1. Ana Sayfa
  2. SGK

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR? KİMLER ALABİLİR? NASIL BAŞVURULUR? ESNAFLAR BAŞVURABİLİR Mİ?

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR? KİMLER ALABİLİR? NASIL BAŞVURULUR? ESNAFLAR BAŞVURABİLİR Mİ?
0

Kısa çalışma ödeneği birçok vatandaş için kurtarıcı bir ödenek olacak. Kimler bu ödenekten faydalanabilir merak konusu.

Covid-19 virüsü sebebiyle birçok işyeri kepenk kapatmak zorunda kaldı. Bu yüzden zor duruma düşen vatandaşlarımız için kısa çalışma ödeneği devreye sokuldu. Bu ödeneği kimlerin alacağı merak konusu oldu.

Peki Kısa Çalışma Ödeneğini kimler alabilir?

KOŞULLARI;

İşverenin  genel ekonomik , sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışmayı azaltması veya durdurması ve İŞKUR’a müracaat ederek başvuruda bulunması gerekmektedir. İşkur müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işyerinin bu gibi durumlardan etkilendiğinin tespit edilmesi gerekmektedir.

İŞYERİNDE KISA ÇALIŞMA PROGRAMININ UYGULANABİLMESİ İÇİN ;

  • İşverenin bu programa talebinin değerlendirilmesi sonucu uygun bulunması,
  • Bu programa tabi tutulan işçinin kısa çalışma programının başladığı tarihte çalışma sürelerini ve prim ödeme kriterlerini sağlamış olması (Koronavirüs sebebiyle yapılan başvurularda son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması),
  • Yapılacak incelemeler sonucu programa katılacak işçilerin listede bilgilerinin bulunması gerekmektedir.

Bu programa başvurular işçiler adına işverenler tarafından yapılır. İşçiler bu programa başvuruda veya talepte bulunamaz.

Başvuruların hızlı değerlendirilip sonuçlandırılması için işverenin koronavirüsten olumsuz etkilendiğine dair bir takım belgelerin başvuru yapılırken eklenmesi önemlidir.

Başvuruların sonuçları elektronik posta yoluyla taleplerini gönderdikleri adrese yapılır. Başvuru sonucu olumlu olan işverenler kurumca verilen sürece Kısa Çalışma Bildirim Listesini güncelleme yaparak başvuru yaptıkları İŞKUR biriminin e-posta adresine gönderir.

Kısa Çalışma Ödeneği Süresi, Miktarı ve Ödenme Şekli

Bu ödenek sigortalı işçinin son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60’ıdır. Hesaplanan ödeneğin miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %150’sini geçemez.

Bu ödenek işyerinde uygulanan haftalık çalışma saatini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın 5’inde yatırılır. Ödemeler PTT aracılığı ile yapılmaktadır.

Kısa Çalışma Ödeneği programının süresi 3 aydır. 

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap