1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi

Doğum İzni Nedir ? Süt İzni Kaç Gündür ? 2023 ||

Doğum İzni Nedir ? Süt İzni Kaç Gündür ? 2023 ||
1

Doğum izni ya da bir diğer adıyla süt izni,hamile olarak çalışan kadınlara yasalar tarafından verilmiş resmi bir haktır.Hamile olan kadın; 8 hafta doğum öncesi,8 hafta doğum sonrası olarak toplamda 16 hafta izin hakkını yasal olarak kullanabilir.İşçi ve çalışan haklarını yasalar ile koruma altına alan İş Kanunu,doğum yapacak olan çalışan kadınların süt izni hakkını ya da bir diğer adıyla doğum izni hakkını kullanabilmesini  4857 sayılı İş Kanununda belirtmiştir.

Doğum İzni Raporu

Gebeliğin 32. haftasında işçi kadının doğum izni raporu alma hakkı vardır.Eğer hamile kadın isterse doktor dan rapor alarak gebeliğin 37.haftasına kadar çalışmasına devam edebilir, ancak 37.haftadan sonra gebe olan kişinin çalışmasına izin verilemez.Normal koşullar altında doğum izni süresi 8 öncesi-8 sonrası olmak üzre toplam 16 hafta (4 ay ) olarak belirlenmiştir.

Bahsettiğimiz doğum izni süresi tekil gebelikler için geçerlidir. Eğer ikiz ,üçüz gibi çoğul gebelik ise doğumdan önce çalıştırılmayacak olan 8 haftalık süreye iki hafta süre daha eklenerek toplam 10 hafta üzerinden değerlendirilir.

Doğum İzninde Maaş Yatar Mı ?

16 haftalık yasal doğum izni ücretli izindir ve maaş yatımı devam eder.Eğer doğum yapan kadın isterse,16 haftalık ücretli izin sonrası 6 ay’a kadar ücretsiz izin alabilir.Doğum yapan kişinin 16 haftalık ücretli izin bitimi ücretsiz izin alabilmesi için iş verenin onayına ihtiyaç yoktur.

Erken Doğum Olursa Ne Olur ?

Olası bir erken doğum yapan hamile kadının,gebelik durumunda kullanmadığı izinleri doğum sonrasına eklenir.Herhangi bir süre uzayıp-kısalması söz konusu değildir.

Süt İzni

Doğum izni kapsamında anneye verilen bir diğer izin hakkı da süt izni dir. Çalışan annenin eğer bir yaşından küçük bebeği var ise emzirebilmesi için günde toplam bir buçuk saat olmak üzere süt izni verilir.Bu 1.5 saatlik iznin günün hangi saatlerinde olacağını anne belirler.

Engelli Doğum İzni

Bebeğin engelli doğması halinde  izin süresi doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden itibaren 12 ay geçerlidir. Bu izin türü yarım gün geçerlidir.İşçi kadın eğer engelli bir bebeğe sahip ise,resmi çalışma saatlerinin yarısını izin olarak kullanabilir.

Doğum İzni Parası Nedir ?

Doğum yapacak olan annenin doğum öncesi 90 günlük sigorta pirimi yattı ise,izin süresince maaşının 3/2 si SGK tarafından yatırılır.Doktor tarafından doğuma 3 hafta kala rapor alan işçi kadınlar, geçici iş göremezlik ödemesi alabilirler.

Babalık İzni Nedir ?

Doğum izni yalnızca anneyi kapsayan bir izin değildir.Erkek işçi yeni doğan bebeği için babalık izni kullanabilir ve yasalar tarafından babanın bu hakkı koruma altına alınmıştır.İşçi babanın babalık izin süresi memur ise 10,özel kurumda işçi ise 5 gündür.Verilen izin günleri maaşlı izin olarak geçmektedir ve maaşından herhangi bir kesinti yapılamamaktadır.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap

Yorumlar (1)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir