1. Anasayfa
  2. Sosyal Yardımlar

Engelli Maaşı Neden Kesilir? (2021 Güncel)

Engelli Maaşı Neden Kesilir? (2021 Güncel)
Engelli Maaşı Neden Kesilir
0

Engelli maaşı neden kesilir? Engelli aracı alınca maaş kesilir mi? Eğer Engelli maaşı sigortalı işe girince kesilir mi? İkametgah değişikliğinde engelli maaşı kesilir mi? Engelli maaşı kesildikten sonra tekrar alınabilir mi? gibi birçok sorunun cevabını bu içerikte bulabileceksiniz. Sizleri pek fazla bekletmeden içeriğimize başlayalım.

Engelli maaşınız kesintiye uğradıysa korkmanıza hiç gerek yok. “Engelli maaşım kesildi, ne yapmalıyım?” diyorsanız cevabı bu içerikte. Engelli aylığı alan vatandaşlarımızın sıkça sorduğu sorulara cevap veriyoruz. Engelli aylığı çekmeye giden vatandaşlarımızın hesabında para olmayınca kısa bir şaşkınlık yaşasa da normal bir durum. Elbette durumu anlamayan ve anlam veremeyen vatandaşlarımızın soluğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında alıyor ya da ALO 144 numarasını arayarak sorunları hakkında detaylı bilgi almaya çalışıyor. Engelli maaşı neden kesilir sorusunun birçok cevabı olsa da gelin hep birlikte tek tek inceleyelim ve detaylarına kadar inelim.

Engelli Maaşı Neden Kesilir

Engelli Maaşı Neden Kesilir?

1-Adres değişikliği

Engelli maaşınızın kesilme sebeplerinden biri bu. Engelli maaşı kesilme sebeplerinden en önemlisi olan adres değişikli, size sıkıntı yaratabilir. Eğer siz adres değiştirirseniz ikametgahınız, başka vakfın görev alanına giriyor. Diğer vakfın sizinle bağı koptuğundan ötürü sizin engelli maaşınız kesilmiş olabilir. Her ilçenin kendi Sosyal Yardımlaşma Vakfı bulunmaktadır. Siz ilçe içerisinde adres değişikliği yaptığınızda yardımınız kesilmeyecek sadece dosya üzerinde adres değişikliği olarak güncellenecektir. Bu değişiklik sonrasında ise vakıf tekrardan sizlere hane ziyareti yapabilir. Nereye taşındığınız hakkında rutin bilgi edinme süreci her yıl yapılır ve vakıf maaşınızı size haber vermeden kesintiye uğratabilir.

2-Ölüm

Engelli maaşı aldığınızda alan kişinin vefa etmesi üzerine engelli maaşı doğal olarak kesilir. Eğer şahsın ölümü resmiyete binmediyse ve biriken parayı almaya çalışırsanız yasal faiz ile size ödettirileceğinizi hatırlatmak isteriz.

3- Feragat

Engelli maaşı sahibinin kendi isteği ile aylıktan faydalanmak istemediğini yazılı bir şekilde beyan etmesi ile birlikte engelli maaşı kesilecektir. Sonuç olarak kimseye zorla maaş vermiyor, herkes özgür.

4-Muhtaçlığın kalkması

Merkezi ve sosyal incelemeler ile birlikte elde edilen veriler doğrultusunda muhtaç olmadığı kanaatine varılırsa ödemeleri Mütevelli Heyet Kararı ile Muhtaç Olmama nedeni ile fesih edilebilir. Unutmayın ki, bu yardım sistemlerinde tüm mal varlıklarınız görünmektedir.

3- Özürlülük oranının % 40’ın altına düşmesi

Eğer eski raporunuz bulunamaz ve yeni rapor çıkarttırmak zorunda kalırsanız ve bu yeni raporda engellilik durumu %40’ın altında ise maaş alamazsınız. Ek olarak süreli verilen raporun süresi dolar ve yeni aldığınız raporda engellilik durumu %40’ın altında ise yine maaş alamazsınız. Kısaca %40’ın altına düşmemesi şartı bulunuyor. Eğer %40’ın altına düşerse ve vakıfa rapor sunmadığınız taktirde maaş yasal faizi ile sizden geri alınabilir ve belki de kamu davası açılabilir. Bu konuya aman dikkat, başınız ağrımasın.

4-Sosyal Güvenlik kaydının tespit edilmesi

Engelli birey eğer SSK’lı olarak çalışmaya başlarsa bu sistem olarak tamamen otomatik bir şekilde algılanıp maaşı kesmektedir. İçeride kalan paranız hesabınıza yatınca paranızı çekebileceksiniz.

5-18 yaş altı engelli aylığı alanlar için engellinin 18 yaşını doldurması

Eğer engelli birey 18 yaş altı ise ve 18 yaşını doldurduysa maaşı kesilmektedir. 18 yaş altı engelli aylığı farklı bir maaş olduğundan ödeme ve kriterleri farklı olmaktadır. Tekrardan başvuru yapmanız gerekmektedir.

6-18 yaş altı engelli yakını aylığı alanlar için birey ile aynı hanede ikamet etmediğinin tespit edilmesi

18 yaş altı engelli kişi maaşını alan bakıcı veya ebeveyn bireyler eğer çocuk ile aynı evde ikamet sağlamıyorsa maaş durdurulmaktadır. 18 yaş altındaki her çocuk bakıma muhtaçtır.

7-18 yaş altı engelli yakını aylığı alanlar için bakıcı ile bakılan aynı hanede ikamet etse dahi fiili bakımın gerçekleşmediğinin ve aylığın özürlü için kullanılmadığının tespit edilmesi

Birey ile yakını(bakıcı da olabilir), eğer aynı evde olsa dahi ihtiyaçlarını gidermediği, maaşı başka yerlerde harcadığı tespit edilirse maaş kesilebilir.

8-Türk vatandaşlığından çıkarılması

Eğer engelli birey Türkiye vatandaşlığından çıkar ve başka ülkenin vatandaşı olmaya karar verirse engelli maaşı kesilecektir.

Engelli Maaşı Kesildikten Sonra Tekrar Alınır Mı ?

Engelli maaşım kesildi tekrar alabilir miyim? sorularına da cevap vermeden olmaz. Eğer maddi durumunuzda bir değişiklik yoksa engelli maaşınız tekrar bağlanacaktır. Eğer haneye ait yeni gelir ve mal varlığı varsa bunlar hesaplanıp bu varlıklara göre değerlendirilecektir.

Engelli aylığı nasıl alınır gibi soruları cevaplamaya çalıştık. Siz değerli kullanıcılarımız da aklına takılan soruları buradan bizlerle paylaşabilir.

diye merak ediyorsanız başvurunuzun sonucunu beklemeniz gerekecek. Eğer daha önce ki maddi durumundan farklı bir durum yoksa maaşınızın bağlanması muhtemel. Eğer haneye yeni gelirler veya mal varlığı eklenmişse bunlarda hesaplanacaktır ve maaş durumunuz buna göre değerlendirilecektir.

Engelli aylığı hangi durumlarda kesilir anlatmaya çalıştık. Sizler de aklınıza takılan soruları yorum kısmından bizlere mutlaka paylaşın.

esmer porno izle

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir