1. Ana Sayfa
  2. İş Tavsiyeleri

İstihbaratçı Nasıl Olunur? İstihbaratçı Başvuru Yöntemleri

İstihbaratçı Nasıl Olunur? İstihbaratçı Başvuru Yöntemleri
0

İstihbaratçı, devletin bütünlüğünü ve bağımsızlığı korumak amacıyla gerçekleşebilecek tüm olaylara karşı bilgi toplayan kişilerdir. İstihbarat görevi tüm devletlerin önem verdiği ve beklentilerinin yüksek olduğu bir birimdir. Ülke içinde ve ülke dışında görev alarak oluşabilecek tüm olaylar ve tehditler üzerinde rapor hazırlayarak gördüklerini, duyduklarını ve tecrübelerini üst düzey yetkililer ile paylaşır. Kelime kökeni olarak haber anlamını taşımaktadır. Öğrenilen tüm haber ve hadiselerin bildirilmesi ise temel görevi olarak nitelendirilir. Yazımızda istihbaratçı nasıl olunur ve istihbaratçı başvuru yöntemleri nelerdir sorularına cevap bulabilirsiniz.

İstihbaratçı Nasıl Olunur?

Milli İstihbarat Teşkilatı’nda görev yapmak istiyorsanız belirli dönemlerde açılan MİT başvuru tarihlerinden yararlanmanız gerekmektedir. Belirtilen tarihlerde sınava giren ve gerekli özellikleri taşıyan kişiler eğitimlerden yararlanarak MİT personeli olarak görev yapabilir. İstihbaratçı nasıl olunur sorusunun cevabı için birçok başarı ve psikoloji testinden geçmeniz gerekmektedir.

  • Belirli dönemlerde açılan MİT personel sınavlarına katılabilmeniz için KPSS alanında belirli bir puanına sahip olmanız gerekmektedir. KPSS puan sıralaması seneler içerisinde değişkenlik gösterebilmektedir. Sınav başvuruları kabul edileceği tarihlerde istenen KPSS puanı hakkında da bilgilendirmeler yapılmaktadır.
  • İstihbaratçı olmak isteyen kişiler genel yetenek, genel kültür, kompozisyon, zihinsel işlev testi ve kişilik envanteri gibi konularda sınav ile karşı karşıya gelirken sınavı başarı ile geçen kişiler mülakat ile değerlendirme aşamasına geçmektedir.
  • MİT personeli olmak için sahip olmanız gereken özelliklerden biri de yabancı dil becerinizdir. Almanca, Fransızca ve İngilizce gibi başlıca dillerin dışında ek olarak Rusça, Kürtçe, İbranice, Farsça, Arapça ve Ermenice gibi dilleri de bilmeniz değerlendirme hanenize ek puan olarak yansıyacaktır.

MİT Özgeçmiş Bırak

Milli İstihbarat Teşkilatı resmi internet sitesinde yer alan Özgeçmiş Bırak alanıyla, sizlerin başvuru yapmasına olanak sağlıyor. MİT Bünyesinde çalışmak isteyen tüm kişiler belirtilen alanlarda belirtilen özellikleri taşıması halinde gerekli görülmesi halinde MİT bünyesine alınabilir. İstihbaratçı nasıl olunur sorusunun cevabı olarak ilk aşamada gerekli özellikleri taşıyor olmanız gerekmektedir. Daha sonrasında MİT’e özgeçmiş bırakabilirsiniz.

Özgeçmiş bırakmak için MİT resmi internet sitesine giriniz. Sitenin sağ üst köşesinde Özgeçmiş Bırak seçeneğini göreceksiniz. Gerekli bilgilendirme ve gereksinim yazılarını okuyarak gerekli donanıma sahip olmanız halinde başvurunuzu yapabilirsiniz.

