Özellikle öğrenci gibi henüz finansal geçmişi olmayan veya başka bir şekilde kira kontratı alamayan konut kiralayıcıları, kefil karşılığı konut kiralayabilir.Ancak birine kefil olmadan önce,bazı önemli ayrıntıları dikkate almanız gerekir.
Haber İçeriği
Kira Sözleşmesi Kefili Nedir?
Kefil, sizinle sözleşmeyi imzalayan ve ödemeleri yerine getirememeniz durumunda, finansal kiralama yükümlülüklerinizi sözleşme kapsamında yerine getirmesi gereken kişidir. Tipik olarak, kefil aslında daireyi sizinle birlikte işgal etmez , ancak kirayı ve dairede meydana gelen hasarları ödemek için aynı yasal gerekliliklere tabidir. Kira ödemesini zamanında yapmazsanız, ev sahibi kefil olanı para ödemeye zorlamak için yasal yollara başvurabilir.
Kefil Olarak Kira Kontratını Kim İmzalar?
Genelde bu kişiler kiracının aile bireyleri ya da yakınları olur.Aile bireyleri sağlam bir finansal konumda olduğunu ve bu role hizmet etmeyi kabul ettiği varsayımıyla kefil olarak hareket eder. Evi kiralamak isteyen kişiler için ev sahiplerinin kefil isteme durumu çoğunlukla ,kredi notu ve finansal geçmişi bozuk olduğu durumlarda gerçekleşir. Bu tür durumlar da ev sahipleri ödemeleri garantiye almak için bir kefil isteyebilir. Örneğin, donanımlı işçi arayan bir şirket, özellikle de rekabetçi pazarlarda, işçinin dairesine kefil olmayı kabul edebilir.
Bazı devlet kurumları, bir şekilde kira sözleşmesine hak kazanamayan düşük gelirli aileler için kefil olabilir. Sosyal yardımlaşma dernekleri veya diğer kar amacı gütmeyen kuruluşlar bazen göçmen veya düşük gelirli aileler için kefil olabilir.
Eş Kefil Olabilir Mi?
Sözleşmeyi ortak imzalayan eşler aylık kira bedellerinin ödenmesinde eşit sorumluluğa sahipken, kefil ödemeyi ancak ana imzalayan kişi kira ödemesini yapamadığında sorumludur. Ortak imzalayan kişiler kira sözleşmelerinde kira ödemeleri yapma konusunda eşit sorumluluk sahibi olarak listelenirken, kefil ikincil bir kaynak olarak listelenmiştir.
Bir eş-imzalayan, kefile göre biraz daha yüksek risk altındadır, çünkü ev sahibinin imzalayan eş’ten ödeme almasına izin verilir. Öte yandan kefil normalde asıl konut sahibinden ödeme almak için yasal yöntemler kullanana kadar sorumlu değildir. Kefilin, ana imzalayan müsade etmedikçe kiralanan konuta girme hakkı yoktur.
Bu tür bir sözleşme hükümleri, ortak bir imzalayan kişiden ziyade genellikle bir kefilin klasik tanımına daha yakın olan hakları ve sorumlulukları açıkça tanımlamaktadır. Örneğin, “ortak imzalayan / kefil” olarak imzalamak, ikincil bireysel hakların daireyi işgal etmesine izin vermez.
Birinden Kefil Olarak Hizmet Etmesini Nasıl İstenmelidir?
Bir kefile neden ihtiyaç duyduğunuz konusunda doğrudan ve kesin bilgi vermeniz gerekir. Kefil olarak imzalayacak bir kişi yoksa, bir apartman kontratı almaya hak kazanamazsınız. Potansiyel kefiliniz ayrıca aşağıdakiler dahil olmak üzere nelere dahil olabileceği konusunda bilgilendirilmelidir:
- Kirayı ödeyemediğiniz durumlarda , ödeme taslaklarını veya kira ödemesi yapabildiklerini finansal bir şekilde kanıtlaması gerekir.
