Gizli şeker hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? Şeker hastalığı sınırı kaçtır?
Haber İçeriği
Gizli Şeker Nedir?
Gizli şeker ‘pre-diyabet’ olarak da bilinen bir hastalık türüdür. Doktorlar yaptıkları test sonucunda hastanın kan şekeri oranlarının yüksek olduğunu belirleyebilir fakat hastaya şeker hastalığı teşhisi koymak için oranların yeterli yükseklikte olmadığı fark edilirse hastaya gizli şeker teşhisi koyulur.
Gizli şekerin tanısı koyulurken yapılan testte ilk olarak kan şekeri seviyesine bakılır, açlık kan şekeri 110-126 mg arasında ise kişiye gizli şeker teşhisi koyulabilir. Hastanın açlık kan şeker oranı 126 gram üzerinde ise şeker hastasıdır.
Gizli Şeker Belirtileri Nelerdir?
Gizli şekerin bir sonraki aşaması şeker hastalığıdır. Bu sebeple gizli şeker belirtilerini kişisel olarak kendinizde görüyorsanız, erkenden önlem almak çok önemlidir. Gizli şeker belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Normale göre tansiyonunuzun yüksek çıkması,
Gündelik yaşantıda sinirlilik,
Diyet vb. çabalara rağmen kilo vermekte sıkıntı yaşama,
Ayak ve ellerde uyuşma ve yanma,
Sürekli bir uyku hali (Özellikle yemek sonrası),
Erkenden yorulma,
Susuzluk hissinin artışı,
İdrara sık çıkma,Eğer bu belirtilerden en az 2 tanesini kendinizde görüyorsanız. En kısa sürede uzman bir doktora başvurmalısınız.
Gizli Şeker Tedavisi
Gizli şekerin tedavi edilmesi için öncelikle belirli testler ile gizli şeker tanısının koyulması gerekir. Gizli şeker tanısı koyulduktan sonra tedaviye başlanabilir. Tedaviye başlamadan önce kişinin gizli şeker tedavisi döneminde dikkatli olmazsa hastalığın şeker hastalığına dönüşeceğini bilmesi gerekmektedir. Bu sebeple tedavi aşaması önemlidir.
Kişinin öncelikle diyet programına girmesi gerekir. Diyet programıyla birlikte spor yapması oldukça faydalı olacaktır. Örneğin günlük olarak 30-40 dakika arası yapılacak bir yürüyüş yeterlidir. Diyet ve yürüyüşün sonucunda hasta doğal olarak kilo azalması yaşayacaktır. Kilo kaybetmek tedavi döneminde gereklidir ve herhangi bir zararı yoktur. Diyet yaparken de özellikle şeker ve karbonhidrat içeren yiyeceklere dikkat etmeleri gerekir.
Özetle gizli şeker tedavisi aşamasında kişinin yaşam tarzını değiştirmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde şeker hastalığına yakalanmaktan kurtulabilir veya bu durumu olabildiğince uzatır. Son olarak gizli şeker belirtileri nelerdir başlığında belirtmiş olduğumuz belirtileri okuyup, direk gizli şeker tedavisi için harekete geçmek yanlış bir davranıştır. Belirtileri kendinizde gördükten sonra mutlaka bir uzmana başvurmanız, sizin için gerekli testlerin yapılması tavsiye edilmektedir.
Şeker Hastalığı Sınırı Kaçtır?
Vücutta bulunan değerlere göre yapılan bir takım testler sonucunda, vücuttaki şekerin oranı belirlenmektedir. Belirlenen oranlar sonucunda kişinin şeker hastası olup olmadığı teşhisi konulur. Burada merak edilen konu şeker hastalığının sınırının kaç olduğudur. Şeker ölçümü yapılırken dikkat edilen iki değişken vardır. Bunlar; açlık ve tokluk kan şekerleridir. Açlık kan şekeri, kişinin yaklaşık olarak 6-8 saat hiçbir şey yememesi durumundan sonra yapılan testtir. Tokluk kan şekeri ise, kişinin tok karnına yaptığı testin sonuçlarını ifade eder.
Genel olarak değerlendirildiğinde kişinin şeker hastalığı için sınırı 70-110 arasında seyretmektedir. Bu hastaya şeker hastalığı teşhisi koyulmaz. Kişinin açlık kan şekeri sınırı 110 ile 126 mg arasıdır. Tokluk kan şekeri sınırı ise en fazla 200 olmalıdır. 200 mg geçen kişilerde şeker tanısı koyulabilir.