1. Ana Sayfa
  2. Araba Rehberi

(ÇÖZÜLDÜ) Dizel Araçta Motor Titremesi Neden Olur? Dizel Araç Motor Titremesi Çözümü

(ÇÖZÜLDÜ) Dizel Araçta Motor Titremesi Neden Olur? Dizel Araç Motor Titremesi Çözümü
0

Aracın kalbi motordur desek sanırım yanlış bir ifade kullanmayız. Son yıllarda yakıt tasarrufu için geliştirilen ve uzun ömürlü olmaları ile dikkat çeken dizel motorlarda dönem dönem çeşitli arızalara denk gelebiliyoruz. Bu nedenle de sizler için dizel araç motor titremesi sorunu ve çözümü üzerine bir rehber hazırladık. Pandeminin de etkisi ile ikinci el araç satışları bir hayli yükseldi ve yüksek km’li araçlara binmeye başladık. Haliyle daha fazla sorun ile karşılaşıyoruz.

Dizel araç motor titremesi neden olur?

Dizel arabalarda motor titremesine sebep olan ve ustaların en çok karşılaştığı sorunlar aşağıdaki gibidir.

  • Kırık denge mili
  • Yıpranmış triger kayışı veya zinciri
  • Motor titreşim uyum dengeleyicisi
  • Arızalı bujiler veya buji kabloları (Ateşlemede sorun çıkarır, çekişi düşürür)
  • Gevşek veya hafif kırık motor kulakları (Tehlikelidir, motor düşebilir, gözle görülebilir çatlaklar vardır)

Dizel araçlarda motor titremesi problemi yaşıyorsanız mutlaka hemen ustanıza gitmeniz gerekmektedir. Yukarıda belirttiğimiz tüm sorunlar dizel arabalarda motor titremesine sebep olan en önemli nedenlerdir. Kolay bir şekilde onarılabilirler. Ancak bu sorun devam ederken aracı aktif olarak kullanmanız araca ciddi zararlar verebilir. Örneğin gevşeyen veya kırılan motor kulakları sorunu çok ciddidir. Motoru aracın üst kısmında tutan yer motor kulaklarıdır. Bu kulaklar çok dayanıklı bir metal malzemeden yapılmıştır. Ancak zamanla aşınan bu kulaklar çatlayabilir, araç hendeğe veya bir çukura hızlı ve sert girdiyse esneme yapıp kırılabilir. Bir süre sonra tamamen kırılan motor kulakları nedeniyle motor aşağı düşebilir ve ciddi bir zarara hatta kazaya neden olabilirsiniz.

Dizel araç motor titremesi nasıl çözülür?

Bununla birlikte en yaygın sorunlardan birisi de bujilerde meydana gelen sorunlardır. Araçlarda ateşleme ve motor hareketinin çekiş gücünü etkileyecek bujiler mevcuttur. Motora gelen bazı kablolar direkt olarak bujilere bağlanır ve bujiler bir organizatör görevi görerek motorun doğru bir şekilde işlemesini sağlar. Ancak bujilerde meydana gelen hasarlar, yağlanmalar aracın çekiş gücünü düşürür ve rölanti problemlerine neden olur. Motor hemen ısınmayabilir veya gücü azaldığı için ilk çalışma esnasında motorda titremeye sebep olabilir. Bazı sorunlarda bujileri temizletmek bile işe yarayabildiği gibi kabloların değişimi de motorda titremeyi kolayca kesebilir.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap