Vakıf Bank’ tan alınan ve kullanımının üzerinden 10 yıl (mali zaman aşımı süresi) geçmemiş olan kredilerin masrafları, tüketiciyi koruma kanunu kapsamında yapılan düzenlemeler sayesinde bankalardan geri alınabilir hale gelmiştir. Bazı bankalar bu masrafların iadesi sırasında herhangi bir direnç sergilemezken bazı bankalar da bu paraların geri iadesini istememektedirler.
Vakıfbank’ tan kullanılmış kredilerin dosya masraflarının iadesi için öncelikle yapılması gereken şey, Vakıfbank şubelerinden, mümkünse kredinin kullanıldığı şubeden dosya masraflarının gösterildiği dokümanların istenmesidir. Bilgilendirilme hakkı çerçevesinde istenen bu evrak için bile banka tarafından 100 TL gibi bir ücret talep edilebilmektedir. Buna çok takılmamak, masraf iadesi sırasında bu paranın da geri alınabileceğini bilmek gerekmektedir. Tüketici Hakem Heyetine iletilecek olan dosyaya, dosya masraflarının belgelendiği evrak için alınan ücretin dekontu da eklenirse bu para da geriye alınabilecektir.
Vakıf Bank Dosya Masrafı Geri Alma
Tüketici heyetlerine başvurmak için oluşturulan dosyada, internetten ulaşılabilinen ya da heyetlerden de elde edilebilen dosya masrafı iadesi dilekçesi ve bankadan alınmış olan dosya masrafının belgelendiği evrakların bulunması gerekmektedir.
Bankadan alınan ve kredi için bankaya ödenmiş olan dosya masraflarının gösterildiği evrakla birlikte Tüketici Hakem Heyetlerine başvurulabilir. 3 bin TL’ nin üzerinde olan dosya masraflarının iadesi için Tüketici Mahkemelerine, ikamet edilen bölgede Tüketici Mahkemesi bulunmuyor ise de Asliye Hukuk Mahkemesine başvurulmalıdır.
Hakem Heyeti dosyayı değerlendirdikten sonra Vakıfbank’ tan dosya masrafı adıyla alınan ücretlerin haklılığını savunmak adına görevliler çağırılır. Savunma sonunda sonuç, çoğunlukla tüketicilerin lehine olmaktadır.
Sonuçlar, heyetin ve mahkemenin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Dosya masrafı iadesi için tüketicilerin bu kurumların kapısını sıkça çalması bu sürenin 2-3 aya kadar uzamasına neden olabilmektedir.