Kredi ile araç sahibi olanların akıllarına gelen taşıt kredisi ödenmezse ne olur ve süreç nasıl işler, bugünkü yazımızda detaylı olarak inceleyeceğiz. Önce sürecin ilk aşamasına bakalım. Siz kredi ile araç aldığınız zaman banka bu araca rehin koyar. Rehin ruhsata konulur. Bu durum bankanın aracı kullanabilmesi anlamına gelmemektedir. Sadece siz aracı satamazsınız fakat kullanıcısı siz olabilirsiniz. Satış dışında yine tüm söz size aittir.
Haber İçeriği
Araç Kredisine Konulan Rehin Nedir?
Şimdi isterseniz taşıt kredisi için konulan rehin nedir ve tam olarak neleri kapsar ona bakalım. Banka size bir araç için kredi çekmek istediğiniz zaman istediğiniz tutar gelirinizle orantılı ise ve taksitleri ödeyebilecek durumdaysanız kredi verir. Fakat alacağını garantiye almak için araca rehin koyar. Bu rehin araç kredisi ödenmezse bankanın borç için alması gereken tutarı garantiye alır. Peki rehinli araca haciz gelir mi? Evet gelir fakat durduk yere gelmez. Rehinli araca ne şekilde haciz gelebileceğini yazımızın ilerleyen kısımlarında detaylı olarak anlatacağız. Şimdilik bilmemiz gereken borcumuzu düzenli ödediğimiz sürece bankanın rehin şartını kullanma hakkı yoktur.
Az önce de belirttiğimiz gibi banka kafasına estiği şekilde bu rehin durumunu kullanamaz. Zaten kullanma gereği de duymaz. Eğer siz taşıt kredisinin taksitlerini düzenli olarak ödüyorsanız banka için hiç bir sorun yoktur. Fakat belli bir süre ödenmezse (detayları yazacağız alt kısımda) o zaman rehinli araca yakalama kararı çıkartılır.
Taşıt Kredisi Ödenmezse Ne Olur?
2023 Taşıt Kredimi Ödeyemiyorum Süreç Nasıl İşler?
Artık araç kredimi ödeyemiyorum süreç ne şekilde ilerler meselesine gelelim. İlk olarak ödeme gününüz geçtikten bir kaç gün sonra bankadan hatırlatma amaçlı arama, sms veya mail alırsınız. Bu sadece size borcunuzun gününün geçtiğini hatırlatmak için yapılır. Siz taşıt kredisi taksidini yine yatırmazsanız 10 gün sonra bir daha arama veya diğer iletişim kanallarıyla bilgilendirilirsiniz. Taksidi ödemez ve diğer taksit süreci geldiği zaman artık bankadan direk aranırsınız ve borcu ödemeniz istenir. Bu aramalar hatırlatma amaçlı değildir artık direk tahsilat amaçlıdır. Çünkü banka artık bilir ki size hatırlatma yaptı ve siz ödemiyorsunuz. Artık borcu unutan değil ödemeyen konumundasınızdır.
İkinci ayda aramalar daha da sıklaşır ve artık üçüncü aya da borcu ödemeden girdiyseniz haftada bir kaç sefer aranmaya başlarsınız. Bu noktadan sonra araç kredisini ödeyemeyenler için psikolojik olarak zorlu bir süreç başlar. Bankanın sizi araması 3. ayda artık son bulur. 3. ay dolmadan önceki son günlerde günde bir kaç sefer dahi aranırsınız. Fakat 3 ay bitince size noter vasıtasıyla ihtarname çekerler. Bu ihtarname artık borç taksidini ödeyerek durumu tekrar normale döndürmenin mümkün olmadığı bir noktadır. Banka artık sizden borcun tümünü kapatmanızı ister. Hatta gelen ihtarname ücreti dahi size aittir. Size ortalama bir hafta on gün kadar bir süre verilir. Bu sürenin ardından yine ödeme yapmazsanız banka artık dosyanızı bir hukuk bürosuna veya avukata verir.
Kredisi Ödenmeyen Araçlar Ne Olur 2023?
Dosyanız artık avukata verildiyse muhatabınız banka değildir artık direk hukuk bürosu yada avukattır. Bu noktada kredisi ödenmeyen araçlar hakkında neler oluyor onu inceleyelim. Avukat sizi arar ve borcu ödemenizi ister. Borcunuz artık bankaya olan tüm borç ve yasal faizleri, buna ek olarak da avukat ücretidir. Avukat hemen araçla ilgili yasal işlem başlatmaz. Size belli süreler verir. Bu süreler dolduğunda artık sizin bu borcu ödemeyeceğinize kanaat getirirse bankanın araç üzerindeki rehin hakkını kullanır. Bunu kullanmadan önce genellikle size bilgi verir. Ardından borç yine ödenmemişse rehin hakkını kullanır ve araç sizden alınıp satışa konulur. Satış sonrası ödenmeyen taşıt kredisi borcu ve avukat dahil diğer masraflar bu paradan kesilir. Kalan tutar size iade edilir.
Bu şekilde araçlar piyasada mevcuttur. Bir şekilde rehin kararı çıkmıştır fakat araç sahibi taşıtı kaçırabilmektedir. Böyle bir duruma gelenler yasal olmamasına rağmen rehinli araç satışı yapmaktadır. Bunlar hile hurda ile yapılan ve yasa dışı satışlardır. Hakkında rehin kararı olan aracı satmak kadar almakta suçtur. Çoğu kişi bu rehin kararını bilmeden alım yapmaktadır. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız yakalamalı araç ihbarı yapmanız birilerinin dolandırılmasını engelleyecektir. Bugün taşıt kredisi ödenmezse ne olur meselesini inceledik. Konu ile ilgili tecrübeniz varsa yazının alt kısmından bizlerle ve diğer ziyaretçilerimizle görüşlerinizi paylaşırsanız seviniriz.