1. Ana Sayfa
  2. İş Dünyası

Bekçi Nasıl Olunur? Bekçilik Hakkında Her Şey

Bekçi Nasıl Olunur? Bekçilik Hakkında Her Şey
0

Bekçiler, yeni yapılan düzenleme ile birlikte İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmaktadır. Çarşı ve mahalle bekçileri olarak görev yapan birimler vardiyalı veya belirli saatlerde denetim ve güvenlik görevlerini yerine getirmektedir. Bekçi nasıl olunur bekçilik hakkında her şey adlı yazımızda bekçi olma şartları, bekçi olma gereksinimleri ve bekçiler hakkında bilinmesi gereken her şey detaylı olarak açıklanmaktadır.

Bekçi Alım Şartları Nelerdir?

18 Haziran 2023 tarihinde Resmi Gazete yayınlanan 7245 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu kapsamında personel alımı gerçekleştirilmektedir. İstihdam bölgeleri çarşı ve mahalleler olmak üzere özellikle büyükşehirlerde hizmetlerini sürdürmektedir. Bekçi alım şartları, başvuracak kişilerde beklenen özellik ve gereksinimleri ifade etmektedir. Bekçi alım şartları aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

  • Bekçi alım şartlarının ilki başvuran kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gerekliliğidir.
  • Lise ve dengi okul mezunu olmak,
  • Askerlik hizmetini tamamlamış olmak,
  • Başvuru yapılan tarih itibariyle 18 yaşından büyük ve 31 yaşından küçük olması gerekmektedir.
  • Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak,
  • Terör örgütleri veya yan gruplarına gizli ya da aleni bir şekilde faaliyete katılmamış olmak,
  • Herhangi bir uyuşturucu madde kullanmıyor olmak,
  • Sağlık sebebi dışında herhangi bir sebepten dolayı polislikten çıkarılmamış olmak,
  • Memur olmasına engel olabilecek herhangi bir durumun olmaması,
  • Silahlı görev yapmak için silah taşımaya hukuki bir engelinin bulunmaması,
  • Sağlık yönetmeliğinde belirtilen maddeleri taşıyor olmak,
  • Kamu haklarından mahrumiyetinin bulunmaması,
  • Toplumda kötü özellikleri tanınmamış olmaması,
  • Güvenlik soruşturmasından başarı ile çıkması,
  • Göreve başlamak için başvuru yaptığı ilde 1 yıldır ikamet ediyor olmak,
  • Vücut kitle indeksi 18 – 27 aralığında olması gerekmektedir.
  • Bekçi alım şartlarında belirtilen en düşük boy oranı 1,67 olarak açıklanmıştır.

Bekçi alım şartlarını karşılayan adaylar bekçi olmak için başvuruda bulunabilir ve gerekli mülakatlardan sonra görevine başlayabilir.

Bekçi Nasıl Olunur?

Bekçi başvuru aşaması 3 kademeden oluşmaktadır. Yazılı, sözlü ve fiziki olarak yeterlilikleri sağlayan ve bunlara istinaden bekçi olma şartlarını yerine getiren kişiler bekçi olabilmektedir.

Bekçi adayları, ilk etapta yazılı sınava girmektedir. Genel kültür, matematik, hayat bilgisi, fen bilgisi, sosyal bilgiler ve Türkçe derslerinden sorulan soruların toplam değeri 100 puandır. 100 puanlık değerlendirmeden en az 50 puan alan bekçi adayları diğer aşamalara geçebilmektedir.

Yazılı sınavı geçen bekçi adayları, ikinci aşama olarak fiziki yeterlilik sınavına tabi tutulmaktadır. Fiziki yeterlilik çalışması sırasında bekçi adaylarının fiziki durumları ve kabiliyetleri incelenerek uyum sağlamayan adayların elenmesi sağlanmaktadır. Fiziki yeterlilik aşaması sınav komisyonu tarafından gerçekleştirilmektedir. Başarılı sayılmanız için bu testten en az 60 puan almış olmanız gerekmektedir.

Üçüncü ve son aşama ise bekçi adaylarının sözlü sınavlarıdır. Bir tür mülakat olarak da adlandırılabilir. Kişilerin kendilerine ifade etme seçeneği, özgüvenleri ve kabiliyetleri ön plana çıkmaktadır. Sözlü sınavda adaylara, üzerinde genel kültür konularının yazılı olduğu içerik kartları uzatılmaktadır. Adayın konuları görmeden yaptığı seçim sonrasında kağıtta yazılı olan konuyu açıklaması ve fikirlerini sunması istenmektedir.

  • Sözlü aşamada kişi 5 kategori üzerinden değerlendirilmektedir. Bu kategoriler vücut dili, ifade yeteneği, özgüven, kavrama yeteneği ve bilgi seviyesidir. Her kategorinin tavan puanı 20’dir. Beş kategoride verilen puanların toplamının en az 70 olması

3 aşamalı sınav sisteminde toplanan puanlar ilgili hesaplama yöntemiyle sonuca ulaştırılmaktadır. Yazılı sınav puanlamanın %25’ini, fiziki yeterlilik testi puanlamanın %25’ini, sözlü sınav ise puanlamanın %50’sini kapsamaktadır. Tüm bu puanların toplamı bekçi adaylarının puanlarını ifade etmektedir.

  • Sınavlarda başarılı olan adaylar için güvenlik ve arşiv araştırması yapılmaktadır. Güvenlik aşamasından da başarılı şekilde çıkan adaylar sağlık raporundan da sorunsuz bir şekilde geçer ise bekçi olarak hizmet vermeye başlamaktadır.

Bekçi Olmak İçin Başvuru

Bekçi alım ilanları resmi olarak yayınlandığı günden itibaren e devlet üzerinden başvuru yapılmaktadır. Başvuru aşamasında bekçi adayları, görev yapmak istedikleri ili tercih etmektedir ancak unutulmamalıdır ki bekçi olma şartlarında yer alan maddede tercih ettiğiniz ilde en az 1 senedir ikamet ediyor olmanız gerekmektedir.

E devlet internet sitesinde yer alan başvuru kısmı dışında Polis Akademisi internet sitesi üzerinden de başvurular alınmaktadır.

Bekçi Başvurusu İçin Evraklar Nelerdir?

  1. Nüfus cüzdanı veya nüfus cüzdanını temsil eden pasaport ya da sürücü belgesi,
  2. Sınav başvuru talebini belirten dilekçe,
  3. Bekçi olmak için talepte bulunduğunuz ilde 1 senedir yaşadığınızı gösteren ikamet belgesi,
  4. Mezuniyetinize ilişkin diplomanın aslı ve fotokopisi,
  5. Bekçi başvurusu için askerliğinizi tamamlamış olmanız gerekmektedir. Askerlik hizmetini tamamladığına dair belgenin aslı ve fotokopisi,
  6. Sağlık raporu (sağlık bilgilendirme formu)
  7. Son 1 yıl içerisinde çekilmiş 4 adet biyometrik fotoğraf,
  8. Sınava giriş yapabilmek için sınav ücretini yatırdığını gösteren dekont,

Bekçilerin Yetki ve Görevleri Nelerdir?

Yayınlanan kanun ile birlikte bekçi alımları gerçekleştirilmiş ve çeşitli yetkiler verilmiştir. Bekçiler kendilerine verilen yetkileri uygulayabilmektedir. Bekçilerin yetki ve görevleri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

  • Zor ve silah kullanma yetkisi,
  • Bireyleri durdurma yetkisi,
  • Bireylere kimlik sorma yetkisi,
  • Devriye hizmet görevi,
  • Halka yardım görevi,
  • Şüphelileri yakalamak ve gereken tüm tedbirleri almak,
  • Genel kolluk kuvvetlerine yardım ve destekte bulunmak görevleri bulunmaktadır.

Bekçi Maaşları Ne Kadar?

Bekçi maaşları ne kadar sorusunun cevabı, ortalama olarak ifade edilebilmektedir. Mesai ve çalışma şartları nedeniyle bu ücretlerde değişiklikler olabilmektedir.

Lisans mezunu (4 yıllık fakülte) olan bekçiler 4.657 TL maaş almaktadır.
Ön lisans mezunu (2 yıllık fakülte) olan bekçiler 4.400 TL maaş almaktadır.
Lise mezunu veya denk bir okuldan mezun olan bekçiler 4.250 TL maaş almaktadır.

genç porno izle

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap