1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Prostat Kanseri Nedir, Tedavisi ve Sağkalım Süresi

Prostat Kanseri Nedir, Tedavisi ve Sağkalım Süresi
0

Prostat Kanseri Nedir, Tedavisi ve Sağkalım Süresi

Prostat kanseri, prostat organında ortaya çıkan kötü huylu, metastaz özelliği olan tümörlere verilen isimdir. Prostat kanserinin tedavisi genellikle kolaydır, erken teşhis edilen hastaların neredeyse tamamı iyileşmektedir. Örneğin 1 ve 2. Evrede 5 yıllık yaşam süresi %100’dür. Gelişmiş ülkelerde prostat kanseri önemli bir sorun olmaktan çıkmıştır. Zira prostat kanseri, en sık görülen kanser türüdür, yüzde 11-12 hayat boyu görülme ihtimali vardır.

 

Prostat Kanseri Sağkalım Süresi

Erken evre dediğimiz 1 ve 2.evrede sağkalım süresi beş yıl için yüzde 100’dür. Hastaların genellikle yüzde 98-99’u tamamen iyileşip kurtulur. Üçüncü evrede yine yüksek bir sağkalım süresi vardır, yüzde 95 oranında sağkalım oranına sahibiz. Dördüncü evre ise en kritik olanı, fakat yine de metastaz yaptığı organ kemikler olduğu için uzun yaşam şansı sunar. Dördüncü evre prostat kanserinde ortalama üç yıl ömür beklenir, bu çoğu kanserin dördüncü evresinde beklenen süreden çok daha fazladır. Yine hastaların üçte biri beş yıl yaşayabilmektedir. Ayrıca dördüncü evre hariç tüm evrelerde tamamen iyileşme şansı vardır.

 

 

1 ve 2.evre beş yıl sağkalım: %100

Evre 3 beş yıl sağkalım: %95

Evre 4 beş yıl sağkalım: %30

 

Prostat Kanseri Tedavisi

  • Cerrahi
  • Radyoterapi
  • Hormon Tedavisi

 

Prostat Kanserinden Korunmak Mümkün müdür?

Maalesef, prostat kanserine neyin yol açtığını bilmiyoruz, örneğin akciğer kanserinden genellikle sigara sorumludur, sigara içmezseniz muhtemelen akciğer kanseri olmazsınız. Fakat prostat kanserinden korunabileceğimiz hiçbir önlem yok. Fakat erken teşhis edildiğinde tedavisi çok basit olduğundan, erken teşhis sağlayabileceğimiz yöntemler mevcuttur.

 

Rektal Tuşa Muayenesi

Parmağınızla poponuzun içini muayenede edebilirsiniz, sertlik ve şişlik hissedersiniz bir doktora görünebilirsiniz. Rektal tuşa muayenesi aynı meme kanserinde elle muayene gibidir. Sizi yüzde yüz korumasa da ciddi oranda erken teşhis şansı yakalarsınız, 50 yaşını geçenlerin 6 ayda bir kendi kendilerine bu muayeneyi yapması bekleniyor. Muayene birkaç saniye sürüyor.

 

PSA Testi

PSA testi, 50 yaşından sonra düzenli olarak bir iki yılda bir yaptırılması gereken bir testtir. Koldan alınan bir kan aracılığıyla kandaki PSA değerlerine bakılır. PSA sonucu anormal bir durum yoksa genellikle 0 civarlarındadır. Eğer sonuç 3.1 ile 4 arası gelirse %26 prostat kanseri olma ihtimaliniz var demektir, yani test sonucu böyle gelen 4 kişiden birinde prostat kanserine rastlanıyor. Prostat kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi şansı çok yüksek olduğundan düzenli PSA yaptırmak şarttır. Genellikle 50 yaşında başlanması tavsiye edilse de, 40 yaşında başlamak, olası riskleri azaltmak adına önemli olabilir. Eğer ailenizde prostat kanseri öyküsü varsa ve özellikle genç yaşlarda çok görülüyorsa, bu durumda 25’ten itibaren başlamakta yarar var.

 

İleri Evre Prostat Kanseri

İleri evre prostat kanseri denildiğinde 4.evre kastedilmektedir. Bu evredeki prostat kanseri iyileştirilemese de ortalama 3 yıl yaşam süresi sunulabilmektedir hastalara. Bazı hastalar 4.evre prostat kanseriyle yıllarca yaşayabilmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir