Yeşil Kart, sosyal güvencesi olmayan vatandaşların durumunu gösteren belgedir. Vatandaşlar, yeşil karta sahip olmak için başvuru yapmak zorundadır. Yeşil karta ihtiyacı olduğunu düşünülen vatandaşlar bu belgeye hak kazanarak çeşitli ayrıcalık ve yardımlardan yararlanabilirler. Yeşil Kart Nedir? Yeşil Kart Nasıl Çıkarılır? Adlı yazımızda, yeşil kartın ne anlam ifade ettiği, kişilerin nelerden yararlanabildiği ve yeşil kartın nasıl çıkarıldığı hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır.
Haber İçeriği
Yeşil Kart Ne İşe Yarar?
Türkiye’de yaşamını sürdüren ve iş hayatında yer alan vatandaşların büyük bir kısmı çalıştıkları kurumun sosyal güvencesi altında çeşitli imkanlardan yararlanabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde yer alan SSK ve Bağ-Kur adlı iki sağlık güvencesi bulunmaktadır. Çalışanlar bu yöntemlerle sağlık ve diğer konularda kendilerine güvence sağlamaktadır.
Yukarıda belirtilen sağlık güvencelerinden yoksun olan, sosyal güvencesi bulunmayan ve geçimini sağlayabilecek gelire sahip olmayan kişiler 3816 sayılı Kanun neticesinde yeşil karta sahip olurlar. Yeşil Kart, güvencesi bulunmayan ve maddi durumu yetersiz olan kişilerin ücretsiz bir şekilde sağlık güvencesine girmesini ve ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamaktadır.
Yeşil Kart Kimlere Verilir?
Yeşil kartın amacı, gelir seviyesi düşük olan ve sağlık güvencesi bulunmayan kişileri güvence altına almaktır. Bunlara ek olarak çeşitli şartları sağlayan kişiler de yeşil kart sahibi olabilmektedir. Yeşil Kart kimlere verilir;
- Hanenin aylık geliri ve sahip olunan mal varlığı incelendiğinde, toplam gelirin hane halkına bölünmesiyle birlikte asgari ücretin 1/3’ünden az olması gerekmektedir.
- 65 yaşını doldurmuş kişiler, 65 yaş maaşını almaya hak kazanır ve yeşil karta sahip olurlar.
- Engelli bireyler yeşil karttan yararlanabilmektedir. %40’ın üzerinde engeli bulunan kişiler engel durumunu ispatlayan sağlık raporu ile yeşil kart sahibi olabilmektedir.
Yeşil Kart Almak İçin Gereken Şartlar
Yeşil kart sahibi olmak için kişilerin gerekli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Yeşil kart almak için gerekli şartlar;
- Yeşil kart almak için 18 yaşından büyük olunması gereklidir. 18 yaşından küçük olan kişiler SGK tarafından ücretsiz tedavi görme hakkına zaten sahiptir.
- SGK ya da Genel Sağlık Sigortası kapsamında herhangi bir güvencesinin bulunmaması gereklidir.
- Aylık gelirinin çok düşük olması ve hane halkında kişi başı düşen ücretin asgari ücretin 1/3’ünden daha az olması gereklidir.
- Kira geliri ya da farklı alanlardan gelirinin olmaması gereklidir.
- Nakit paraya çevirebilecekleri arsa, gayrimenkul ya da araçlarının bulunmaması gereklidir.
- Emekli maaşına sahip olan kişiler yeşil kart talep edemezler.
- Başvuru yapan kişi ve ailenin gelir durumunu incelenmeden yeşil kart verilmez.
Yeşil Kart Nasıl Yapılır? Yeşil Kart Başvurusu
Yeşil Kart başvurusu e devlet üzerinden yapılmaktadır. Yeşil kart başvurusu yapmak isteyen kişiler aşağıdaki adımları takip edebilir;
- E Devlet resmi internet sitesini açınız.
- Kişisel bilgilerinizle sisteme giriş yapınız. E devlet şifreniz yok ise PTT şubelerinden alabilirsiniz. Var olan şifrenizi unuttu iseniz “Şifremi Unuttum” seçeneğini kullanarak kimliğiniz ile doğrulama yapabilir ve yeni şifrenize ulaşabilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra “E Hizmetler” bölümüne giriş yapınız. “Kurumlar” seçeneğine tıklayınız.
- Kurumlar sayfasından “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını” seçiniz.
- Açılan sayfadan “Gelir Testi Sonucu Sorgulama” bölümüne tıklanmalı ve gelir testi sonucu öğrenilmelidir. Başvuru durumu olumlu ise yeşil kart başvuru formunu doldurarak talebinizi iletebilirsiniz.
- Başvurunun ardından talep edilen belgeleri Sosyal Güvenlik Kurumu’nun il veya ilçe müdürlüklerine giderek teslim etmeniz gerekmektedir. Online başvurunuz en geç 15 içerisinde incelenerek sonuçlandırılır. Sonucu e devlet üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
Yeşil Kart Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
E devlet üzerinden yeşil kart başvurusu yapan kişiler aşağıda belirtilen evrakları Sosyal Güvenlik Kurumu’nun il ve ilçe müdürlüklerine teslim etmelidir. Çalışma ve gelir durumunuzun ispatı olan bu belgeler ile işleminiz önce araştırılacak daha sonra ise sonuçlandırılacaktır. Yeşil kart başvurusu için gerekli evraklar;
- Yeşil kart başvuru formu
- Yeşil kart başvurusunda bulunan kişilerin kimlik belgelerinin aslı ve fotokopisi
- Hane halkına ait diğer bireylerin kimlik belgelerinin fotokopileri
- Bağlı bulunduğunuz muhtardan onaylanmış muhtaçlık belgesi
- Hane halkına ait ikametgah kayıt belgesi
- Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından talep edilen gelir testi
- Hane halkındaki çocukların ve 18 yaşından küçük öğrencilerin öğrenci olduğunu gösteren belgeler
- Hane halkında engelli birey varsa durumunu belirten belge
- Kişilerin aylık durumunu ispatlayan gelir belgesi
- Oturulan evin kira sözleşmesi ve varsa tapu belgesi örnekleri
Yukarıda belirtilen belgeler yeşil kart başvurusu için gerekli görülmektedir. Bunlara ek olarak farklı belgeler istenebilir. E devlet üzerinden yaptığınız başvurudan sonra yukarıdaki belgeleri SGK il veya ilçe müdürlüklerine götürmeniz gerekmektedir.