Sıfırdan kendi işinizin sahibi olmak gerçekten de zor olabilir fakat imkânsız değil. Bu yolda dikkat etmeniz gereken bir sürü durum var. Sürekli olarak masa başı iş yapmaktan sıkılmış, emeğinizin karşılığını alamamış ve istifa etmek istemiş olabilirsiniz. İşte bu yazıda size, nasıl kendi işinizi kurabileceğinizi, neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.
Anladığınız bir iş olmalı
Kendi işinizi kurarken, anladığınız bir iş dalı olmasına önem göstermelisiniz. Örneğin yıllarca yazılım sektöründe iş yapan birinin, grafik tasarım alanında iş kurması elbette normal karşılanmayacaktır. Kendi işinizi kurmaya giden aşamada elinizde ne olduğunu ve ne yapabileceğinizi çok iyi analiz etmelisiniz.
- En iyi iş, anladığın iştir derler. Bu gerçekten de doğru bir sözdür.
- Kendi işinizi kurmaya giden yolda, bildiğiniz bir işe para yatırmanın karşılığını çok yüksek bir şekilde geri alabilirken, bilmediğiniz bir işe para yatırdığınızda karşılığını geri almak pek mümkün olmayabilir.
Sermayeniz ve fikriniz olmalı
İş planınız ve sermayeniz kesinlikle olmalıdır. Örneğin ben emlak şirketi açacağım demek bir iş fikri değildir. Sizin gibi yüzlerce, binlerce emlakçı vardır, sizin nasıl fark yaratacağınız önemli olan konudur. Fark yaratmaktan kasıt, muazzam bir emlakçı olun demek değildir, örneğin bölgenizde bir emlakçı olmaması bir farktır, işinizi iyi biliyor olmanız bir farktır. Daha uygun fiyata hizmet vermeniz, o çevredeki kişilerle bağlantınızın olması bir fark olarak göze çarpmaktadır.
Sermaye Gerekliliği Önemli midir?
Önemlidir, ama her şey değildir. Örneğin, bildiğiniz bir işe 100 bin lira yatırıp ayda 20 bin lira kazanabilirken, bilmediğiniz bir işe 1 milyon lira yatırsanız bile bu parayı kazanamayabilirsiniz. Sermayenizin fazla olması tabi ki sizi öne çıkarır, ama işi bilmek çok daha önemlidir. Çünkü sermaye bulmak, fikir bulmaktan çok daha kolaydır.
Çok Çalışın
İşinizi kurduğunuz ilk zamanlarda çok çalışmanız lazım. Çünkü yeni bir işletme olduğu için barutun üzerinde oturuyorsunuz, her an patlayabilir ve iflas edebilirsiniz. Sizi bu iflastan kurtarmak için sermaye gerek. Sermayenizi yükseltirseniz, mevcut gelirinizi ve işletmenizi daha korunaklı hale getirebilirsiniz. Çünkü 1 yıl sürüp geçecek bir kriz ve bunun karşılığında para kazanmamak sizi batırabilir.
Ticari Zihniyete Sahip Olmalısınız
Bir işletme yönetmek, maaş almak gibi değildir. İşletmelerin gelirleri sürekli olarak dalgalanır, ayrıca yapılacak ufak bir hata işletmenizi batırabilir. Örneğin vadeli olarak temin ettiğiniz bir ürünün ödemesini hemen yapmazsınız ve o ürün satıldığında raporlarınızda tamamen kar olarak gözükecektir. Siz bunu kar olarak adlandırılıp parasını harcayamazsınız.
- İşletmenizde vadeli satılan malların parasını hemen harcamamalı, sadece kar kısmını görmelisiniz.
- O üründen elde edilen kar dışı geliri, hesabınızda bekletmelisiniz, isterseniz faiz de de bekletebilirsiniz.
- Bu sayede paranız boşta beklememiş, çalışmış ve size para getirmiş olur.
İyi Takip Gerekli
Ürünlerinizin satışlarını mutlaka iyi takip etmelisiniz. Hangi ürün grubunun ne kadar satıldığına mutlaka dikkat etmelisiniz. Buna göre elde ettiğiniz geliri harcayacaksınız.
- Bazen iş hayatında karşınıza fırsat gibi gözüken sorunlar çıkar.
- Örneğin, satışı çok az olan bir ürün, peşin ve belli limit karşılığında normalde aldığınız fiyatın yarısına inmiştir.
- Bu durumda bunu fırsat olarak görüp o maldan kolilerce alabilirsiniz.
- İşte bu durumda aslında karınız yüksek olsa da ürünün tamamen bitmesi yıllarca sürebilir ve siz yatırdığınız parayı çıkarabilmek için bile birkaç ay beklemek zorunda kalırsınız.