Crohn Hastalığı Nedir?
Crohn hastalığı ağızdan anüse kadar, sindirim sisteminin herhangi bir bölümünü tutabilen ve tuttuğu organda iltihaplı ülserlere neden olan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Hastalığın nedeni bilinmemektedir ve kesin bir tedavisi yoktur, uygulanan tedaviler hastalığın neden olduğu atak sıklığının azaltılması ve hayat kalitesinin artırılmasıdır.
Crohn Hastalığı Tutulum Bölgeleri
Crohn hastalığı sindirim sisteminin herhangi bir yerini tutabilse de genellikle terminal ileumu tutar. Bu ince bağırsak ile kalın bağırsağın birleştiği noktadır. Hastaların yarısında bu bölgede iltihaplı ülserler olur. Bunun dışında nadiren kalın bağırsak ve mideyi de tutabilir. Yine çok nadir olarak ağız ve dilde de ülserler oluşturabilir
Crohn Hastalığı Kanser Midir?
Hayır crohn hastalığı kanser değildir.
Crohn Hastalarında Kanser Riski Ne Kadar?
Crohn hastalığında ince bağırsak kanseri riskinde 16 ila 60 kat artış bulunmuştur. Fakat ince bağırsak kanseri en nadir kanser türlerinden biridir, yani binde 1 gibi görülme sıklığı vardır hayat boyu, crohn hastalarında ise bu risk binde 16-60 arasındadır, yani yüzde 1,6 ile 6 arası. Bu oranı etkileyen şey, iltihabın süresi, şiddeti gibi etkilerdir. Aynı şekilde iltihap midede ise, bağırsak kanseri değil mide kanseri riski artar, kalın bağırsağı tuttuysa kalın bağırsak kanseri riskini artırır. Tutulan yer ve ülser sayısı arttıkça risk yükselir.
Crohn Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığın şiddetine göre tedavi değişmektedir. Hastalığı hafif ve orta olan kişiler ilaç tedavisi alırken, ileri derecede olan hastalar bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar alır, bazı hastalarda daralma ve tıkanmaya bağlı ameliyat ve yine bazı hastalarda ileostomi denilen bağırsağın karın duvarından çıkarılıp bir torbaya dışkılama yapılması sağlanır.
Crohn Hastaları Ne Kadar Yaşar?
Crohn hastalarının yaşam süresi normal insanlarla aynıdır. Fakat tedavilerini olmayan kişilerde yaşam süresi kısalabilir, bu nedenle tedavilerin eksiksiz yapılması çok önemlidir.
Crohn Hastalığında Kullanılan İlaçlar
Çok fazla iltihabı olan hastalarda humira gibi bağışıklık baskılayan ağır ilaçlar kullanılmaktadır, fakat bu ilaçların ciddi yan etkileri vardır.
- Verem
- Grip gibi hastalıkları daha ağır geçirme
- Lenfoma
- Cilt Kanseri
İlaçların uzun süre kullanımı sonucunda lenfoma kanseri gelişebilmektedir. Fakat yine de bu ilaçları kullanan çoğu kişi hiçbir zaman lenfoma olmaz. Normal bir insanın lenfomaya yakalanma riski hayat boyunca yüzde 2 iken, bu ilaçları kullananlarda bu risk yüzde 10’a kadar çıkmaktadır. Tabi bu riske sahip olabilmek için ilacın ömür boyu kullanılması gerekir. Tedavisini olmayan hastalarda ince bağırsak