1. Ana Sayfa
  2. Karlı İş Fikirleri

2023 Güncel: Solucan Gübresi Üretimi Para Kazandırır Mı? (Solucan Yetiştiriciliği)

2023 Güncel: Solucan Gübresi Üretimi Para Kazandırır Mı? (Solucan Yetiştiriciliği)
0

Solucan gübresi üretmek, son yıllarda en popüler girişimcilik fikirlerinden birisi olarak sıkça adından söz ettirmektedir. Bununla birlikte elbette bu işe başlayacak kişilerin aklındaki ilk soru gerçekten para kazandırıp kazandırmadığıdır. Solucan gübresi işi para kazandırmaktadır. Solucan gübresi üreticilerin aylık 9 bin TL civarında para kazandığı bilinmektedir.

Solucan Gübresi Nedir?

Solucan gübresi, solucanlardan elde edilen bir gübredir. Ekinlerin büyüme hızını arttırdığı, toprağın verimliliğin yükselttiği ve topraktaki zararlı bakterileri etkisizleştirdiği bilinmektedir. Bu sebeple solucan gübresine olan talep artmaktadır. Solucan gübresi üretiminde kullanılan solucan türü, Kırmızı Kaliforniya Solucanı olarak bilinmektedir. Kırmızı Kaliforniya Solucanı hem uygun fiyatlı bir türdür hem de yüksek verimlilik sunmaktadır.

Solucan Gübresi Ne İşe Yaramaktadır?

Solucan gübresinin faydaları şu şekilde listelenebilmektedir:

  • Ekinlerin büyüme ve gelişme hızını arttırmaktadır.
  • Mineraller toprağa geçtiği için toprağın verimliliği artmaktadır.
  • Bitkinin direncini arttırmaktadır.
  • Kimyasal madde içermemektedir.
  • Organik tarım imkanı sunmaktadır.
  • Ürünlerin lezzetinin korunmasına yardımcı olmaktadır.

Solucan Gübresi Üretimi Nasıl Yapılır?

Solucan gübresi üretimi yapmak için üretim tesisi kurmanız gerekmektedir. Doğrudan solucan gübresi bayiliği almak da tercih edilebilecek bir diğer yöntemdir. Bu durumda üretim tesisi kurmanız ve gübre üretmeniz gerekmemektedir. Yalnızca satış yapmanız talep edilmektedir. Üretim tesisi kurmak için ise öncelikle üretim tesisi kuracağınız araziyi bulmanız gerekmektedir. Diğer ihtiyaçlarınız ise elektrik, su ve Kırmızı Kaliforniya Solucanlarıdır. Başlangıçta aldığınız solucanların birkaç ay içerisinde 3 katına çıkacağını düşünerek alımlarınızı bu hesap doğrultusunda gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Ekipmanlarınızı tamamladıktan sonra üretime başlayabilirsiniz.

Solucan Gübresi İçin Gereken Sermaye Miktarı

Solucan gübresi üretim tesisi için gereken sermaye miktarı, kurmak istediğiniz tesisin büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. 300 metrekare civarında bir alan tesisiniz için yeterli olacaktır. Solucanların ise başlangıçta 100.000 bin adet civarında olması gerekmektedir. Başlangıçta ortalama 20 bin TL’lik bir sermaye yeterli olacaktır. Ancak solucanlarınız çoğaldıkça beslenmeleri için gereken mamalar da artacaktır. Büyük bir tesisin sonraki yıllar için gereken maliyeti 100 bin TL’yi bulabilmektedir. Elbette ki bu süreçte aynı oranda satışlarınızda da artış olacaktır.

Solucan Gübresi Üretimi Başlangıç

Solucan gübresi işinde başlangıç aşaması şu şekilde ilerlemektedir:

  • Öncelikle gerekli ekipmanlarınızın hazırlanmış olması gerekmektedir.
  • Alanınıza uygun sayıda solucanınız olmalıdır. Metrekare başına 10 bin solucan ideal bir tercih olacaktır.
  • Yeterli hazır mamanızın bulunması gerekmektedir. Solucanları çimen, ağaç yaprağı ve mısır artıkları gibi bitkisel atıkla beslemeniz gerekmektedir. Bu besinler gübre kalitenizi arttıracaktır.
  • Mama konusunda %80 nem oranını sabit tutmaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Genellikle hazır mama satıcıları sizin yerinize bu oranı ayarlamaktadır.
  • 100.000 adet solucandan 900 kg civarında gübre üretilmektedir.
  • Gübrenin satışını gerçekleştirmeden önce 3 ay kadar dinlendirmek gerekecektir. Bu süreçte gübreniz kuruyacağı için miktarı da azalmaktadır.
  • Gübreniz kuruduktan sonra satış işleminizi gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz.  Elinizde ortalama 300-400 kilogram arasında gübre kalacağı tahmin edilmektedir. Gübreler 3 yıl boyunca muhafaza edilebilmektedir. Bu durum hem alıcı için hem de satıcı için oldukça avantajlıdır.

Solucan Gübresi Nasıl Satılmaktadır?

Solucan gübresi satışı yapabileceğiniz müşteri portföyü şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Seracılar
  • Fide üreticileri
  • Peyzaj şirketleri
  • Meyve üreticileri
  • Sebze üreticileri
  • Organik tarım ile uğraşana çiftçiler

Solucan gübresi üretimi yaparken yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi solucanlar için mama almanız gerekecektir. Mama toptancıları da müşteri çevrenizden birisi olacaktır. Çünkü bu toptancıların pek çoğu gübre alışı garantisi vermektedir. Solucan gübresi satışını gerçekleştirebileceğiniz birçok aracı firma bulunmaktadır. Ancak bu firmalar yerine doğrudan müşterinizle irtibat kurmanız elde edeceğiniz gelir miktarını arttıracaktır. Ayrıca müşterinizin ürünlerinizden memnun kalması halinde uzun vadeli bir satış ilişkisi kurmanızı sağlayacaktır.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap