Engelli Maaşları Neden Kesilir Sorusu Son Günlerde Merak Edilen Bir Konuydu. Engelli Aracı Alınca Maaş Kesilir Mi? Engelli Maaşları Sigortalı İşe Girildiğinde Alınmaya Devam Eder Mi? İkametgah Değişikliği 2023 Engelli Maaşını Keser Mi? Engelli Maaşı Kesildikten Sonra Tekrar Nasıl Alınablir? Tüm Detaylar
Engelli maaşı neden ve hangi durumlarda kesilir? Engelli aylığı kesilen vatandaşlar ne yapmalı? 3 aylık özürlü maaşı neden kesilir? 2023 özürlü maaşı hangi hallerde kesilir ? Engelli maaşı kesilenler ne yapmalı 2021? Engelli maaşım kesildi ne yapmalıyım? Engelli maaşı ne zaman kesilir?
Engelli maaşını bankalardan ya da PTT’den çekmeye giden vatandaşlar bu durum ile karşılaşabilirler. Bu yüzden bu durum ile karşılaşan vatandaşların soluğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında aldığı bilinen bir gerçektir. Ya da bu durumu Alo 144 hattını hattını arayarak çözmeye çalışıyorlar. Ancak engelli aylığının kesilmesinin bir çok sebebi olduğunu ve nerede hata yaptıklarını bilmeyenler için konuyu sizler için derinlemesine araştırdık. İşte detaylar.
ENGELLİ MAAŞI NEDEN KESİLİR 2021?
1- Adres Değişikliği
Engelli maaşı almakta iken ikametgâhını başka Vakfın görev alanına girecek şekilde değiştirenlerin aylığı durdurulur. Sıkça araştırılan ve sorulan ”Engelli Maaşı Hangi Koşullarda Kesilir? ” sorusuna yanıt olarak; Vatandaş aldığı maaşın, ikamet ettiği Sosyal Yardımlaşma Vakfı kontrolünde olduğunu unutarak adresini taşıyabiliyor. Aslında aynı ilçe içerisinde adres değişikliğiniz aylığınızı direkt olarak kesmez. Çünkü her ilçenin bir Sosyal Yardımlaşma Vakfı vardır. Siz ilçe içerisinde adres değişikliği yaparsanız aynı vakfın görev sahasında olduğunuz için yardımınız kesilmeyecektir. Sadece dosyanız sistem üzerinden güncellikten düşecek ve sistem bağlı olduğunuz vakfa tekrar hane ziyareti yapılmasını yani evinize gelerek sizinle görüşmesi gerektiği uyarısını verecek. Ama siz nüfustan adresinizi düzeltmezseniz vakıf adres değişikliği yaptığınızdan ve nereye taşındığınız bilgisinden mahrum kalacağı için her yıl yapılan rutin hane ziyaretlerinde durumu fark eden vakıf maaşınızı size haber vermeden kesebilir. Örnek verecek olursak; engelli maaşı kesildi ve ne yapacağınızı bilmiyorsunuz? Siz daha sonra adres değişikliğinizi nüfus dairesi üzerinden yaptınız. Maaşın bağlanması için tekrar vakfa başvurdunuz. Bu durumda maaşınız kaldığı yerden devam etmez ve ilk kez başvuran vatandaşlar gibi sizden rapor istenecek (eğer eski raporunuzun geçerlilik süresi dolmamışsa ve elinizde noter onaylı rapor örneğiniz varsa o raporu teslim edeceksiniz. “Daha önce vakfa bir adet rapor vermiştim. Bunu arşivden bulamazlar mı acaba” diye soracak olursanız . Hayır. Daha önce verdiğiniz rapor arşivden tekrar kullanılmak üzere çıkarılamaz.
Engelli Maaşına Tekrar Başvurmak İçin Ne Yapmalıyım?
Birincisi engelli raporunu aldığınız devlet hastanesine başvurmak ve aldığınız rapor örneğinize hastanede “Aslı gibidir” kaşesi vurdurmak, 2. bir örneği de defterdarlıktan istemeniz gerekmektedir. Bunların ardından kişi başına düşen gelirinizi tekrar hesaplatmalısınız. Önemli hususlardan birisi de eğer maaş bağlandıktan sonra üzerinize yeni araçlar evler yada maaşlar geçmişse bunlar da hesaplanacak ve bu sefer de kişi başına düşen geliriniz yüksek çıkacağından maaşınız tekrar bağlanmayabilir.
2- Ölüm (Vefat)
Engelli maaşı alan kişinin vefat etmesi durumunda engelli maaşı kesilir. Eğer şahsın ölümü resmiyete işlenmemiş ve bu arada biriken parayı çekmeye çalışırsanız devlet yasal faizi ile bu parayı sizden geri talep etme hakkına sahiptir. Bu koşulda ölen kişinin maaşını kesinlikle çekmeyiniz.
3-Feragat
Engelli aylığının sahibinin kendi isteği ile aylıktan faydalanmak istemediği ve feragat ettiğini yazılı olarak bildirilmesi durumunda engelli maaşı kesilecektir.
4-Muhtaçlığın Kalkması
Merkezi ve sosyal incelemelerden elde edilen bilgiler doğrultusunda muhtaç olmadığına karar verilen kişilerin aylıkları Mütevelli Heyet Kararı ile “Muhtaç Olmama” nedeniyle feshedilir. Unutmayın ki vakfın kullandığı bütünleşik yardım sisteminde üzerinize kayıtlı bütün mal varlıkları (banka hesaplarınız dışında) her şey görünmektedir.
3-Özürlülük Oranının % 40’ın Altına Düşmesi
Eğer eski raporunuzu kaybeder ya da bulamazsanız ve yeni rapor çıkarmak zorunda kalırsanız bu durumda oluşacak özürlülük oranı yeni aldığınız raporda %40’ın altına düşerse maaş alamazsınız. Ayrıca belli bir geçerlilik süresi olan engelli raporları için süresi dolduğunda ve yeni aldığınız engelli raporunda %40’ın altına düşerse yine maaş alamazsınız. Örnek olarak; yeni bir engelli raporu aldınız ve yeni raporda özürlülük oranı % 40’ın altına düştü. Sizde vakfa bu durumu bildirmediniz ve vakıf sistemleri de bu yeni rapor oranını yakalayamadı. Eğer maaşınızı çekmeye devam eder ve daha sonra bu durum anlaşılırsa çekmiş olduğunuz maaş yasal faizi ile sizden geri alınır ve daha kötüsü olarak adınıza bir kamu davası açılabilir.
4-Sosyal Güvenlik Kaydının Tespit Edilmesi
Engelli olan kişi SSK’lı bir iş bulup çalışmaya başlarsa bu sistem tarafından otomatik olarak algılanmaktadır. Bu yüzden engelli maaşınız otomatik olarak kesilmektedir. Alacağınız olan bir para kaldığını düşündüğünüz durumlarda ise paranız hesabınıza yatınca çekebileceğinizi de bilmelisiniz.
5- 18 Yaş Altı Özürlü Yakını Aylığı Alanlar İçin Özürlünün 18 Yaşını Doldurması
Eğer engelli kişi 18 yaş altı ise ve daha sonra 18 yaşını doldurduysa maaşı kesilmektedir. Çünkü 18 yaş altı engelli aylığı ayrı bir durumdur. Engelli maaşı ayrı bir maaş durumudur.. İki maaşın kriterleri ve ödeme miktarları da elbette ayrı olacaktır.
6- 18 yaş altı özürlü yakını aylığı alanlar için bakıcı ile bakılanın aynı hanede ikamet etmediğinin tespit edilmesi durumunda kesilir.
7- 18 yaş altı özürlü yakını aylığı alanlar için bakıcı ile bakılan aynı hanede ikamet etse dahi fiili bakımın gerçekleşmediğinin ve aylığın özürlü için kullanılmadığının tespit edilmesi durumunda kesilir.
8- Türk vatandaşlığından çıkarılması, Türk vatandaşlığını muhafaza edenler hariç yabancı memleket uyruğuna girmesi durumunda kesilir.
9- Aylığın 1 yıl boyunca aralıksız olarak alınmaması durumunda kesilir.
İkametgah Değişikliği 2023 Engelli Maaşının Kesilmesine Neden Olur Mu ?
-Aynı ilçe içerisinde adres değiştirirseniz,
– Farklı il ya da ilçeye taşınırsanız,
Engelli maaşınız kesilecektir.
Bununla beraber kısaca özetleyecek olursak;
-Sigortalı işe girildiğinde,
-Engelli kişinin üzerine ev ya da araba olduğunda,
-Engelli vatandaşın evlenip, vakfa gelir testine başvuruda bulunmadığında,
-Engelli maaşı kesildikten sonra,
tekrar bağlanmaz ya da engelli maaşınız kesilir.