- Mali durumlarını doğrulamak için mal sahibi tarafından yapılan bir kredi kontrolü.
- Kirayı ödeyeceğiniz yasal bir taahhüt, bu taahhüdü doğrulayan kira sözleşmesinin bir imzası.
- Geçmiş yasal veya finansal zorluklarla ilgili bilgi arayan bir geçmiş kontrolü.
Bir kira sözleşmesi için kefil olarak hizmet etmenin küçük bir şey olmadığını ve bunun önemli bir yasal sorumluluk gerektirdiğini unutmayın. Birisinin bu riski üstlenmesi konusunda tereddütlü olup olmadığını anlamalısınız. Ülkemizde çok yaygın olmasa da,reddedilme ile karşılaşırsanız size kefil olması için ilk önce aile bireylerine başvurun.
Kefil Kira Sözleşmesinin Bir Kopyasını Alır Mı?
Bu normalde bir zorunluluk değildir, ancak potansiyel bir kefilin bu rolde hizmet etmeyi kabul etmeden önce kira sözleşmenizi görmek isteyebilir. Bununla birlikte, ev sahipleri, zamanında borç ödemesi sorumluluğuna sahip olduğunuzu doğrulamak için,kefilin imzaladığı kira sözleşmesini inceleme hakkına sahiptir.
Ev Sahibi Kefilin Nerede Yaşayabileceğini Sınırlayabilir Mi?
Birçok ev sahibi kefilin yalnızca aynı şehir de veya belirli bir Büyükşehir bölgesinde yaşamasını isteyebilir. Bu, asıl konut sahibinin ödeme yapamaması durumunda ikincil ödemeyi aramayı kolaylaştırmak için yapılır. Unutmayın ki konut sahiplerinin, kefil kabul etme zorunluluğu yoktur ve kendilerini mali olarak korumak için istedikleri kısıtlamaları almakta serbesttirler.
Bazı ev sahipleri, kira sözleşmesinde kefil için bir imza çizgisi içeren basit bir ek madde koyar. Diğer durumlarda, kısa bir değişiklik veya ikincil bir sözleşme olabilir . Kefil genellikle, tüm kira sözleşmesinin tam bir kopyasını alır, çünkü tıpkı sizin ana kiracı olduğunuz gibi, kefil de sözleşmedeki koşullardan sorumlu olacaktır.
Bir Kefile İhtiyacım Var Mı?
Ülkemizde konut kiralaması için kefile pek başvurulmaz.Ancak ev sahibi, tipik olarak önce kendi finansal durumunuza ve geçmişinize dayanarak kiralama yapabilecek finansman gücünüzün olup olmadığına bakabilir. Eğer kirayı ödemek için yeterli bir gelirinizin olmadığını düşünürse, bir kefilin gerekli olduğunu size bildirirler. Bazı ev sahipleri kefil talep etmeyebilirler.Bu aranızdaki anlaşmaya bağlıdır.
Bir Kefil Bulamazsam Ne Olur?
Özellikle üniversite öğrencileri için , ilk önce ebeveynleri kefil olarak hizmet eder, ancak bu role hizmet edebilecek başka akrabalar, arkadaşlar veya kuruluşlar olabilir. Ancak, kefil olarak hizmet edecek herhangi bir nitelikli kişi bulamazsanız, kefil şartı koşmayan başka bir konut sahibine başvurmanız gerekecektir.
Kefil, Kira Kontratı Başladıktan Sonra Fikrini Değiştirirse Ne Olur?
Kira sözleşmenizi imzaladıktan sonra, kontratın geri kalanının koşullarından ve ödeme şartlarından siz sorumlusunuz. Aynı şekilde, kefil veya ortak imzalayan herkes de aynı görevi yerine getirme konusunda kararlıdır. Bir ev sahibi, adı verilen kefili başka bir kişiye geçiren değişikliği kabul edebilir, ancak bunu yapmak zorunda değildir.