1. Ana Sayfa
  2. Bilgi

Ölümsüzlük İksirini İçen Canlı: Tardigrad (Su Ayısı)

Ölümsüzlük İksirini İçen Canlı: Tardigrad (Su Ayısı)
0

Herhangi bir insanın ya da canlının yaşayamayacağı koşullara dayanıklılık gösterebilen varlık: TARDİGRADA

Latince tardus: yavaş ve gradi: adımlamak kelimelerinden oluşan Tardigrad’lar suda yaşayan, mikroskobik boyutlarda, silindir şeklini andıran,8 bacaklı bir canlı türüdür. Suda yaşaması ve bacaklı olmasından dolayı ayı şeklini andıran canlının Türkçe’ deki ismi ise Su Ayısı!

Birçok canlının hayatta kalamayacağı koşullara adaptasyon sağlamış bir canlı türü olan Tardigrada, – 273 °C’ye yakın sıcaklıklarda yaşayabilirken, çoğu hayvanın dayanabileceği radyasyondan 1.000 kat daha fazla radyasyona direnç gösterebiliyor.

Himalaya’ lardan(+6000 metre) derin denizlere (-4000 metre), ekvatordan kutuplara kadar her yerde bu türlere rastlamak mümkündür.

10 gün boyunca uzayda kalan Tardigrad’ların dünya’ya geri getirildiklerinde canlı kaldığı görülmüş.

Tardigrad’ların doğduğu andan itibaren hücre sayıları ise hiç değişmiyor. Bu türler, aşırı derecede düşük basınçta (vakum ortamında) da canlı kalabiliyor. Benzer şekilde atmosferik basıncın 1200 katı kadar yüksek basınçlarda da canlılığını kaybetmiyor. Ayrıca tardigrad’lar, su canlıları olmasına rağmen mutlak kuru bir ortamda 10 yıl boyunca da hayatta kalabilmektedir.

İşin sırrı ise bu koşullarda, Tardigrad’lar aktif olarak hayatta kalmıyorlar. Sadece Cryptobiosis adı verilen yarı-ölü evreye geçiyorlar. Kış uykusuna benzer bu evrede, metabolizma hızı neredeyse sıfırlanıyor.

Belki de bu canlı geleceğe yönelik önemli bir teknolojinin habercisi olabilir. Kim bilir…

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap