1. Anasayfa
  2. Finans Rehberi

Kredi yada Kart Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Var mı? (2023 GÜNCEL)

Kredi yada Kart Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Var mı? (2023 GÜNCEL)
0

Bankalarla olan kredi ve kredi kartı ilişkilerimiz hakkında kredi veya kredi kartı borcu ödenmezse hapis cezası var mı yoksa nasıl bir süreç işlemekte? Bugün sizlerle çok merak edilen bu konuyu tüm yönleri ile inceleyeceğiz ve konuyu tamamladığımızda kafanızda hiç bir soru işareti kalmayacak.

Kredi veya Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur? Kredi kartı borcu ödememenin cezası  nedir, hapis ve icra var mı?

İlk olarak sürecin başlama aşamasını detaylandıralım ardından kredi kartı borcu ödenmezse ne olur 2023 yılı itibariyle durum nedir ona bakalım. Eğer kredi veya kredi kartı borcunuzu son ödeme gününde ödememiş olursanız bir kaç güç içerisinde bir SMS veya mail alırsınız. Bu size borcu hatırlatma maksadı ile atılmaktadır. Ödeme gününüz bir hafta geçtikten sonra bankadan bir arama gelir. Bu aramada yine size borcu hatırlatmak amacı ile yapılır. Siz yine ödeme yapmazsanız ilk bir ay bu şekilde hemen hemen haftada bir sefer bankadan size arama gelir ve borcunuzu ödemeniz için sadece hatırlatma yapılır.

İlk 30 gün dolduktan sonra banka nezdinde artık borcunu ödemeyi unutan müşteri değil, ödeme yapmayan müşterisinizdir. Artık bankadan gelen aramalar hatırlatma amacı ile olmaz borcunuzu ödemeniz gerektiği ve bunun aciliyeti üzerine olacaktır. Bu aşamada kredi borcu ödenmezse eve haciz gelir mi şeklinde endişe edeceğiniz bir durum henüz yoktur. Borcunuzu ödemeyi geciktirdiğiniz ikinci 30 günde bu aramalar haftada bir olmaz üç günde bire kadar düşer.

İlk 60 gün bittikten sonraki süreç ise artık banka tarafından her gün aranma hatta kimi günler birden çok aranma şeklinde devam eder. Artık borçtan dolayı hapse girilir mi 2023 senesi itibariyle sorusunun yanıtını beklediğinizi biliyorum fakat son aşamayı da anlatıp sizi tam bilgilendirdikten sonra o kısma geçeceğiz. Eğer son ödeme gününü 90 gün geçirirseniz bankadan bir ihtarname alırsınız. Ve bu ihtarname geldiği andan itibaren banka artık sizden borcun tümünü faiziyle birlikte istemektedir. İhtarname noter kanalı ile çekildiği için noter ve diğer masraflarda borca eklenmiş olur. Bu ihtarname de size en geç bir hafta veya on gün kadar süre tanınır. Bu süre içerisinde ödeme yapmazsanız dosyanız bir avukata yada hukuk bürosuna verilir.

Kredi Borcunu Ödemeyen Hapse Girer mi?

Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur? Yasal işlemler ne zaman başlar?

Artık can alıcı nokta olan kredi borcu ödenmezse ne olur konusuna girebiliriz. Banka ile muhatap olduğunuz ve henüz hukuki süreç başlamayan aşamayı çok iyi anladığımızı düşünüyorum. İhtarname sonrası ödeme yapılmadığı zaman dosyanız bir hukuk bürosuna veya avukata verilir. Size bir SMS gelir. Bu SMS’de bankaya olan borcunuz dolayısı ile dosyanızın kendilerine verildiği ve hemen onlarla iletişime geçmeniz gerektiği bilgisi yer alan bir mesaj yer alır. Siz iletişime geçmezseniz onlar sizi birkaç güç içerisinde ararlar. Bu aramalar bir süre devam eder ve sizin borcu ödemeye niyetiniz veya imkanınız olup olmadığını anlamaya çalışırlar.

Kimi zaman bu aramalarda üslup hoşunuza gitmeyebilir. Haddini aşan bir konuşma tarzı yada üslup ile karşılaşırsanız o avukatı yada hukuk bürosunu hem baroya hem de savcılığa şikayet edebilirsiniz. Ekonomik hayatta borçlanma, borç ödeme olduğu gibi iflas etme gibi bir durumda vardır. Ve siz ödeme yapamadığınıza göre iflas etttiniz demektir. Bu utanılacak bir durum değildir ve kimsenin sizinle mafyavari tarzda konuşma yapmaya yada sizi asılsız ve hiç bir hukuki dayanağı olmayan şeylerle tehdit etmeye hakkı yoktur. Bu tür durumlarla karşılaşırsanız asla kendinizi ezdirmeyin ve hukuki olarak onlar nasıl haklarını arıyorsa sizde hakkınızı arayın. Size yapacakları en büyük tehdit ya icradır yada hapistir. Peki kredi borcundan hapse girilir mi derseniz artık yanıtını verelim; hayır hapse girmezsiniz.

Kredi Kartını Ödemezsem Hapis Cezası Alır mıyım?

Artık borçtan dolayı hapis cezası var mı sorusunu yanıtladığımıza göre bu konunun detayına geçelim isterseniz. Çünkü bir istisna durum var. Onu anlatmadan olmaz. Siz borcunuzu ödeyemez duruma düştükten sonra avukat yada hukuk bürosu elemanı taranından devamlı aranır ve SMS ile mesaj yağmuruna tutulabilirsiniz. Size hapis kararı çıkartıyoruz yada icra için geliyoruz, evde yoksanız kapıyı kırar gireriz falan gibi hiç bir hukuki dayanağı olmayan sadece sizi korkutmak ve bezdirmek amaçlı mesajlar aramalar yapılır. İcra dairesi kararı olmadan icra yada haciz yapılamaz. Bunun için ilk olarak bir icra memuru eve keşfe gelir ve haciz edilecek bir eşya var mı onu kontrol eder. Bu da sizin buzdolabı, çamaşır makinesi yada çekyatınız televizyonunuz olmaz. Satıldığı zaman ederi olacak altın, tarihi eser gibi şeyler olmalı. Ayrıca evde yaşamınız için gerekli olan eşyalardan (buzdolabı, çamaşır makinesi, yatak vs.) sadece bir tane varsa ve o ederi olan bir şeyse o da hacize konu olamaz.

Hapis cezası kısmına gelecek olursak borçtan dolayı hapis cezası kalktı mı sorusunu yanıtladık. Borç sebebiyle hapis cezası diye bir durum yok. Sadece size bir taahhütname imzalatırlarsa bu belgedeki ödeme tarihlerini veya şartlarını sağlamazsanız bir hapis kararı çıkartılabilir. Size icra dairesinde icra memuru önünde bir taahhütname imzalatmaları gerekir. Bunda borcu ne şekilde ödeyeceğiniz bilgisi yer alır. Bunu imzalarsanız ve uymazsanız şartlara o zaman böyle bir ihtimal belirir. Eğer herhangi bir taahhütname imzalamazsanız asla hapis durumu olmaz. Kredi yada kredi kartı borcundan dolayı hapis cezası var mı konusuna detaylı bir anlatım yaptığımızı düşünüyorum. Eğer tam anlatamadığım noktalar var ise lütfen yorum kısmından sorularınızı iletmeye çekinmeyin.

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir