Ayçiçek yağlarına son dönemde gelen zamnların ardından yeni zamlar da yolda. Geçen yıl ham yağın tonu 700 dolar iken bugünlerde ise 1325 dolara kadar çıktı. Geçtiğimiz yıl başında 5 litresi 25 TL olan ayçiçek yağı 2021 Ocak itibarıyla bazı marketlerde 75 TL’ye kadar çıktı.
Zeytinyağı ise aldı başını gitti.
Haber İçeriği
Ayçiçek yağı neden zamlanıyor?
Ayçiçek yağında ham yağ ithalatı yapan ülkeler arasında zirvede Rusya ve Ukrayna gibi ülkeler geliyor. Bu ülkelerde ihracata gelen kısıtlama sebebiyle ham madde yönüyle dışa bağımlı olan bitkisel yağ sanayicileri etkileniyor. Raf fiyatları da olağanüstü şekilde artıyor.
Türkiye’de ise tarımda ne yazık ki durum iç açıcı değil. Çiftçiler borç batağında ve hacizlerle uğraşıyor. Tarladan 1.5 TL’ye dahi satılamayan ıspanak, İstanbul’da 6 TL’yi zorluyor.
Farklı illerden İstanbul’a mal gönderen üreticiler ise yüksek köprü geçiş rakamları ödemek zorunda. Başka türlü İstanbul’a giremiyorlar. Sadece İzmir’den İstanbul’a giden bir ortalama kamyon 2 bin TL ile 4 bin TL arasında bir yakıt harcaması yapmak zorunda.
Dünya gazetesinden Hüseyin Gökçe’nin haberine göre, geçen yılın ilk çeyreğinde 25 lira civarında olan 5 litrelik Ayçiçek yağının fiyatı 75 liraya kadar yükselirken, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, hammaddedeki son maliyet artışlarının henüz raf fiyatlarına yansımadığını kaydetti. Büyükhelvacıgil, maliyet artışına bağlı olarak yüzde 20’lik bir fiyat artışı daha beklediğini söyledi.
Markalar 4 litrelik tenekelerde ayçiçek yağı satmaya başladı
Ankara’da Çayyolu’nda bir zincir markette çekilen fotoğraf Twitter’a da yansıdı. Vatandaşın alım gücünün zayıflaması sebebiyle markalar artık 4 litrelik tenekelerde ürünü satmaya başladı.
YEMEKLİK YAĞA LİTRE BAŞINA 10 KURUŞ ‘ATIK YAĞ’ VERGİSİ
2020 yılına ilişkin sektörel değerlendirmede bulunan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BSYD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, özellikle pandeminin de etkisiyle gıda milliyetçiliğinin dünyada yükselişe geçtiğini söyledi. İhracatı kısıtlayan ülkelerin ithalatı kolaylaştırdıklarının altını çizen Büyükhelvacıgil, dünyanın en büyük ayçiçeği üreticisi Rusya ve Ukrayna’nın da ham madde ihracatını kısıtladığını anlattı.
Tüm olumsuzluklara rağmen, Türkiye’de yağ dahil olmak üzere gıdaya ulaşımda hiçbir sıkıntının yaşanmadığını belirten Büyükhelvacıgil, Ocak-Kasım döneminde yapılan tarımsal ithalatın yüzde 23.8’inin ayçiçeği, buğday ve soya fasulyesi olduğunu bildirdi.
Gıda fiyatlarındaki artış sebebiyle tereyağ ve zeytinyağına alım gücü yetmeyenler, daha ucuz ve her yemekte kullanılabilen ayçiçek yağına yöneliyor. Ancak ayçiçek yağının fiyatı da özellikle son aylarda yüzde 40 artmış durumda.
gay porno izle