1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Gebeliğin 4.haftasında Görülen Sorunlar Nelerdir?

Gebeliğin 4.haftasında Görülen Sorunlar Nelerdir?
0

Gebelikte 12. haftanın sonrasında çeşitli rahatsızlıklar hafiflemeye başlar. İlk üç aya özgü olan mide bulantısı, kusma, halsizlik gibi semptomlar dördüncü aydan itibaren yavaş yavaş ortadan kalkacaktır. Anne adayının genel sağlığı 4. aydan itibaren büyük ölçüde iyileşme gösterir ve kişi kendini daha canlı ve zinde hissetmeye başlar.

 

Bu yeni dönemde de çeşitli rahatsızlıklar oluşmaya başlayacaktır. Bu yazımızda hamileliğin 4. ayında ne gibi sorunlar yaşayabileceğinizi bulabilirsiniz.

 

Eğer ilk defa doğum yapacaksanız, hamileliğinizin bu önemli döneminden itibaren vücudunuzdaki değişimlere oldukça şaşıracaksınız. Anne adayları için karnını göstermek haklı ve kutsal bir gururdur. Bu dönemde normal kıyafetleriniz artık size küçük ve dar gelmeye başlayacak. Alışverişe çıkmak ve hamilelere özel olarak üretilen bol ve rahat kıyafetler edinmeniz gerekecek.

 

Dördüncü aydan itibaren düşük yapma riski azalmaya başlar. Bu yüzden annelik duygusu bu dönemden itibaren daha fazla hissedilir.

 

Gebeliğin 4. Ayında Görülen Rahatsızlıklar

 

Doğum Lekeleri

 

Vücutta yaşanan hormonal değişiklikler yüzünden cildin bazı hassas ve ince bölgeleri koyulaşmaya başlar. Bu oldukça yaygın bir sorundur.

 

Lekelenme esasen ‘progestin’ adı verilen hormonlardaki artış ile ilişkilendirilir.

 

Bu lekeler aşağıdaki gibidir:

 

– Meme Uçları Koyulaşır

 

Meme uçları bu dönemde koyulaşır ve boyutları büyür.

 

– Alba Çizgisi Oluşmaya Başlar

 

Karnın ortasında ve göbekten kasıklara doğru inen, cildin kendi tonundan daha koyu olan dikey bir çizgidir. ‘Alba’ adı verilen bu leke, hamilelik süresince eşlik edecek ve doğumdan bir süre sonra kaybolacaktır.

 

– Benler ve Çiller Belirginleşir

 

Cildin farklı bölgelerinde benler ve çiller koyu bir tonda ortaya çıkmaya başlar.

 

  1. Kabızlık

 

Kabızlık bu dönemin en rahatsız eden sorunudur. Bu sorunun sebebi, genişleyen rahmin mideye baskı yapması ve sindirimi engellemesidir. Bu da kabızlığa yol açar. Hamileliğin en sık görülen rahatsızlıklarından biridir.

 

  1. Koku ve Tat Kaybı

 

Bu dönemde tat ve koku hissi nötr bir hale gelebilir. Yapılan araştırmalar bu durumun iki sebebi olabileceğini belirtilir: birincisi, ağız ve burunda artan vaskülaritedir. İkinci sebep ise, koku ve tat kaybının anne vücudunun fetüsün ihtiyaçlarına göre geliştirdiği bir savunma mekanizması olduğudur.

 

  1. Meme Uçlarının Büyümesi

 

Meme bezleri bu dönemde çoğalır ve meme bölgesinde daha fazla yağ birikimi meydana gelir. Ayrıca prolaktin hormonu, doğumdan sonra başlayacak süt üretimi için uygun koşulları hazırlamaya başlayacağından meme ucunun boyutları üç kat kadar artabilir. 3 kg doğan bir bebek günde 450 ml süt tüketecektir.

 

  1. Vücudun Duruşunun Bozulması

 

Artan kilodan dolayı vücudu desteklemek ve dengede tutmak için duruşta bozulma meydana gelmeye başlar. Bu dönemde omuzlar geriye doğru atılır ve bacakların birbiriyle olan mesafesi açılmaya başlar.

 

Hamileliğin Dördüncü Ayında Görülen Rahatsızlıklar Nasıl Hafifletilir?

 

Gebeliğin bu aşamasında görülen rahatsızlıkları hafifletmek için almanız gereken tek tedbir savunmaya geçmektir.

 

Cilt Lekelerinden Korunmak

 

Zararlı güneş ışınlarına maruz kalmak, anne adayının vücudunda hormonal değişimler meydana getirerek lekelerin oluşumunu hızlandırmaya sebep olur. Elmacık kemikleri ve bıyık bölgesi, yüzün leke oluşturmaya en yatkın olduğu bölgelerdir.

 

Göze hoş gelmeyen bu lekelerden kaçınmak için uzun kollu ve vücudu saran kıyafetler tercih etmek ve hava güneşli olsun olmasın, her gün en az 30 koruma faktörlü güneş kremi uyguladıktan sonra sokağa çıkmak çok önemlidir.

 

Doğumdan sonra bu lekelerin geçmesi beklenir. Eğer geçmiyorsa lazer tedavisi ile kimyasal peeling ya da depigmentasyon ve renk açıcı kremler kullanarak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz

 

Kabızlığı Hafifletmek

 

Bu sorunu önlemek için lifli gıdalar tüketmeli ve bol sıvı alımı yapmalısınız. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak kaçınılmaz hedefiniz olmalı. Lif konusunda tablet veya hap şeklinde takviyeler alınması sağlıklı değildir. Bunların bir besleyiciliği yoktur ve hem size hem karnınızdaki bebeğe yeterli gelmeyecektir. Vücudunuza en çok katkı sağlayan lifi, meyve, tam tahıllı ekmek ve sebzelerden almanız çok daha sağlıklıdır.

 

Bağırsak akışını iyileştirmek ve sindirim sistemini çalıştırmak için günde iki litre su içmelisiniz. Bağırsaklarınızın düzgün çalışmasını sağlamak için, her gün aynı saatte, kısa süreli duş almayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir