Ülkemizin genel problemlerinden birisi de kimliğe geç yazılmaktır. Doğduğu günden sonra kimliği bir hayli geç çıkartılan insanlarımız bu problemle hayat boyu mücadele veriyor ve bazı haklardan da mahrum kalabiliyor. Bu nedenle yaş büyütme davası açma yoluna giden insanlarımız, bazı prosedürleri bilmiyor. Peki yaş büyütmek için nasıl dava açmalıyız, hangi şartları sağlamalıyız?
Yaş Büyütme Davasını Nasıl Açarız?
Yaş büyütme davasını açmadan önce, davanın hangi yerlere başvurularak açılabileceğinin altını çizmemizde fayda olacaktır. Yaş büyütme davalarına bakan üst kurum, Asliye Hukuk Mahkemesidir. Mahkeme sırasında değerlendirme Cumhuriyet savcısı,nüfus baş memuru veya normal nüfus memuru huzurunda yapılarak bir karara bağlanmaktadır. Aynı zamanda kişi, yaş davasını sadece bir kereye mahsus açabilmektedir. Yaş davasını açacak olan şahıs, hayatının her alanında bu davayı açma hakkında da sahiptir.
Yaş Büyütme Davası Açabilmek İçin Gerekli Şartlar
- Dış görünüşünüzün, kesinlikle inkar ettiğiniz yaşla aynı potansiyele sahip olmaması gerekiyor. Örneğin kimlikteki yaşınız 40 ise ve siz gerçekten 40 yaşında bir görünüme sahipseniz davayı açmak kolay olmayacaktır.
- Hayatınızın her alanında, daha önceden bir yaş düzeltme davası açmamış olmanız gerekiyor.
- Büyütmeyi hedeflediğinizin yaşta, herhangi bir kardeşinizin olmaması gerekiyor.
- Yaş büyütme davası açacaksanız, kesinlikle Hastane veya Doğum Evi gibi alanlarda dünyaya gelmemiş olmanız gerekiyor. Bunun sebebi dedoğumla alakalı olan belgelerin kesinliğinin sağlanmasıdır.
Bu şartlar, yaş büyütme davası açılırken kesinlikle aranmaktadır. Ayrıca davayı kendiniz açacaksanız 18 yaşından büyük ve reşit olmanız gerekiyor. Eğer reşit değilseniz veliniz veya vasiniz sizin yerinize davayı açabilir.
Dava Sırasında Uygulanan Usul İşlemler
- Davayı açan kişinin nüfus kayıtları getirilir. Aynı yaşta bir kardeşi olup olmadığına bakılır, ana babanın evlenme tarihi detaylıca araştırılır.
- Yaş büyültme, yaş düzeltme veya yaş küçültme davasını açan şahıs, duruşma sırasında hazır olarak bulundurulur. Dış görünüş detaylıca incelenir ve kişinin kemik yaşının ortaya çıkabilmesi için, tam teşekküllü bir hastaneye sevki gerçekleştirilir.
- Yaş düzeltme, kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Bu nedenle dava genel bir vekaletname ile açılamaz. Dava sırasında avukatınız varsa, avukatınızı mutlaka özel yetki ile görevlendirmelisiniz.
Dava sırasında mahkeme Adli Tıp Kurumundan kemik yaşınızın ortaya çıktığı raporları isteyebilir, aynı zamanda tanık dinlenmesi yoluna gidebilir.
Yaş büyütme gibi davalar genellikle 2-3 ay arasında bir süreye bağlıdır. Bu süre, mahkemenin kemik yaşı raporu istemesiyle Adli Tıp Kurumu tarafından yaklaşık 6-7 aya, hatta bir yıla kadar uzatılabilmektedir.
Dava açtığınız taktirde mahkeme masraflarınız yaklaşık 1000 – 2000 TL arasında değişiklik gösterecektir. Bu fiyat aralığı, sizin mahkemeye sunduğunuz dilekçenin içerisindeki delillerle farklılık gösterebilmektedir. Ayrıca bu fiyata avukat masrafları dahil değildir. Avukat masrafınız, sizinle avukatınız arasındaki sözleşmeye göre belirlenmektedir.