Ülkemizin önemsenmeyen fakat kanayan yaralarından birisi de emeklilerin durumu ve onların geçim sıkıntısı yüzünden aldıkları banka borcu sebebiyle emekli kredi borcunu ödemezse ne olur meselesi hakkında detaylı bir yazı yayınlamaya karar verdik. Bu yazımızda emeklilerin kredi borçlarını ödeyememesi sonucu nasıl bir süreç işler detaylı olarak inceleyeceğiz. Belki biraz uzun olacak ama size tavsiyem tümünü okumanız ve yaşanacakları tüm detayları ile öğrenmenizdir. Çünkü insanı psikolojik olarak yıpratabilecek bir süreç işliyor ve eğer olacakları bilmezseniz gereksiz şekilde canınızı sıkabilirsiniz.
Haber İçeriği
Emekliler Banka Borcunu Ödeyemezse Ne Olur?
Emekliler kredi borcunu veya kredi kartı borcunu ödeyemezse ne olur sorusu belkide milyonlarca vatandaşımızı etkileyen bir sorudur. Maalesef emeklilerin maaş ve geçim durumları çok kötü. Alınan maaş harcamaları karşılamıyor. Hal böyle olunca banka kredisi yada kredi kartlarına yüklenme durumları oluyor. Belli bir zaman sonra bu borçlar katlanıyor ve ödenemez bir duruma geliyor. İşte bu noktadan sonra neler oluyor onu inceleyelim.
Bankaya olan borcunuzun günü geçtikten 3-4 gün sonra bir sms veya arama alırsınız. Şu tarihli son ödemesi olan borç ödenmemiştir bilginiz olsun şeklinde. Bu size bir hatırlatmadır. Bu bilgilendirmeniz üstüne kredi yada kredi kartı borcunuzu ödemezseniz 1 hafta kadar sonra bir daha arama alırsınız ve yine hatırlatırlar. Bu hatırlatma aramaları veya smsleri son ödeme gününüz geçtikten sonra 1 ay boyunca bu şekilde devam eder. Bu noktada banka emekli maaşına el koyabilir mi sorusuna vereceğimiz cevap hayırdır. Henüz dosyanız bankada ve bankanın böyle bir hakkı yok. Ancak şöyle bir durum var. Eğer kredi çekerken size imzalatılan sözleşmede kredi borcu maaş hesabımdan otomatik kesilsin metni varsa o zaman banka maaştan kredi borcunun taksidini otomatik olarak kesebilir. Buna engel olamazsınız.
Emekli Kredi Borcu 1 Ay Gecikirse Ne Olur?
Emekli kredi veya kredi kartı borcu 1 ay geciktikten sonra bankanın artık hatırlatma servisi değil tahsilat servisi diyebileceğimiz birimi tarafından aranmaya başlarsınız. Bu aramalar 2-3 gün de bir olur ve sizden borcu ödemeniz istenir. Bu noktada şunu hatırlatmakta fayda görüyorum; borçlu emekliye kredi verildiğine dair reklamlar falan görüyorsanız bu konuda dikkatli olmalısınız. Kredi yada borç alacağınız yerin resmi makamlardan izinli yasal olarak bu işi yapmaya haiz olup olmadığına dikkat edin.
Artık borcu ödemediğiniz 2. ay da dolduysa 60. günden sonra yani iki ay bittikten sonra bankadan gelen aramalar artık neredeyse her gün olmaya başlar. Bu can sıkıcı olabilir. Bu telefon aramalarına cevap verip vermemek sizin tercihiniz. Biz cevap vermeyin demiyoruz fakat psikolojinizi bozuyorsa bu aramalar açmazsanız yasal bir yükümlülüğü yok. 80. günden sonra artık aramalar günde bir kaç sefere kadar bile çıkabilir. Her seferinde farklı birisi arar ve siz doğal olarak aynı cevapları verirsiniz fakat yine de ararlar.
Emekli Kredi yada Kredi Kartı Borcu 3 Ay Gecikirse Ne Olur?
Bankalara olan kredi yada kredi kartı borcunuzu 90 gün boyunca ödemediyseniz banka size bir ihtarname gönderir. Bu ihtarname noter aracılığı ile gelir. Buraya geldiyseniz artık emekli kredi borcunu ödemezse ne olur sorumuz farklı bir hal aldı demektir. Banka artık sizden artık borcun taksidini yada asgari ödemesini değil tümünü istemektedir. Gelen ihtarnamede ödemeniz gereken toplam borç ve noter dahil diğer masraflarda vardır. Size ortalama 1 hafta 10 gün süre verirler. Bu süre sonunda yine ödemezseniz artık banka emekli borç dosyanızı bir avukata yada hukuk bürosuna verir. Dosyanız buraya verildiği zaman size hemen bir sms gelir ve banka borcu dosyanızın kendilerine verildiğini ve onları aramanız gerektiği yazar. Telefon numaralarını da bu mesaja eklerler.
Burada şu noktayı söylemek istiyorum; bazı hukuk büroları yada avukatlık büroları kendilerini hukuk insanı olarak değil de tahsilatçı hatta mafya gibi görmekte ve bu tarz diyaloglara girmektedir. Meslek etikleri olmayan bu tür bir hukuk bürosuna yada avukata denk gelirseniz hemen bulunduğunuz şehirdeki baroya ve savcılığa şikayet edin. Hiç endişe etmeyin onların sizinle o tarz konuşma yapmaya hakları kesinlikle yok. Asıl alacak sahibi olan bankanın bile böyle bir hakkı olmadığı halde avukatın yada hukuk bürosunun hiç böyle bir hakkı yok. O tarz bir konuşma yada diyaloğa girerlerse kendilerine bunun yasal olmadığını net bir şekilde belirtip bir daha bu tür konuşma yapacaklarsa aramamaları gerektiğini söyleyip direk telefonu kapatın. Bir daha tekrar olursa da şikayetçi olun. Merak ettiğiniz konulardan biri olan emekli maaşına haciz konulabilir mi 2018 meselesi ile sizi tehdit edebilirler. Böyle bir durum yok endişe etmeyin yazının ilerleyen bölümlerinde detaylıca anlatacağım.
Emekli Maaşına Bloke Konur mu?
Direk cevap verelim hayır konulmaz. Çok net. Sizlerden sıkça gelen bir soru bu emekli maaşına bloke konur mu sorusu. Normalde dosyanızın olduğu avukat yada hukuk bürosu bunun mümkün olmadığını biliyor fakat şansını denemek için kimisi emekli maaşına bloke koyduruyor. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız hemen hangi icra dairesi kanalıyla bu kararı çıkarttırdılar ise o daireye giderek tek bir dilekçe ile bu blokeyi kaldırabilirsiniz. Bloke konulan hesabın emekli maaş hesabı olduğunu gösteren bir belge ile gitmelisiniz. Bu belgeyi bankadan yada SGK’dan alabilirsiniz. Emekli maaşına konulan blokeyi kaldırma işlemini bu şekilde yapabilirsiniz. Endişe etmeyin tek bir dilekçe ile çözülen bir meseledir. Bunu anlatma sebebim haberiniz olmadan böyle bir durum yaşarsanız sıkıntı yapmamanızdır.
Az önce de belirttiğimiz gibi bankanın emekli maaşına bloke koyması gibi bir durum sadece sizin kredi sözleşmesinde böyle bir madde varsa o şekilde imzalamanız durumunda olur. Banka sizin maaşınızdan her ay otomatik olarak kredi borcunuzun taksidini keser. Buna yapabileceğiniz bir şey maalesef uygulamada bulunmuyor. Ama eğer böyle bir durum yoksa avukatın sizin emekli maaşınıza bloke koyması mümkün değildir. Sadece şansınız dener ve icra dairesi bu blokeyi koyarsa aynı gün bir dilekçe vererek maaş hesabı olduğunu göstererek blokeyi kaldırırsınız.
Emekli Maşına Nasıl ve Kimler Haciz Koyabilir?
Bu noktada kısa bir video var onu izlemenizi öneriyoruz. Emekli maaşına kimlerin hangi şartlar dahilinde haciz koyma hakkı olduğunu ve bunun dışında asla haciz konulamayacağınız daha net anlayacaksınız.
Emeklinin Evine Haciz Gelir mi?
Çok merak ettiğinizi biliyorum emeklinin evine haciz gelir mi 2020 sorusunu. Gelin detaylıca anlatayım. Öncelikle şunu bilmelisiniz haciz öyle kolay bir iş değildir. Pek çok sağlanması gereken şart vardır. Hacizin amacı borcun tahsilatıdır. Borç tahsilatı da satıldığı zaman ederi olan bir malın kaldırılması ile mümkündür. Buda altın, tarihi eser, satıldığı zaman iyi para edecek eşyalar. Bunun yanında haciz yapılamayacak eşyalar vardır. Burası çok önemli çünkü sizi asıl ilgilendiren durum bu. Sizin hayatınızı sürdürebilmeniz için gerekli olan eşyalardan sadece 2 tane varsa bir tanesi alınabilir. Eğer 1 tane varsa bu alınamaz. Örneğin 2 tane televizyonunuz varsa bunun ancak bir tanesini alabilirler. Buda çok değerli, satıldığı zaman iyi paraya gidebilecek bir televizyonsa olur. Sizin çekyat, yatak, halı gibi eşyalarınızı asla almazlar. Haciz yapılabilecek eşyaları avukatlar seçmiyor icra dairesinden gelen memur seçiyor. Memurların çoğu eve bir bakıp az önce bahsettiğimiz bir eşya göze çarpmıyorsa direk hacze konu eşya yoktur diye evrak verip işi bitiriyor.
Burada şu noktayı da anlatalım. Çoğu zaman az önce bahsettiğimiz şekilde eve gelinme olayı olmuyor bile. Çünkü icra dairesinden bir memur alıp haciz için keşfe gelinmesi hukuk bürosu yada avukat için masraflı bir iş. Bu sebeple her emeklinin evine haciz için keşfe gidilmiyor bile. Avukatlar sizden bizden daha iyi biliyor bu işi. Onların tek amacı borcu tahsil etmektir. Bu uğurda sonuç alınamayacak bir masraf yapmak onlar içinde mantıksız olduğu için şanslarını sadece haciz yapacağız, eşya kaldıracağız diye size söylemlerde bulunarak denerler. Tüm bu anlattıklarımız emekliye haciz gelmeyecek anlamı taşımıyor. Sadece süreci bilin ve ona göre hazırlıklı olun diye yazıyorum. Haciz için keşfe gelinmesi sizin dosyanızın verildiği avukatın inisiyatifindedir. Onlar icra dairesine gider ve masraflar onlara ait olacak şekilde bir memurla gelip keşif yapabilirler. Memurun vereceği karara onlar müdahale edemezler. Hatta böyle bir işe girip memur getirirlerse eve keşif için avukatın haneye girme hakkı yoktur. Bu aklınızda bulunsun. Eğer böyle bir durum yaşarsanız gelen iki kişiden biri memurdur diğeri hukuk bürosunun adamıdır. Memur size kendisini tanıtır ve daireye girer. Diğer kişiyi daireye almayın. Bu sizin hakkınız. Bu sayede emekliye icra gelir mi 2020 sorumuzu da yanıtlamış olduk.
Evlere Haciz Gerçekten Kalktı mı Evime Hacze Gelinirse Ne olur?
Emekli Kredi Borcunu Ödemezse Ne Olur?
Artık son aşamalara geliyoruz. Emekli kredi borcunu ödemezse ne olur da tüm bu adımlar bitti diyelim. Banka aramaları, avukatların ilgili işlemlerin tümünü denemeleri. İşte burada artık size bir taahhütname imzalatılmak istenebilir. Bu taahhütname borcu şu tarihte yada tarihlerde ve şu şekilde ödeyeceğim şeklinde bir sözleşmedir. İcra dairesinde memur nezaretinde atılır bu imzalar. Eğer borcu ödeyecek durumunuz yoksa imzalamayın ve böyle bir taahhütün altına girmeyin. Ama durumunuz müsaitse ve ödeme imkanınız olacaksa ne şekilde ise o şekilde anlaşıp imzalayın.
Eğer imzalarsanız ve taahhütnamedeki şartları sağlayamazsanız çok merak ettiğiniz emekliye hapis cezası var mı sorunuz evet şeklinde yanıtlanır. Normal şartlarda taahhütname haricinde borcu ödemediğiniz takdirde asla ve kat’a hapis cezası yoktur. Size bunu söyleyecek kişi asla hukukçu değildir olamazda. Ama taahhütname imzalar ve bu taahhütnamedeki şartlara uymazsanız o zaman hakkınızda hapis cezası çıkartabilirler.
Bu adımların tümü geçtiyse artık avukat da sizden tahsilat yapamayacağına kanaat getirdiyse dosyanızı bankaya iade eder. Bankanın önünde iki seçenek vardır. Ya dosyayı başka bir avukata verecektir. Ki bu durumda bankaya ayrı bir masraf doğuracaktır. Ya da dosyanızı varlık yönetim şirketlerine satacaktır. Borcunuz varlık yönetim şirketine satıldığı zaman artık banka ile bir borç ilişkiniz kalmaz, artık borçlu olduğunuz yer varlık yönetim şirketidir. Varlık yönetim şirketine devredilen borçlarla ilgili durum nedir başka bir yazı da bunu anlatacağım. Fakat şu ana kadar anlattıklarımızdan farklı bir durum yoktur. Emekliler kredi veya kredi kartı borcunu ödemezse ne olur sorunuza umarım detaylı ve anlaşılır bir yanıt vermişizdir. Aklınıza takılan tüm sorularınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yazımızın alt kısmında yorum ekleme bölümünden bizlere mesajlarınızı iletebilirsiniz.