Haber İçeriği
Öğrenciyken Para Kazanma Yolları
Üniversiteye başlayan her birey her anlamda bağımsızlığını elde etmek ister. Çoğu öğrenci maddi nedenlerden dolayı hem okuluna devam etmek hem de çalışmak zorundadır. Çünkü üniversite hayatı boyunca birçok masraf çıkabilmektedir ve bazı ailelerin gücü bunları karşılamaya yetmeyebilir. Üniversite hayatında kimi zaman maddi zorluklardan kurtulmak kimi zaman ise ekonomik bağımsızlığını kazanmak adına öğrenciler yarı zamanlı iş arayışına girmektedir. Öğrenciyken yapılabilecek çok fazla iş vardır. Ancak bu işleri seçerken öğrenim hayatınızı etkilememesine mutlaka dikkat etmelisiniz. Yazımızın devamında sizin için hazırladığımız öğrenciyken para kazanma yolları ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz
- Fotoğrafçılık yapabilirsiniz:
Eğer hobileriniz arasında fotoğraf çekmek varsa kendinizi geliştirerek bu yoldan para kazanabilirsiniz. Üniversiteden sürekli bir etkinlik düzenlenir ve mutlaka bir fotoğrafçıya ihtiyaç duyulur. Siz de bu etkinliklerde fotoğraf çekebilirsiniz.
- Özel ders verebilirsiniz:
Eğer belli bir seviyenin üstünde bilgi sahibi olduğunuz dersler varsa ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine özel ders vererek bu yoldan para kazanabilirsiniz.
- Üniversite kampüsünde çalışabilirsiniz:
Eğer büyük ve kapsamlı bir üniversitede öğrenciyseniz yapılabilecek birçok iş bulabilirsiniz. Kütüphanede, kantinde, yemekhanede, spor salonlarında yarı zamanlı çalışabilirsiniz. Kendi üniversitenizde çalıştığınız için de çalışma saatlerinizi ders programınıza göre ayarlayabilirsiniz.
- Kasiyerlik yapabilirsiniz:
Yalnızca öğrenciler için olan bir iş olmasa da yarı zamanlı çalışma imkanı sunduğu için öğrenciler tarafından çok tercih edilen bir iştir.
- Anketörlük yapabilirsiniz:
Öğrencilerin en sık yaptığı işlerden bir tanesidir. Hemen hemen her yörede anket firması bulunur. Bunlardan birine başvurarak bu işe başlayabilir eğer sabırlıysanız güzel paralar kazanabilirsiniz.
- Gözetmenlik yapabilirsiniz:
Çok fazla bilinmese de oturduğunuz yerden çok kolay bir şekilde para kazanabileceğiniz bir iştir. Özel öğretim kurumlarında her hafta deneme sınavları yapılmaktadır. Siz de çevrenizde bulunan bu kurumlara başvurarak deneme sınavlarında gözetmenlik yapabilirsiniz. 2-3 saatte oturduğunuz yerden para kazanabilirsiniz.
- Makale yazabilirsiniz:
Yazım dilinize ve parmaklarınıza güveniyorsanız makale yazarlığı yapabilirsiniz. İnternet üzerinden bu iş ile ilgili sitelere üye olup, yazı yazarak para kazanabilirsiniz.
- Blog yazarı olabilirsiniz:
Eğer bir konu hakkında bilgi sahibiyseniz kendi blog sitenizi açarak kendi yazılarınızla insanlara bilgi verebilir ve bu yoldan para kazanabilirsiniz.
Online Öğrenciyken Para Kazanma Yolları
Üniversite öğrencileri ailelerine yük olmadan kendi paralarını kazanmak adına iş arayışına girmektedir. Bu düşüncede olan öğrenciler için birçok seçenek vardır. Eskiden olduğu gibi öğrenciler artık yarı zamanlı klişe işlerde çalışmak zorunda değil. Teknolojinin gelişmesiyle bilgisayarınızın başında oturarak, hatta telefonlarınızdan bile para kazanmak mümkün. Aşağıda bahsettiğimiz öğrenciyken online para kazanma yolları ile kısa sürede maddi durumunuzu düzeltebilirsiniz.
Çeviri yapmak:
İyi derecede yabancı dil biliyorsanız siz de çeviri yaparak online para kazanabilirsiniz. Bu iş günümüzde birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Siz de kitap, makale, film, dizi gibi alanlarda çeviri yapabilirsiniz.
Sanal Asistanlık Yapmak:
Normal bir ofis sekreterinin yapması gereken e-mail yazma ve cevaplama, randevuları takip etme, elektronik dosyalama, metin hazırlama gibi işleri online olarak yapma işine sanal asistanlık denir. Teknolojiden biraz anlayan herkes bu işi yapabileceği için özel bir eğitim almaya gerek yoktur.
Youtube kanalı açmak:
Makyaj, moda, futbol, komedi, çocuk videoları gibi yetenekli olduğunuz herhangi bir konuda youtube kanalı açarak para kazanabilirsiniz. Çektiğiniz videolar ne kadar çok izlenirse o kadar çok para kazanabilirsiniz.
İnternetten arama yapmak:
Zaten her zaman yaptığınız bir iş ile para kazanabilmek mümkün. bu iş çaba sarf etmeden para kazanmanın en kolay yolu. Bu iş için güvenilir sitelere başvurabilirsiniz.
İnternetten satış yapmak:
Artık internetten alış veriş yapanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Siz de bu durumu göz önünde bulundurup kullanmadığınız eşyalarınızı satarak para kazanabilir veya uygun fiyata ürünleri satın alarak kar elde edebilirsiniz. Veya kendi el becerilerinizi kullanarak yaptığınız ürünleri satarak para kazanabilirsiniz.
Öğrenciyken Sigortalı Çalışmak
Birçok öğrenci harçlığını kazanmak, ailesine yük olmamak için part-time çalışmaktadır. Part-time çalışan gençler öğrenciyken sigortalı çalışmak mümkün mü? Eğer mümkünse sosyal güvenlik, yıllık izin ve kıdem tazminatı gibi haklarının ne olduğunu merak etmekte.
İş kanununa göre part-time çalışan işçiler için kısmi süreli sözleşme yapılır. Kısmi süreli sözleşmede, tam süreli sözleşmeden farklı olarak haftalık çalışma süresi 30 saat olarak uygulanır. Tam süreli sözleşmede ise çalışma süresi 45 saattir.
Kısmi süreli sözleşme ile çalışanlar yıllık ücretli izin haklarını kullanabilirler. Part-time çalışan işçilere bu konuda diğerlerinden farklı muamele yapılamaz. Part-time çalışanlara da işveren yıllık izin döneminde ücretini ödemek zorundadır. Aynı zamanda işveren, diğer çalışanlarda olduğu gibi part-time çalışanların da sigortalarını yaptırmak zorundadır.
Kıdem tazminatı bakımından, part-time çalışanlar diğer çalışanlarla aynı haklara sahiptir. İşveren tarafından, part-time çalışanın sözleşmesi herhangi bir nedenle feshedilirse işverenin kıdem tazminatı ödemesi gerekir. Kıdem tazminatı miktarı, çalışanın bir ayda aldığı ücret üzerinden hesaplanır.
Kısmi süreli çalışma sözleşmesine dayalı olarak çalışan kişi eksik günlerini iki yolla tamamlayabilir. Birincisi çalışmaya devam ettiği dönemde eksik günlerini tamamlamak için isteğe bağlı sigorta yaptırıp kalan günlerinin primini ödeyebilir. İkincisi ise eksik günlerini emekliliğe yakın bir tarihte borçlanma yoluyla tamamlayabilir. Ayrıca isteğe bağlı sigorta ile eksik primlerini ödeyenler, ödedikleri ücretin %3’ü oranında işsizlik sigortası primini de ödemek zorundadır. Ancak emekliliğe yakın borçlanma yoluyla primi ödeyenler işsizlik sigortası primi ödemek zorunda değildir.
Öğrenciyken Para Biriktirmek
Çoğu öğrencinin geçinebilmesi bile zorken birde nasıl para biriktirebiliriz diye düşünürler. Tabi ki herkes para biriktirmek ister ama bu nasıl mümkündür? İşte sizler için öğrenciyken para biriktirmek ile ilgili birkaç tavsiye…
- Öncelikle bir bütçe planlaması yapın
- Telefonunuza indireceğiniz bazı programlarla harcamalarınızı takip ederek nelere para harcadığınızı inceleyin
- Alacağınız ürünün ihtiyaç mı yoksa istek mi olduğunu belirleyin. İhtiyacınız olmayan bir ürünü almamaya özen gösterin
- Açken alışveriş yapmayın. Yoksa gerekli olmayan birçok şey alırsınız.
- Özel günler dışında dışarıda yemek yemekten kaçının. Evde yemek yemek dışarıda yemekten her zaman daha hesaplıdır.
- Artık her evde ve her telefonda internet var. Bu nedenle arama yapmak yerine sohbet uygulamalarını kullanın. Bu sayede telefon faturanız maliyeti daha düşük olacaktır.
- Özel spor salonları yerine hemen hemen her üniversitenin kampüsünde bulunan ücretsiz ya da çok makul bir ücretle hizmet veren spor salonlarını tercih edin.
- Arkadaşlarınızla dışarıda buluşmak yerine evde partiler düzenleyerek evde daha çok vakit geçirin. Mutlaka dışarıda bir şeyler yapmak istiyorsanız üniversitelerin ücretsiz etkinliklerine ve bahar şenliklerine katılın.
- İhtiyacınız olan ders kitaplarını satın almak yerine kütüphanelerden ödünç alın ya da arkadaşlarınızdan fotokopi çektirin.
- Artık ihtiyacınız olmayan eski ders kitaplarınızı satın.
- Part-time işlerde çalışarak giderlerinizi karşılayın.
- Öğrencilere burs veren kuruluşlara başvurarak burs bulmaya çalışın.
- Dışarıda kahve içmek yerine kendi kahvenizi evde kendiniz yapın.
- Kullanmadığınız işinize yaramayan eşyaları satın.