1. Ana Sayfa
  2. Finans Rehberi

Banka Borcu Ne Kadar Sürede İcraya Düşer? (2023 GÜNCEL)

Banka Borcu Ne Kadar Sürede İcraya Düşer? (2023 GÜNCEL)
0

Bankalardan aldığımız krediler ve kredi kartı borçları gününde ödenmediği zaman banka borcu ne kadar sürede icraya düşer bugün sizlerle detaylı olarak bu konuyu inceleyeceğiz. Sıkıcı bir konu olduğunun farkındayım bu sebeple çok net bir şekilde sürecin nasıl işlediğini anlatacağım. Yazımızın sonuna geldiğiniz zaman hangi dönemde tam olarak neler olacağını anlamış olacaksınız. Size tavsiyem sıkıntıya düşmemeniz için yazının tümünü baştan aşağıya okuyarak zamanı geldiğinde yanlış bir şey yapmamanız olacaktır. Gelin birlikte bu konuyu inceleyelim.

2023’de Banka Borcu Ne Zaman İcraya Düşer?

Bankaya olan borcunuzun son ödeme tarihi geçtikten bir iki gün sonra bir mail veya SMS alırsınız. Bu size hatırlatma amaçlı atılmış olur. Banka borcu ne kadar zamanda icraya düşer derseniz henüz bu aşamaya gelmedik. Bu çok ileri ki dönemlerde olabilecek bir durum. Banka borcun ödenmediği ilk 30 gün boyunca sizi arar ve borcun ödenmesini ister. Eğer kredi kartı borcu ise 15. günde kart kullanıma kapatılır.

Uygulamada bankaya olan borç ödenmediği zaman 90. günden sonra size ihtarname çekilir. Önceden borcun taksidini yada asgarisini isteyen banka ihtarname ile birlikte borcun tümünü ve ihtarname masraflarını da ister. Bu ihtarnamede size 1 hafta 10 gün kadar bir süre tanınır. Bu süre içerisinde ödenmez ise o zaman banka artık sizden kendi başına tahsilat yapamayacağını düşünerek dosyanızı bir avukata yada hukuk bürosuna verir.

Kredi Ya da Kart Borcu Avukatlık Olursa Ne Olur?

Dosyanız avukata verildikten sonra bir SMS alırsınız. Bu SMS’de dosyanızın artık kendilerinde olduğu ve onları aramanız gereken telefon numara bilgisi yer alır. Siz kendilerine dönüş yapmazsanız bir kaç gün sonra avukat tarafından aranırsınız ve bilgilendirilirsiniz. Size avukata verilen kredi kartı borcu taksitlendirme gibi alternatifleriniz olduğu bilgisi verilir. İlk aramada avukat sizin durumunuzu anlamaya çalışır. Borcu ödemeye niyetiniz var mı yoksa yok mu bunu anlamak için bazı sorular sorar. Sizin borcu ödemeye niyetli olmanız sürecin sıkıntılı geçmemesini sağlar. Eğer ben bu borcu asla ödemeyeceğim derseniz o zaman seçeneklerin tümünü öldürmüş ve icra için kapı açmış olursunuz.

Burada bir de uyarı yapalım. Bazı avukatlar kendilerini mafya zannedip o tarz konuşmalar, tehditler falan yapıyor. Bu tür üsluplara asla izin vermeyin. Öyle bir tarz konuşmaya denk gelirseniz telefonu kapatın ve gidip baro ile birlikte savcılığa şikayetçi olun. Ekonomik hayatta borç alma, borç ödeme olduğu gibi iflas etme de vardır ve siz iflas ettiniz bu sebeple borcunuzu ödeyemiyorsunuz. Kimsenin sizinle nezaket dışı konuşmalar yapmaya hakkı yok. En çok endişe edilen kredi borcu avukatlık olursa meselesinde aslında borçlu tarafın canını sıkan da bu oluyor. Asla taviz vermeyin ve durumunuzu net bir şekilde izah edin.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Eve İcra Gelir mi?

Avukat ile irtibatınız düzenli devam eder. Durumunuzu izah edersiniz. Ne zaman ki artık sizin borcu ödemeyeceğinize kanaat getirirse o zaman kredi kartı borcu ödenmezse eve icra gelir mi noktasına gelirsiniz. Bu noktada avukat artık dosyayı icra dairesine sunar ve icra yolu açılır. İcra dairesine dosyanın verilmesi demek size hemen hacze gelinmesi demek değildir. Size mesaj falan atar bazı avukatlar, şu gün hacze geliyoruz, evde yoksanız kapıyı kırıp eşya kaldıracağız falan gibi. Bunlar hukuki olmayan durumlar, isterseniz bunları da baro yada savcılığa şikayet edebilirsiniz.

Size haciz yapılabilmesi için ilk önce icra dairesinden bir memurun gelip evde keşif yapması gerekiyor. Keşif esnasında evdeki buzdolabınız, çekyatınız, televizyonunuz, çamaşır makineniz falan hacze konu eşyalar değildir. Bu eşyalardan iki tane varsa ve ikincisi satıldığı zaman ederi olacak eşyalarsa o zaman hacze konu olur. Hayatınızı sürdürmeniz için gerekli olan eşyalar bir tane ise asla haciz edilemez. Keşif esnasında sadece icra dairesinden gelen memurun dairenize girme hakkı bulunuyor. O da kimlik ibraz ederek girebilir. Avukatın içeri giriş hakkı yoktur, eğer böyle bir girişimde bulunursa ikaz edip dairenize almayabilirsiniz. Bu noktada borç kaç senede düşer sorusuna da yanıt verelim, bu borç düşmüyor sadece el değiştiriyor. Nasıl olduğunu biraz sonra izah edeceğim.

İcraya Düşen Borç Taksitlendirme

İcra Takibi Nasıl Başlatılır? - T-HOS Hukuk Otomasyon Sistemleri

Dairenize gelen memur evde eğer hacze uygun bir eşya yoksa o zaman hacze konu eşya yoktur şeklinde bir evrak hazırlar ve bunun bir nüshasını size, diğer nüshasını da dairenin dışında bekleyen avukata verir. Eğer evde hacze konu eşya varsa buna uygun bir evrak düzenlenir. Hacze konu eşyaların başında tarihi eserler, altın, ziynet eşyası, çok kıymetli mesela satıldığı zaman 10000 civarı bir rakama tekabül edecek televizyonlar falan vardır. Yazının önceki kısımlarında da belirttiğimiz gibi buzdolabı, çamaşır makinesi falan gibi sizin hayatınızı sürdürmeniz için gerekli olan veya satıldığı zaman ederi olmayacak eşyalar yoktur. Artık icraya düşen borç taksitlendirme konusuna girelim isterseniz.

Avukat sizden ne nakit olarak ne de icra kanalı ile tahsilat yapamayacağını düşündüğü zaman taahhütname imzalatma yolunu deneyecektir. İcra dairesinde icra memuru önünde yapılması gereken bu işlemde size borcu ne şekilde ödeyebilecekseniz o şekilde bir taahhütname hazırlanır ve karşılıklı imzalanır. Eğer taahhütname imzalar ve belirtilen şart ve tarihlerde ödeme yapmazsanız o zaman caydırma amaçlı hapis kararı çıkartılabilir. Taahhütname imzalamaz ve sözlü olarak bir taksitlendirme seçeneği isterseniz ve yine ödeyemezseniz hapis kararı çıkartılamaz. Bu noktada avukatlık kredi borcu taksitlendirme seçeneği tercih tamamen size kalmıştır.

Ödenmeyen Kredi Borcu Takibi Nasıl Yapılır?

Eğer siz yine ödeme yapmazsanız, taksitlendirme yolunu da seçmezseniz avukat dosyanızı bankaya geri iade eder. Dosyanızı banka başka bir avukata verebileceği gibi varlık yönetim şirketlerinden birisine satabilir. Eğer varlık yönetim şirketine satılırsa borcunuz o zaman artık alacaklı taraf banka olmaz ve varlık yönetim şirketi olur. Varlık yönetim şirketleri de çoğu zaman normal borcun çok çok altında rakamlara kadar düşüp bu tutarı taksitlendirebilmektedir. Bu yazımızda banka borcu ne kadar sürede icralık olur ve yasal süreç nasıl işler konusunu detaylıca anlattığımızı düşünüyorum. Net olmayan kısımlar varsa bize yorum olarak bunları bildirebilirsiniz.

 

 

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap