1. Anasayfa
  2. İş Dünyası

Mali Müşavir Nasıl Olunur?

Mali Müşavir Nasıl Olunur?
0

Muhasebe sektörü içerisinde yer alan kişiler mesleklerinde kademe atlayarak uzman yani mali müşavir olmayı hedeflemektedir. Mali müşavir olma süreci devlet tarafından belirlenen yolların izlenmesiyle gerçekleşmektedir. Belirli sınavlarda başarı gösteren adaylar mali müşavir olma yoluna başlamış sayılmaktadır. Mali müşavir nasıl olunur sorusunun tüm detayları aşağıda detaylıca açıklanmaktadır.

Mali Müşavirin Görevleri

Mali müşavir, muhasebe işlemlerini yürüten muhasebecilerin bir üst kademesinde yer alan meslek grubudur. Mali müşavir kişiler, muhasebecilik alanında gerekli başarıyı sağlamış ve artık kendi işyerlerini açabilecek potansiyeldeki kişiler olarak da tanımlanabilir. Mali müşavirler, muhasebe işlerini aldıkları özel şirketlerin veya küçük büyük ayırt etmeksizin firmaların mali işleri ilgilenmektedir.

Yeminli mali müşavir ise mali müşavir unvanına ek olarak kamu kurumlarında çalışmaktadır. Görev başlangıcından önce Asliye Ticaret Mahkemesi huzurunda yemin etmelerinden kaynaklı olarak yeminli mali müşavir denilmektedir.

Mali müşavirin görev ve yetkileri 3 ana başlık üzerinde toplanmaktadır.

  1. Denetim
  2. Defter tutma
  3. Müşavirlik

Mali Müşavir Olmak İçin İzlenecek Yol

Mali müşavir olmak için izlenecek yolun başlangıcın kademesi üniversitedir. Üniversitelerde belirtilen bölümlerden mezun olan kişiler mali müşavir adayı olabilir ve sınavlarına katılabilir.

  • Kamu yönetimi, Hukuk Fakültesi, Ekonomi, Ekonometri, Uluslararası İlişkiler, Bankacılık, İşletme, İktisat, Maliye, Muhasebe, Siyasal Bilimler bölümlerini tamamlayan adaylar muhasebe alanında kendilerine uzmanlık katmak amacıyla mali müşavir adayı olabilir. Yukarıda sayılan tüm meslek grupları en az 4 yıllık lisans bölümleridir.

Üniversiteyi başarı ile tamamlamış olan kişilerin mali müşavir olmak için her sene açılan “Mali Müşavirlik Sınavına” başvuru yapmaları gerekmektedir. Mali müşavirlik sınavları Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde gerçekleştirilmektedir. Bu illere giderek sınavlara katılan adaylar başarılı olmaları halinde mali müşavirlik stajına başlamaya hak kazanmaktadır.

  • Mali müşavirlik sınavı için kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Kayıt işlemleri için sizlerden dosya masrafı adı altında ücret istenmektedir. Dosyanızı açtırıp sınava gireceğiniz ilk dönemde yatıracağınız ücret 2020 yılı için 1750 TL’dir ve ekstra olarak oda vergisi de bulunmaktadır.
  • Muhasebe ve finans alanındaki bilgilerine bağlı olarak ilk seferde başarılı olan adaylar mali müşavirlik stajı için hak kazanırlar ancak başarılı olamayan adayların toplam 9 kez sınava girme hakları bulunmaktadır. 9 sınav sonucunda başarısız olan kişilerin dosyası iptal edilmektedir. Tekrar dosya açtırmak için tekrardan dosya açma ücretini ödemeniz gerekmektedir.
  • İlk sene ödenen 1750 TL civarında dosya ücretine sınav ücreti dahildir. İlk sınavdan başarısız olan adaylar tekrar diğer sınavlara girmek için her sınav başı için ücret ödemek zorundadır.

Sınavdan başarılı olan adaylar mali müşavirlik alanında staj yapmaya hak kazanmaktadır. Mali müşavirlik staj süresi en az 3 senedir. 3 senenin sonunda adaylar Mali Müşavirlik Yeterlilik Sınavına girerek bu alanda yeterli olduklarını ispatlamak zorundadır. Yeterlilik sınavını da başarı ile atlatan kişiler mali müşavirlik ruhsatını almaktadır.

Mali Müşavir Olma Şartları

Mali müşavir olabilmek için gereken şartları sağlamanız gerekmektedir. Mali müşavir olma şartları aşağıdaki şekilde listelenmektedir.

  1. Mali müşavir olma şartlarının ilki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır.
  2. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
  3. Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak,
  4. Türk Ceza Kanununun 53. maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklamaya veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak,
  5. Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak,
  6. Meslek şeref ve haysiyetine uymayan durumlarda bulunmamak.

amatör porno izle

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir