeleri ve kaportalarına dikkat edin. Artık pek çok usta eski arabaların kaporta sistemlerine bakmayı reddediyor.
- Muayene tarihine 3-4 ay kalmış Şahin’leri direkt eleyin, muayeneden yeni geçmiş araçlarda temel eksiklikler(motor ve şanzıman hariç) genelde giderilmiş oluyor ve bu araçlar hafif kusurlu veya kusurlu halde bir şekilde muayeneden geçiyor.
- Sigorta geçmişini mutlaka sorgulayın, önden kazalı araçlar genelde en ufak kazalarda bile önden dağılmaya çok müsait oluyor. Burada değişen parçalardan aslında öndeki hasarın ne kadar olduğunu anlayabilirsiniz.
Tofaş Şahin yakıt tüketimi nasıl?
Tofaş Şahin’ler artık neredeyse LPG’ye bağımlı olarak yaşamını sürdürmektedir. Bu noktada yakıt tüketiminde ortalama 3.5 TL tüp fiyatı biçersek 40 kuruş ve üzeri Tofaş’larda gaz ayarı ve diğer noktalara biraz dikkat edin. Benzin tüketimi sizi üzebilir. Çoğu Şahin artık tamamen LPG ile çalıştığından dolayı motor aşırı yorulmuş olabilir. Bu noktada eğer bir Şahin almayı düşünüyorsanız mutlaka her ay 50 TL’lik bir benzin ile çalıştırın ve kullanın. Tüpten benzine, benzinden tüpe geçişleri de satın alımı yaparken mutlaka ve mutlaka sorun, deneyin.