Çoğu kişi bir iş yeri açmanın hayalini kurar. Ancak sermaye sıkıntısı yüzünden bu hayalini gerçekleştiremez. Pek çok fikir, ekonomiyi canlandırabilecek pek çok proje belki de sırf bu sermaye sıkıntısı yüzünden gerçekleşememiştir. İşte bu ve benzeri sorunların çözümü için devlet olaya el almıştır.
Yeni bir iş yeri açmak isteyenlerin en büyük ve önemli sıkıntısı nakit sorunudur. Bu büyük soruna en büyük çözüm de devletten gelmiştir. Piyasayı canlandırmak ve halkın refah seviyesini arttırmak maksadıyla girişimcilere destek olmayı planlayan devlet, bu girişimcilere düşük faizli krediler vererek sermaye imkanı sağlamaktadır.
Devlet, yeni bir projesi olan girişimcilere ya da var olan işletmesini büyütmek isteyenlere KOSGEB bünyesi altın kredi imkanı sağlıyor. Bu kredi ile girişimcilerin iş yeri açma ya da var olanı büyütme planlarını gerçekleştirmesinin önünü açıyor. KOSGEB kredisinin pek çok özelliği vardır. Ancak girişimciler adına herhalde en önemli özelliği yok denecek kadar az bir faiz miktarına sahip olmasıdır.
Hatta devletin sağladığı imkanlar bununla da sınırlı kalmaz ve belli bir limitin altında bulunan kredilerde karşılıksız olarak kredi imkanı, yani hibe imkanı, sağlanabilmektedir.
KOSGEB sayesinde kredi kullanabilmeniz için bazı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde kredi ya da hibe imkanlarından faydalanamazsınız. İlk olarak aranan şey size ait bir projeniz olması ya da mevcut bir işletmenizin bulunmasıdır. Bu iki şarttan birini sağlayamıyorsanız KOSGEB üzerinden kredi ya da hibe kullanamazsınız.
Peki KOSGEB’in kredi şartları nelerdir? Şimdi bunu inceleyelim.
Bu sorunun temelde iki cevabı bulunmaktadır. Bunlar şöyledir:
– Kendinize ait bir projeniz ya da yine kendinize ait bir iş yerinizin olması gerekmektedir.
– Projeniz var ise tescil belgeli olmalıdır.
Peki bu şartlardan herhangi birini sağladık. KOSGEB’in kredi imkanlarından nasıl faydalanabiliriz? Yazımızın bu kısmında bundan bahsedeceğiz.
KOSGEB Hibe ya da Kredi Nasıl Alınır?
Tüm süreci adım adım açıklamak gerekirse toplamda 4 adımda bu süreç anlatılabilir.
1- Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi
Hibe ya da kredi kullanmak isteyen herkes muhakkak Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi almak zorundadır. Bu eğitimi almayanların KOSGEB’in imkanlarından faydalanması mümkün değildir. Eğitim süresi 1.5 ay içinde toplamda 60 küsür saat sürmektedir. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi KOSGEB bünyesinde ücretsiz olarak verilmektedir. Bu eğitime katılmak için başvuruda bulunmak isterseniz yapmanız gereken şey en yakın KOSGEB birimine gitmek ya da KOSGEB’in resmi internet sitesine girmek olacaktır.
2- İş Planınız Hazır Olmalı
İş yerinize dair her şeyi bir plan dahilinde yürütmelisiniz. Üstelik kredi alım aşamasında bu plan değerlendirilecek ve başvurunuzun onayı bu plana bakılarak yapılacaktır.
3- Veritabanına Kayıt Olma
KOSGEB’in sitesi üzerinden başvuruda bulunmanız ve kullanıcı adı ve şifreyle sisteme kaydolmanız gerekmektedir.
4-Sonuç
Olumlu ya da olumsuz bir sonuç ortaya çıkabilir.