Bireysel emeklilik iptali para iadesi günümüzde en çok merak edilen konuların başında geliyor. BES iptali para iadesi nasıl yapılır diye merak ediyorsanız buyrun içeriğimize.
Haber İçeriği
BES nedir?
Bireysel emeklilik sistemi, isteyen kişilerin bankalar üzerinden emekli olabilmelerini sağlayan bir sistemdir. Aynı sigorta primi öder gibi bankalara ya da BES poliçesi satan sigorta şirketlerine başvurarak ve aylık bir prim yatırarak bu sisteme dahil olabilirsiniz. Öğrenci dahi olsanız bu sisteme dahil olabilir ya da çocuklarınız için bile gelecek adına birikim yapmaya başlayabilirsiniz. Bu sistemdeki en büyük avantaj, yaptığınız sigorta primi ödemelerine devlet de ekstra katkı sağlıyor. Bu katkı ödediğiniz primin %25’i kadar devletin de ödeme yapması olarak tanımlanabilir.
Ancak yeni yasalar ile birlikte şirketinde maaş almaya devam eden ya da kamuda çalışan kişiler BES’e otomatik prim ödemesi yapmaya başladı. Bu noktada sisteme katılım zorunlu ancak çıkış hemen yapılabiliyor. Bu noktada da bireysel emeklilik iptali para iadesi ortaya çıkıyor.
Bireysel emeklilik iptali 2021 nasıl yapılır?
BES iptali için prim ödemesi yaptığınız bankayı aramak, SMS atmak, internet şubesi ya da mobil şubeden işlem yapmak yeterlidir. Bazı maaş bankaları bireysel emeklilik sistemi primini aynı günde iade edebilir.
Ziraat Bankası, İş Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Garanti, Akbank, Finansbank gibi bankalar en çok BES üyesi bulunan bankaların başında geliyor.
Bireysel Emeklilik iptalinde Para iadesi kaç günde yapılıyor?
Henüz sisteme yeni dahil olduysanız BES iptali yaptıktan sonra ortalama 3 ile 14 gün arasında prim maaş hesabınıza geri yatar. Bazı bankalar aynı gün içerisinde ya da 1 günde de iade işlemini gerçekleştirebilir. Bu tamamen bankalara kalmış bir durumdur. Arada kesinti olmaz, ancak bu sadece BES içerisine yeni katıldıysanız geçerlidir.
“Bireysel Emeklilik paramı çekmek istiyorum” diyorsanız…
Ev ya da araba almak istediniz ya da acil bir durum için paraya ihtiyacınız var. Bu durumda 10 yıldan önce iptal ettirirseniz birikimlerin tamamı üzerinden gelir vergisi kesilir ve bu oran %15’tir.
%25 devlet katkısı olduğu için %10 yine kar edersiniz. Eğer BES katılımcısı, 10 yıldan fazla ödeme yapmış ve emekliliği hak etmeden iptal ettirirse %10 kesinti yapılır. Bu durumda ödemeniz de ortalama 15 iş gününde hesabınıza yapılır.
BES devlet katkısı nasıl alınır?
BES için devlet katkısı olan %25’lik ödemeyi hesabınıza yansıtabilmeniz için en az 3 yıl sistemde kalmanız gerekmektedir.
Bireysel emeklilik iptali için dilekçe örneği var mı?
Dilekçe vermeden, direkt bankanızla görüşerek BES iptalini yapabilirsiniz.
Zorunlu bireysel emeklilik sistemi nedir?
Bu sistem 1 Ocak 2018’de devreye girmiştir. Çalışanların maaşlarının %3’ü sisteme aktarılır. Bu para sigorta şirketleri ya da bankalar üzerinde biriktirilir.
BES karlı mı?
Kısa vadede para biriktirmek için çok mantıklı bir sistem olarak görünmüyor. Ancak uzun vadede kenara sürekli attığınız bir para olacağı ve 3 yıldan sonra devlet %25 katkı yapacağı için gelecek adına karlı bir yatırım olarak düşünebilirsiniz.