Malumunuz, Çamaşır makinesine deterjanla çamaşır atmak oldukça basit bir eylemdir. Gerçekten inatçı lekeleri çıkarma konusunda çamaşır makineleri yeterli sonuç vermeyecektir.Ancak, sizler için hazırladığımız bu on temel ipucu sayesinde, A’dan Z’ye her türlü lekeleri çıkarabileceğinizden emin olabilirsiniz.
Haber İçeriği
Zamanlama
Lekelere en kısa sürede müdahale edin. Taze lekelerin çıkarılması, 24 saatten eski olanlara nazaran daha kolaydır. Fakat, lekeler “sertleşmişse”, işe ilk olarak katılaşan lekeyi sökme işlemiyle başlamanız gerekir.Lekenin üzerinden belirli bir zaman geçmişse,inatçı lekeleri çıkarma işlemi zaman alabilir.
Sıvı Lekeler
Taze sıvı lekeleri için, elbisenin üzerinden fazla sıvıyı temiz beyaz bir bez ya da kağıt havlu veya bir parça ekmek içi ile (yağ lekeleri için harika bir yöntemdir) temizleyin. Lekenin mümkün olduğu kadar emilmesini sağlamak için temiz ve kuru bir bez ile lekenin üzerine tampon yapın. Lekeli bölgeye havluyla veya koyu renkli bir bezle ovalamaktan kaçının.Çünkü bu yöntem işleri daha da çıkmaza sokabilir.
Yoğun sıvı lekeler için, metal bir bıçağın ucuyla veya bir kredi kartının kenarı ile hafifçe kaldırarak fazla katılıkları çıkarın.Salata suyunu benzeri lekeleri asla ovalamayın, çünkü bu yalnızca kumaş liflerindeki lekeyi daha da derine itecektir.
Çamur gibi bazı katı lekelerin, leke kuruduktan sonra çıkarılması daha kolay olabilir. Giysi yıkanmadan önce fazlalığı fırçalayın.
Soğuk Su
Bir leke ile mücadele ederken, özellikle bilinmeyen lekeler üzerinde işe daima soğuk suyla başlayın .Çünkü Sıcak su, süt, yumurta veya kan gibi protein lekelerinin,proteinin kumaşın içine hapsolmasını sağlar.
Sıcak suyu, mayonez veya tereyağı gibi yağlı lekelerde kullanabilirsiniz.En iyi sonucu bu tür lekeler de verir. Sıcak su, polyester gibi suni ve sentetik iplerden yapılmış kumaştaki lekeleri çıkarırken önemlidir .
Harekete geçmeden önce daima ürün etiketlerini ve giysi bakım etiketlerini okuyun.Leke çıkarma ürünlerinde ve deterjanlarda önerilen su sıcaklığını kullanın.Sıcak su 120 ila 140 derece de,soğuk su 65 ila 75 derece arasında olmalıdır. 60 derecenin altındaki su, birçok deterjanın yağlı lekeleri çıkarmada yardımcı olması için fazla soğuktur.
Sabun Kullanımından Kaçının!
Bir leke ile karşılaştığınız da ilk içgüdünüz bir lekeyi çıkarmak için bir kalıp sabun veya bir sıvı el sabunu kullanmak olabilir. Fakat asla sabun köpüğü içeren bir kimyasal ile taze lekeyi ovalamayın. Sabun aslında meyveler veya bitkisel lekeler gibi birçok lekeye neden olabilir. Bunun yerine, sıvı bulaşık deterjanı veya bir miktar çamaşır deterjanı kullanın veya sade suyun altına tutun. Lekeyi elyaftan çıkarmak için kumaşın arka tarafından lekeyi yıkayın.
Yıkamadan Önce Kontrol Edin!
Tüm ailenin çamaşırını yıkarsanız, kirli sepetinde gizlenen sürprizler olabileceğini biliyorsunuz. Ailenize size lekeleri anlatmayı veya bir mandalla işaretlemesini öğretin. Çamaşırları yıkamadan önce daima kontrol edin, birçok lekenin ön işlem görmesi gerekir.
Makinede yıkama işleminden önce,persil gibi yoğun sıvı deterjanı lekenin üzerine dökerek diş fırçası ile lekeyi fırçalayın.Çamaşır makinesinde yıkamadan önce 10-15 dakika bu şekilde bekletin. Yoğun sıvı deterjanlar çoğu lekeyi sökmek ve temizlemek için yeterli enzimlere sahiptir.
Kurutma İşleminden Önce Tekrar Kontrol Edin.
Islak çamaşırları,kurutmadan önce kesinlikle lekenin çıkıp çıkmadığını inceleyin. Leke hala belirginse, giysiyi kurutucuya yerleştirmeyin.Çünkü kurutucunun ısısı lekeyi daha kalıcı hale getirecektir.Aynı şekilde ütüleme için de geçerlidir – lekeli bölgelere ısı uygulamaktan kaçının.
Nazik Dokunuşlar Yapın.
Kumaş kot gibi sert ve dayanıklı olmadığı sürece kuvvetli ovalamadan kaçının. Günümüzde lekeleri çıkarmaya yönelik deterjanlar etkilidir, bu nedenle çoğu zaman fırçalamaya gerek kalmaz. Aşırı sürtünme lekeyi gerçekten dağıtabilir ve kumaşa zarar verebilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:Kendin Yap-Plaj Terliği TasarımlarıKendin Yap-12 Adet Before&After Ev Tasarımı
Yorumlar (1)