Türkiye İş Bankası A.Ş, 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün teşvikiyle kurulmuştur ve cumhuriyetimizin ilk ulusal bankası olma özelliğini taşımaktadır. Türkiye’de bireysel ve ticari bankacılık sektöründe var olan en büyük bütçeli özel bankadır. Ülkemizin birçok noktasında bulundurduğu şubesiyle yaklaşık 24 bin çalışana istihdam sağlamakta ve ülkemizin bankacılık anlayışına katkı sunmaktadır. İş Bankası sahibi kimdir sorusunun cevabı ise ortaklık yapısını açıklamakla daha net anlaşılacaktır.
Haber İçeriği
İş Bankası Sahibi Kimdir?
İş Bankası’nın en önemli özelliklerinden bir tanesi bizim için manevi hisselere sahip olmasıdır. İçerisindeki ortaklık yapısında “Atatürk Hisselerİ” bulunmaktadır. Diğer kısımlar ise İş Bankası Munzam Sandık Vakfı ve halka açık pay olarak dağılmaktadır.
İş Bankası’ndaki Atatürk Hisseleri oranı %28,09’dur. İş Bankası Munzam Sandık Vakfı ise %39,10 oranında bir hisseye sahiptir. Geriye kalan %32,81’lik hisse dilimi ise halka açık pay olarak hizmet görmektedir. Halka arz etme işlemi ile birlikte yerli ve yabancı yatırımcılar İş Bankası ortaklığına girmiş bulunmaktadır ve bugün Borsa İstanbul’da işlem gören bir banka halindedir.
İş Bankası Atatürk Hisseleri
İş Bankası Atatürk Hisseleri, atamızın vefatından sonra vasiyeti üzerine değerlendirilmiş ve yönlendirilmiştir. İş Bankası’nın %28,09’luk Atatürk Hisseleri, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından temsil edilmektedir. Bu hisselerden sağlanan temettü gelirleri ise yine Atatürk’ün vasiyetinin yerine getirilmesiyle birlikte Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na bırakılmıştır. Bu gelirler her dönem gerekli kurumlara ödenmektedir.
İş Bankası Hakkında Bilinmeyenler
Atatürk hisselerinin, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından temsil edilmesi birçok dönem boyunca tartışma konusu olmuş ve bazı iktidarların döneminde el konularak hazineye devredilmiştir. 14 Aralık 1953’te Demokrat Parti döneminde bu hisseler el konularak hazineye devredilmişti ancak itirazda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi bu itirazdan haklı göründü ve tekrar hissesine kavuştu. Daha sonra 12 Eylül Darbe sürecinde tüm partilerin kapatılmasıyla hisselere el konulup hazineye aktarılmıştı. Ancak günümüzde İş Bankası Atatürk Hisseleri, Cumhuriyet Halk Partisi’nin çatısı altında bulunmaktadır.
Cumhuriyetimizin ilk ulusal bankası olma kararı Atatürk tarafından desteklenmiş ve bu karar İzmir İktisat Kongresi’nin amaç ve hedefleri doğrultusunda hayata geçirilmiştir. “Vatanı kurtaracak ve yükseltecek tedbirlerin başında olarak halkın doğrudan itibar ve itimadından doğup meydana gelen tam manasıyla modern ve milli bir banka kurulması…” sözleri Mustafa Kemal’in milli kalkınmaya destek sunacak bir banka söylemini ortaya çıkarmaktadır.