Haber İçeriği
Tavuk Çiftliği Açarak Para Kazanmak
Günümüzde birçok girişimci getirisi yüksek olan bir iş kurmak içim arayış içerisindedir. En çok tüketilen besinler sıralamasında tavuk eti ve yumurta şüphesiz ki ilk sırada yer alır. Bu nedenle de girişimciler özellikle organik tavuk ve yumurtaya ilginin arttığı bu dönemde tavuk çiftliği kurmak için sıraya girmiş durumda. Ve bu kişiler için tavuk çiftliği açarak para kazanmak nasıl olur merak konusu. Hem yumurta alarak hem de tavuk yetiştirerek çift yönlü kazanç elde etme imkanı sunan tavuk yetiştiriciliğinden para kazanmak için yapılması gerekenleri aşağıda listeledik.
- Tavuk yetiştiriciliğine başlamak için öncelikle uygun bir ortam sağlamak gerekir. özelikle son zamanlarda tüketici tarafında tercih edilen gezen tavuk yumurtası üretimi yapmak için geniş bir arazi ortamı gerekir. Bunun için devlet destekli krediler mevcuttur.
- Hem yumurta almaya hem de üretime elverişli tavuk seçmelisiniz. Bu karınızı daha da arttıracaktır.
- Gezen tavuk çiftliği açmak hem karlı bir iş olması hem de müşteri potansiyelinin fazla olması nedeniyle mantıklı bir iştir. Aynı zamanda tavukları çoğaltma imkanı sunarak üretim masrafını da azaltır.
- Tavukların düzenli olarak yemi ve suyu verilmelidir. Aynı zamanda hastalık bulaşmaması için düzenli olarak veteriner kontrolünden geçirilmelidir.
- Kendinize ait bir araziniz varsa arazi masrafı olmadan daha az maliyetle tavuk yetiştirebilirsiniz. Ancak bu işe başladığınız alan ne kadar büyük olursa o kadar fazla tavuk yetiştirirsiniz ve karınızda o derece fazla olur.
Tavuk Çiftliği Kurma Maliyeti
Tavuk çiftliği kurmak isteyen girişimcilerin en çok merak ettiği konu tavuk çiftliği kurma maliyeti ne kadar olduğudur. Bu işin maliyeti beklentilerinize göre ve ilk etapta ne kadar büyük adımlar atacağınıza bağlıdır. Bu işe 100 tavuk ile girebileceğiniz gibi 1000 tavuk ile de girebilirsiniz. Buna bağlı olarak ihtiyacınız olan alanda büyük olacaktır ve maliyet o derece artacaktır. İlk etapta gereken maliyetin dışında giderleri, vergileri, elektrik harcamalarını, yem masraflarını da hesaba katmalısınız. Bunların yanında sonrası için tavukların hastalık ve ölüm gibi durumlarını da göz önünde bulundurarak bütçenizi ona göre belirlemelisiniz.
Tavuk yetiştiriciliğinde ilk yıl tecrübe kazanarak geçer ve çok fazla kar beklenemez. Ancak zamanla çiftlikte kurulan sistem oturur ve eğer doğru işliyorsa maliyet zamanla düşer. Çiftlik kurulurken ne tür masraflar çıkabileceğini şu şekilde listeleyebiliriz;
- Kümesin aylık elektrik masrafları.
- Kümes kurulum masrafları.
- Yem masrafları.
- Yumurtanın dağıtılması için kullanılan nakliye masrafları.
- Tavukların düzenli kontrolden geçirildiğini düşünürsek; veteriner masrafları
- Kuracağınız tesisin iç masrafları ve bekçilik masrafları.
- Gelir vergisi.
- Ve beklenmeyen giderler.
Tavuk Çiftliği Kar Marjı
Tavuk çiftliğinin getirdiği kar, tamamen kapasite ile ilgilidir. Yüksek kapasiteli tavuk çiftliklerinin getirisi daha yüksektir. Eğer sermayeniz yeterliyse yüksek kapasitede bir tavuk çiftliği kurmak getiri açısından daha mantıklı olacaktır. Tüm bu bilgiler doğrultusunda tavuk çiftliği kar marjı ile ilgili tüm bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Tavuk çiftliklerinde işletme maliyeti %50-%80 arasında değişmektedir. Arazinin size ait olup olmaması, iklim koşulları, personel giderleri kar marjını en çok etkileyen etkenlerdendir. En kötü ihtimalde bile 1000 tavuktan oluşan bir çiftlikte yapılan masraf 1 yılda çıkmaktadır. Sonraki yıllarda ise kar elde edilebilmektedir. Kar elde etmeye başlayabilmek için öncelikle iyi reklam yapmak gerekir. Özellikle ilk etapta bulacağınız müşteriye göre kazancınız da artacaktır. Kendinize ait arazinizin olması ve yetiştirdiğiniz tavuk cinsine göre de kar marjı değişebilmektedir.
Tavuk Çiftliği Açmak İçin Gerekli belgeler
Tüm işletmelerde olduğu gibi tavuk çiftliği kurulumunun yapılabilmesi içinde yetkili mercilerden izin alınması gerekmektedir. İş yeri açacağınızı belediyeye bildirmek, esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Daah sonra ruhsat için sizden bazi belgeler istenecektir. Tavuk çiftliği açmak için gerekli belgeler şu şekildedir;
- Başvuru formu
- İşletmeyi açacak kişinin Nüfüs cüzdanı
- Arazi işletme sahibinin ise tabu bilgileri, kira ise kira sözleşmesi
- İşletmenin çevreye zararlı olmadığını belirten belge
- İtfaiyeden alınan, yangına karşı önlemlerin alındığının belirten belge
- Yapının kullanılabilir olduğuna dair belge
- İmza sirküleri
- İşletme sahibinin SGK kaydı
- 50 den fazla kişinin çalıştığı işletmeler için işletme belgesi
- Tehlikeli maddeler zorunlu sorumluluk sigortası
- Tesisin bulunduğu araziye ait imar durum belgesi
- Kapasite raporu
- İş akış şeması ve açıklama raporu
- Şebeke suyu bulunmayan yerler için içme suyu temini için gereken belge
- Çevre kirliliğini önleyecek tedbirlerin alındığına dair rapor
- Yol izin belgesi
- Ruhsat ücreti
Tavuk Çiftliği Açmak İçin Devlet Desteği
Devlet tavuk çiftliği kurmak isteyen girişimcilere maliyet üzerinden %70’ e varan destek sunmaktadır. Damızlık veya yumurta tavukçuluğu yapmak isteyenlere Cumhurbaşkanlığı kararı ile 10.000.000 TL’ye kadar çok düşük faizli krediler verilmektedir. Kadın girişimciler ve 40 yaş altı genç girişimcilere ise tavuk çiftliği açmak için devlet desteği uygulamalarında özel bir ayrıcalık getirilmiştir ve %10 ekstra faiz indirim desteği sağlanmıştır.
KOSGEB hayvancılık ve çiftçilik adına hemen hemen tüm faaliyetleri desteklemektedir. Bu kapsamda tavukçuluk alanında da girişimciler desteklenmektedir. Ayrıca ürettiği yumurtaların ticaretini yapmak isteyenlere KOSGEB 60.000 TL kadar hibe desteği vermektedir.
Ziraat bankası 2020 yılında tavukçuluğu iki kısıma ayırmıştır. Yumurta tavukçuluğu ve damızlık olarak ayrılan bu iki kısım için verilen krediler de farklılık göstermektedir. Ayrıca uygulanan faiz indirimlerinde kadın girişimci ve genç girişimci destekleri de eklenmiştir. Çiftçi kayıt sistemi ve işletme tescil belgesi olması halinde, kuracağınız çiftliğin ihtiyaçları için ziraat bankası düşük faizli kredi imkanı sunar. Kredi kapsamında olan bu ihtiyaçlar şu şekildedir;
- Kümes yapımı ve tadilatı
- Gübre işleme tesisi yapımı ve tadilatı
- Bio güvenlik önlemleri
- Yenilenebilir enerji ihtiyacını karşılamak için yapılacak harcamalar
- Tesis için alınacak aletler
Gibi ihtiyaçlar için ziraat bankasından kredi talebinde bulunabilirsiniz.
Tavuk Çiftliği Kredisi Hibe Şartları
Ziraat bankası tavuk çiftliği kurmak isteyenlere faizsiz veya düşük faizli kredi vermektedir. Siz de bu krediden yararlanarak tavuk çiftliği kurabilirsiniz. Sermayesi olmayan ancak hayvansılık yapmak isteyen girişimcilere verilen tavuk çiftliği kredisi hibe şartları nelerdir yazımızın devamında… 18-65 yaş arası her Türk vatandaşı hibe teşviklerinden yararlanabilmektedir.
- Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı bulunmak.
- Hayvancılık kayıt sistemine kayıt olmak
- 3 yıl hayvancılık ile uğraştığını belgelemek veya tarım ile ilgili bir yüksekokul mezunu olmak
- Diğer özel şartları sağlamak
Tavuk çiftliği hibe şartları;
- Etlik piliç yetiştiriciliğinde 10.000 adet
- Yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 5.000 adet
- Hindi, kaz, ördek, bıldırcın yetiştiriciliğinde 2.500 adet
- Deve kuşu yetiştiriciliğinde 50 adet
Yukarıdaki kapasitenin üzerinde üretim yapılması şartı ile hibe alınmaktadır. Son olarak KOSGEB ile ilgili bir bilgi verecek olursak; KOSGEB canlı hayvan alımları için kredi vermemektedir. KOSGEB sadece iş kurmak isteyenlere elet ve edevat alımında destek vermektedir.
Genel olarak ele alındığında özellikle de köyde ya da boş büyük arazileri değerlendirerek alan yaratan kişilerin tavuk çiftliği açarak para kazanma eylemleri olumlu sonuç vermiştir. Ürün satışlarından gerçekleştirilen kar marjı da yine çiftçilerin bu noktada daha fazla avantaj yakaladığı bir durumdur.