 MİT Kariyer

Milli İstihbarat Teşkilatı’nda görev almak istiyorsanız gereken şartları yerine getirmeniz ve başvuruda bulunmak gerekmektedir. MİT personeli olarak çalışmak isteyen kişiler MİT Kariyer başvurusunu yapabilir. İstihbarat Uzmanı, Arapça Dil Uzmanı, Bilim ve Teknoloji Uzmanı olmak üzere 3 farklı kategoride başvuru yapabilmeniz mümkün.

MİT Uzmanı Gereklilikleri

MİT’e başvuru yapmanız için gerekli şartları yerine getirmeniz ve bazı özelliklere sahip olmanız gerekmektedir. Belirtilen resmi hususlara göre aşağıdaki gereklilikleri yerine getirerek istihbaratçı nasıl olunur sorusu hakkında net cevaplar edinebilirsiniz.

  • 35 yaşını aşmamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,
  • Üniversitelerde kayıtlı en az 4 yıllık lisans bölümünü tamamlamış olmak veya 3 ay süresince mezun olabilecek durumda yer almak,
  • Son 5 yılda girmiş olduğunuz dil sınavlarından KPDS/ YDS/ ÜDS’de 80 veya üzeri puanlar alarak KPSS’nin yabancı dil kısmından en az 48 soruyu doğru olarak cevaplamak ya da ÜDS/KPDS/YDS’de 80 veya üzeri olacak şekilde ÖSYM kurumunun kabul ettiğini sınav sonucuna ulaşmak, (Almanca, Fransızca, İngilizce dillerinin birinden)
  • Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinin dışında kalan diğer dillerin birinden YDS/ KPDS’de 70 veya üzeri puan almak,
  • Bulunduğu yabancı ülkenin diline hakim olmak, en az 3 eğitim yılı olmak üzere ilköğretim kademesi, ortaöğretim kademesi veya yükseköğretim kurumlarında örgün eğitim almış olmak ve bu dilde konuşma becerisini kazanmış, dinlediğini anlayabilen ve bu dille yazabilme yeteneğine iyi derecede hakim olmak,
  • Üst seviye sorumluluk bilincinin farkında olarak yapılacak olan işin ciddiyetinde olmak, yazılı ve sözlü iletişim becerisi üst seviyelerde olmak, yaratıcı düşünme ve analitik zekayı ön plana çıkarabilecek olmak, stres yönetimini sağlayarak çalışabilmek, detaylara büyük önem vermek, hızlı ve pratik düşünmek, yoğun ve uzun çalışma saatlerinde çalışabilmek gibi özelliklere sahip olmak,
  • MİT Başkanlığı mensubu olmaya engel bir durumunun bulunmaması, (MİT Başkanlığı mevzuatı ve takdiri belirtilmiştir)

MİT Bilim ve Teknoloji Uzmanları

Milli İstihbarat Teşkilatı kendi bünyesinde Bilim ve Teknoloji Uzmanları da bulundurmaktadır. Aşağıda belirtilen maddeler ile istihbaratçı nasıl olunur sorusuna cevap niteliğindedir ve kendini teknoloji alanında geliştiren kişiler de MİT bünyesinde çalışabilir.

Donanım Geliştirme Uzmanı, Haberleşme Yazılımları Geliştirme Uzmanı, Yazılım Uzmanı, Haberleşme Sistemleri Uzmanı, Görüntü-Ses İşleme Uzmanı, Görüntü Analiz Uzmanı, Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzmanı, Uydu Haberleşme Uzmanı, Sinyal Analiz ve Uygulamaları Uzmanı, Mekanik Sistem Tasarım Uzmanı, Sistem Analizi Uzmanı, Veri Madenciliği Uzmanı, Bilişim Güvenliği ve İnternet Teknolojileri Uzmanı, Sistem Yönetim Uzmanı, Veri Tabanı Yönetim Uzmanı, Ağ Yönetim Uzmanı ve Mobil Uygulama Geliştirme Uzmanı olarak görev yapabilirsiniz ve bu bölümler için gerekli görülen özellikleri taşıyarak istihbaratçı olmak hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap