1. Ana Sayfa
  2. İş Dünyası

Derece Kademe Nedir?

Derece Kademe Nedir?
0

Devlet memurları, kıdeme bağlı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Başlangıç seviyesinde belirlenen kıdem, ilerleyen yıllarda artış göstererek avantajlar sunmaktadır. Derece kademe nedir adlı yazımızda derece kademe nedir, başlangıç kademesi nedir, kademe nasıl ilerler sorularının cevaplarını belirtilmektedir.

Derece Kademe

Memurlar, devlet dairelerinde göreve başladıkları günden itibaren 657 sayılı Devlet Memurları kanunu kapsamında hizmetlerini sürdürmektedir. Bu kanun, memurların derece kademeleri hakkında bilgi verirken çalışma şekillerini ve haklarını da açık olarak ifade etmektedir.

Derece kademe, memurların göreve başladıkları ilk dönemlerden itibaren kademelerini, avantajlarını ve maaşlarını belirlemektedir. Hizmete başladıkları yıldan itibaren gerekli şart ve kıdemine göre kademeleri belirlenir ilerleyen yıllarda derece kademesinde yükselmeler gerçekleşir. Memurlar, dokuz kademenin ilk aşamasından yani 9/1’dan göreve başlamaktadır. Devlet kurumlarında göreve başlayan kişinin eğitimi ve daha önceki iş tecrübesi dikkate alınarak verilen derece kademe sisteminde genel olarak başlangıç seviyesi 9/1 olarak ifade edilmektedir ancak değişiklik gösterebilmektedir.

Derece Kademe Nasıl İlerler?

Devlet memurları görevde kaldıkları dönem boyunca derece kademe yükselişi göstererek maaşlarında artış ve avantajlardan faydalanmaktadır. Memurların, görevlerini sürdürdükleri kademede 1 yıl görevde bulunması gerekmektedir. 1 senenin sonucunda yükselme gerçekleşmektedir. Üst kademeye geçişin gerçekleşebilmesi için diğer derecelerdeki kadrolarda boşlukların olması gerekmektedir. Alt kademedeki kişi derece kademe ilerlemesi göstererek üst kadrolardaki boşluklarda görev almaya başlamaktadır.

Derece Kademe İlerlemesi İçin Nereye Başvurulur?

Derece kademe ilerleme için başvuru yapılması gerekli değildir. İlerleme düzen içerisinde gerçekleşmektedir. Memurun, ilerlemesini engelleyecek disiplin cezası bulunmuyor ise bu sistem içerisinde derece kademe artışı gösterecek ve kıdemli memur sıfatına ulaşacaktır. Eğitim seviyesi yüksek olan ve uzun yıllardır disiplin cezası almadan başarı ile görevi sürdüren memurlar derece kademe alanında yükselmek için daha avantajlı durumdadır.

Derece Kademe Hesaplama

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, memurlar göreve başladıklarında derece kademe olarak belirtilen sıralamada göreve başlarlar. Memurların göreve başladıkları derece kademe değişiklik gösterebilir. Hesaplamanın yapılabilmesi için kişinin, görev başlangıç derece kademesi bilmesi gerekmektedir. Yukarıda yer alan tablo üzerinden, sol tarafa 6/1 – 8/2 gibi kıdem oranı yazılarak sağ tarafından yıllara göre aşağıya doğru hesaplamalar yapılmaktadır. Hesaplama için dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdaki şekildedir.

  1. Mezun olduğunuz okul ve seviyesi,
  2. İşe başlangıç tarihiniz ve başlangıç dereceniz,
  3. Günümüzdeki tarih ve kademeniz,
  4. Disiplin cezası alıp almadığınız,
  5. Ücretsiz izinleriniz,
  6. Şuan çalıştığınız devlet kurumundan önceki yıllara ait memuriyet geçmişiniz.

Takla Kademe Nedir?

Takla kademe sistemi memurun, kariyerinde ilerleme göstermesi anlamını taşımaktadır. Görevini sürdürdüğünü 8 sene boyunca herhangi bir disiplin cezası almayan memurlar, takla kademe sistemi sayesinde ödüllendirilerek yükselmeleri sağlanır. Ancak 8 sene içerisinde disiplin cezası alan memurlar takla kademe sisteminden mahrum bırakılır.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap